用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 咩成續先算band 1
go

咩成續先算band 1  

P5-p6 校內咩成績先算為band 1?
平均每科90以上先算?

chelsea_jbb 發表於 17-12-30 12:44
平均每科90以上先算?

要睇你小朋友間學校有幾多B1位,同埋你小朋友班同學仔幾分先判斷到。

回覆 chelsea_jbb 的帖子

其實分數冇大意義,級排名才重要。

簡單說,平均了三次呈分的級排名細過學校 Band1 位的數目便是 Band 1。

YDLFATHER    發表於 18-1-3 15:37
王家爸爸    發表於 18-1-2 09:01

首要注意學校計分方法(尤其權重)是否與教育局一致..

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

唔同學校唔同講法,勁校頭70%都係b1, 弱校級5都未必係
睇分數更無意思

回覆樓主:

寶校全级笫—或名/神校考中中是band1生

要睇你讀邊間 wor,分數/排名冇意思。例如 GH 考好後都可能係 Band 1,禮賢 70% 內係 Band 1,兩間呂明才大概考一半先係 Band 1.但係二線學校就未必,可能要頭 20%,寶校就更加唔洗講,冇頭 3 名都唔穩陣。

1998Ruby1998 發表於 17-12-30 17:10
要睇你讀邊間 wor,分數/排名冇意思。例如 GH 考好後都可能係 Band 1,禮賢 70% 內係 Band 1,兩間呂明才 ...

咁點先知道本身讀梗果間學校係咩banding?
點樣操到小朋友keep住band 1?
小朋友本身成績好反覆,有時可以主科A哂,有時係可以衰到去c grade.  點可以令佢穩定d? 發覺好多時係睇錯題目,大意咁。
同埋,點樣操中英數呢三科?由幾年級開始操?

小學冇分 banding,因為大部份人都係靠關係/運氣入,與成績無關,只有學生先分到 banding。
你可以靠往年派位成績/問老師知道自己大概 banding 如何。以兩間呂明才為例,佢地所有升中資料都公開,有 55% 左右嘅人入 Band 1 中學,但沙田 Band 1 位都尚算充足,可以得出如果係呢兩間小學讀書的話,考 50% 內就按道理係有個 Band 1 中學位。
C 通常係邊科?

大意野,人人都有,冇得話突然變走曬。要等佢自己「開竅」,成熟,學會瞻前顧後,小心謹慎。我習慣叫學生如果驚錯好多 careless,就 highlight/圈起字眼,睇分做人(2 分、3分、4 分,答法都會唔同)。同埋如果係 careless 常客,我會有罰錢制度(當然係父母保管住筆錢),一個 careless 扣一蚊零用錢,如果係呈分,一個扣 $10。如果冇零用錢,一個 careless 扣 5-10 分鐘娛樂時間。

至於操中英數,真係咩年級都得,只有早永冇遲。中文我唔太熟,所以唔知可以點幫你。英文的話,只要係讀普通一線(非 DG、St Paul Co-ed 果 d 英文明顯係出神入化、與別不同)學校,大部份學校出卷都係主要考文法,熟能生巧,冇錯 grammar 的話 A 不成問題。

至於數學,都係考 careless,錯/漏單位,符號寫錯,數字調轉,呢 d 用「罰錢制」會效用好好多。我自己經歷過,亦係學生身上實驗過,的確有成效。

1998Ruby1998 發表於 17-12-30 17:35

小學冇分 banding,因為大部份人都係靠關係/運氣入,與成績無關,只有學生先分 ...

好多謝您

Charlotte_mom 發表於 17-12-30 14:45
唔同學校唔同講法,勁校頭70%都係b1, 弱校級5都未必係
睇分數更無意思

有這麼誇張的差別?

回覆 yesthomas 的帖子

應該實際上是有呢d例子的。

回覆 yesthomas 的帖子

唔誇張,睇你同邊間比

1998Ruby1998 發表於 17-12-30 17:35

小學冇分 banding,因為大部份人都係靠關係/運氣入,與成績無關,只有學生先分 ...

我仔学校在堂上睇完呈分卷就收番,不可帶回家,所以佢衰边瓣靠佢自首。

有学校派番呈分卷俾家長睇架?

Ktfk 發表於 17-12-30 13:35

乜權重可以由學校定咩?唔多公平播。

Jasmine-4711 發表於 17-12-30 21:34
乜權重可以由學校定咩?唔多公平播。

所有各科基本分數呈上教育局後,都會用同一權重計 (另外仲有d統計學上的調整 )。所以是公平。

只是,學校若不是用完全同ㄧ權重計自己學校學生級排名,家長要留意番,成績表上的排名會同教育局的有出入。尤其邊沿人,更家要注意。

回覆 Jasmine-4711 的帖子

有 d 學校畀,不過會收返。我有學生個家長係家長日話個小朋友懵懵懂懂唔記得錯咩,要求個老師畀佢即場睇下份卷。老師都 OK 肯,唔知其他學校點處理。不過如果學校真心想學生成績有改進,都應該可以會畀你過目一下,帶返屋企就未必。
如果個小朋友係真心想成績好,叫佢攞張紙仔/Post-it,老師一路講解,佢一路寫低錯咩,有能力就寫埋老師講嘅「陷阱/刁鑽」。

Ktfk    發表於 17-12-30 22:04

chelsea_jbb 發表於 17-12-30 12:44
平均每科90以上先算?
你可以用小學獲派B1中學的學生人數作參考,再配合級名次

王家爸爸    發表於 18-1-2 09:03

回覆樓主

呈分的成績是怎樣平為A、B、C 各等級?

yesthomas 發表於 17-12-30 20:42
有這麼誇張的差別?

頭5級未係band 1例子,荃灣聖x架。
頭70%band 1例子都好多,唔記得