用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖馬可還是張祝珊
樓主: henryzz
go

聖馬可還是張祝珊   [複製鏈接]

BBKDWLAM 發表於 17-12-31 22:20
兩次三名內通常已報神校,所以兩次都係四至六度果啲幾鐘意報張記。
多謝你!我仔仔嘅名次的確不夠膽報張。好彩他本人都不太鐘意。我都唔想他讀死書。

ANChan59 發表於 18-1-1 17:06
樓主冇話要男校,我的意思男女校其他區同樣級數,可能有多些選擇!
多謝你!仔細考慮多一層,我真係冇研究過區外嘅學校。我港島返工,所以一路都係港島搵。現在也冇機會帶仔仔參加其他學校嘅簡介會,網上搵資料同他商量吧。

TLHE 發表於 18-1-1 09:53
建議樓主可先問老師,兒子是否2次呈分後排全港B1A?是的話,自行KC, 港華等也有機的。

QC因要揀人intervie ...
多謝你!

我覺得你幫我總結咗我下一步嘅行動方案:

1. 同老師討論。- 我已經問定老師聽日嘅得閒時間。聽朝就致電老師。
2. KC, 港華 - 我現在搵資料。
3. 一定只能放一間入了也不会後悔放棄馬可抽獎机会的呀 - 絕對同意!
4. 努力考好呈三 - 呢一點已經同仔仔多次討論。他都同意。
5. 假期結束 - 聽日開始就要仔仔進入狀態,準備呈三同埋面試。

TLHE 發表於 18-1-1 09:53
建議樓主可先問老師,兒子是否2次呈分後排全港B1A?是的話,自行KC, 港華等也有機的。

QC因要揀人intervie ...
您好!
請問港華就係香港華仁書院對嗎?
第一個新聞就是馬上申請2019年改直資。。。呢個需要考慮。因為直資我們報了聖保羅男女中學和拔萃男書院。(明知希望渺茫,我都想幫仔仔努力一次。有個面試機會試一試都好。)

22000平方米嘅校園面積比較吸引人。

剛剛先發覺港華,皇仁同英皇都係男校。呢一點要同仔仔好好講清楚。(他曾經擔心男校會發生欺凌嘅事件,唔知聽邊個同學講嘅)

港華同皇仁一樣,應該係選擇性面試。這樣我又考慮自二報英皇(all in)讓仔仔試試。

henryzz 發表於 17-12-29 18:56
多謝分享!我都漏咗講我嘅仔仔幾鍾意英文。
鍾意英文就聖馬可適合啲。

henryzz 發表於 18-1-1 20:41
您好!
請問港華就係香港華仁書院對嗎?
第一個新聞就是馬上申請2019年改直資。。。呢個需要考慮。因為直 ...
是的,但是港華今年仍是津校呀!港華雖然会揀人面試,但競爭一定沒有QC激烈,若兒子是B1A, 也应有面試机会的,不一定要all in 才考慮,所以才要問清楚老師孩子的位置,上年相近级排名的同學可入讀什么中学便可有概念了。

我兒子也是斯文型,他也担心男校生会百厌些,所以之前也心儀男女校多些,但入读男校後卻發現男生更爽朗,而且斯文的男生也有好多,男校又自由好多,功課又少,活動更多,所以好慶幸自己上年臨時改变主意添!现在,他覺得有女仔仲麻煩,所以,真的不用担心太多!

b3410    發表於 18-1-1 23:22

王家爸爸 發表於 18-1-1 20:49
鍾意英文就聖馬可適合啲。
多謝你!我們也決定報聖馬可!

TLHE 發表於 18-1-1 21:29
是的,但是港華今年仍是津校呀!港華雖然会揀人面試,但競爭一定沒有QC激烈,若兒子是B1A, 也应有面試机会 ...
多謝你!呢幾日忙到漆左線!唔好意思依家先回覆。
你講得冇錯,老師話出左呈二成績先再看多次報什麼學校!不過老師暫時都贊成我們討論嘅結果:聖加英。

如果港華2019改左直資,我們都要交新嘅學費喔!唔係嗎?

henryzz 發表於 18-1-4 21:57
多謝你!呢幾日忙到漆左線!唔好意思依家先回覆。
你講得冇錯,老師話出左呈二成績先再看多次報什麼學校! ...
我理解是2019轉直资後新入学的才要学费,正就讀的学生不受影響,不过我没有查證,还是留待其他家長回你

kwunpa 發表於 17-12-30 00:53
兩間學校一般給人的感覺:張:谷,活動少
聖馬:自由,活動多

Thanks for sharing

TLHE 發表於 18-1-4 22:03
我理解是2019轉直资後新入学的才要学费,正就讀的学生不受影響,不过我没有查證,还是留待其他家長回你 ...
講得啱,先會有一國兩制。除非留班,否則轉直資前既都係同一制度;轉直資之後既會係另一制度。

其實都唔駛擔心,港華轉直資之後既學費唔會貴。

Arabellahk    發表於 18-5-25 13:04

TLHE 發表於 18-1-4 22:03
我理解是2019轉直资後新入学的才要学费,正就讀的学生不受影響,不过我没有查證,还是留待其他家長回你 ...
多謝你!一路都好忙。我今日打去港華資訊如果轉直資後嘅學費,原來唔返工。週一我再打,之後update大家。

王家爸爸 發表於 18-1-9 09:10
其實都唔駛擔心,港華轉直資之後既學費唔會貴。
多謝你!睇新聞好似要2萬一年。

聖馬可啱仔仔
樓主也心知仔仔成績應該報唔到張記,而且張記真係讀書讀書讀書.........

b3410 發表於 17-12-30 14:50
一樣,冇分別。學校唔知你放第一還是第二。如果本來打算留空,其實第一不如搵一間 all in, 入咗一定唔會後 ...

地區 band 1 考级十名外 QC應無得 in。不如自2 放 SJC (全 in)啦!真係收咗應唔会悔!

Isaacmommy 發表於 18-1-14 20:39
地區 band 1 考级十名外 QC應無得 in。不如自2 放 SJC (全 in)啦!真係收咗應唔会悔!
...

St. Jo all in?

b3410 發表於 18-1-14 21:02
St. Jo all in?
SJC同KC都係全部有面試。

b3410    發表於 18-1-14 22:55

回覆 TLHE 的帖子

請問你囝囝讀那間男校呢?

mypiggybank 發表於 18-5-24 18:58
回覆 TLHE 的帖子

請問你囝囝讀那間男校呢?
港島区官校。其實,好多間男校都有相似優点,你可以帶兒子先聽简介会,才知道是否合適呢!
‹ 上一主題|下一主題