用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖馬可還是張祝珊
樓主: henryzz
go

聖馬可還是張祝珊   [複製鏈接]

TLHE 發表於 17-12-30 18:01
欣賞和支持樓主对兒子意願的尊重和支持,希望孩子可成功進入心儀的中学。
如果孩子也喜歡中婦的話,自二放 ...
多謝你!冇錯,我們全家現在討論嘅中心已經去到自二報唔報,報邊個。不會報張了。

henryzz 發表於 17-12-31 10:37
唔好意思。請問all in係咩意思。 聽你嘅分享,呢間all in都是要擺自一,如果學校唔知第幾,係唔係擺第二都 ...

會否考慮英皇?它是全in的。需然比較遠但地鐵到。

henryzz 發表於 17-12-31 10:37
唔好意思。請問all in係咩意思。 聽你嘅分享,呢間all in都是要擺自一,如果學校唔知第幾,係唔係擺第二都 ...
sorry, all in 就是全部同學都有面試機會,唔係揀人interview.
排第二咁係冇問題,如果更加想入自一。
因為通常自一看高一線,揀一間勁啲,未必入到,不過入咗一定唔會後悔的學校。自二就穩陣啲,想入,又機會大。

如果都想搏乙一,就不要放不想讀的學校自二。

happylogin 發表於 17-12-30 22:40
此終讀書個個係小朋友,唔好比佢第日有藉口話,間學校係你揀唔係我想讀嗰間。我當年都想揀bps,但呀女必選 ...
多謝你!唔畀佢借口呢一點講得好好!仔仔自己除咗聖馬可冇其他鐘意嘅。所以我先准備加多個皇仁。心知機會渺茫。頭先有家長回覆英皇,all in,再考慮一下。

mansum92 發表於 17-12-30 23:00
我仔都係唔選張記選了聖馬可,佢讀得非常開心,參加非常多活動,功課唔多,唯一多既係閱讀報告。喜歡彈琴既 ...
多謝你!我現在好希望仔仔可以去到聖馬可讀!不準備選張了!

aquarius721 發表於 17-12-31 10:42
All in即係入親表既都可以有機會interview,因唔係每間學校都all in, 部分係㨂rank order黎in
...
多謝晒!第一次聽到呢個詞。自己準備真的太不夠!慚愧!

Hellomimi112 發表於 17-12-31 10:55
會否考慮英皇?它是全in的。需然比較遠但地鐵到。
之前冇考慮過,不過現在聽到大家嘅建議,覺得all in嘅英皇好過皇仁,至少面試機會方面。多謝你!🙏

b3410 發表於 17-12-31 11:09
sorry, all in 就是全部同學都有面試機會,唔係揀人interview.
排第二咁係冇問題,如果更加想入自一。
因為 ...
多謝你!樓上家長分享咗all in嘅英皇。我覺得可以考慮自一聖馬可,自二英皇。

回覆樓主

你可能將選校範圍拉阔些,不要只看東區!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 17-12-31 14:56
你可能將選校範圍拉阔些,不要只看東區!

港島4大官津男校

henryzz 發表於 17-12-30 14:21
多謝晒!我都唔想個仔讀的唔開心同埋後悔。不過我不是太理解點解自行階段張機會不大? ...

唔好介意,只是用經驗估計,呈一是十名內,加上呈二是二十名內,唔算好高勝算,除非係龍頭或神級小學。一般地區名小自行入張記要兩次呈分大約在五名內。

BBKDWLAM 發表於 17-12-31 22:12
唔好介意,只是用經驗估計,呈一是十名內,加上呈二是二十名內,唔算好高勝算,除非係龍頭或神級小學。一 ...

兩次三名內通常已報神校,所以兩次都係四至六度果啲幾鐘意報張記。

elbar 發表於 17-12-31 15:16
港島4大官津男校
只唸到KC QC  St Jo, 還有??

b3410 發表於 17-12-31 22:21
只唸到KC QC  St Jo, 還有??

將會考慮申請轉直資…

elbar 發表於 17-12-31 22:29
將會考慮申請轉直資…
原來我已經當佢係直資

王家爸爸    發表於 18-1-1 20:58

建議樓主可先問老師,兒子是否2次呈分後排全港B1A?是的話,自行KC, 港華等也有機的。

QC因要揀人interview, 地区一線小学也最少级十以內,才有面試机会,當然要取錄的話,就要看機缘了,成绩越好,缘份越高 。 張祝珊的話,我校级20以內,也有面試机会,但成功取錄的例子,就最少排级 5-8 左右。

KC 和港華的話,樓主先搜集一下资料,跟兒子分享,看看他是否喜歡,可能他会改變主意也不一定

個人感覺,KC 類似QC的教学模式,很好的官校,只是学術上没QC閃耀而已。港華出名自由,適合活潑好動的男孩子。以樓主兒子的成绩考慮,这2間似乎也可放自行。排自一或自二就看兒子的喜好吧!

我兒子上年也是一心去張记,也跟樓主情況一样,还有一个自行机会,所以才建議另一間難度大些但成绩可入面試的学校给兒子考慮,结果他自己上網查找時,發現自己更喜歡另一間的教学模式及校舍,所以放了自一,也幸運地成功考入。

當然,樓主是本区,所以自行和抽獎也有机会入馬可,所以另一間自行,一定只能放一間入了也不会後悔放棄馬可抽獎机会的呀!

还有要努力考好呈三,馬可有扣門位,我校上年也有2位同學扣門考入,所以机会很多呢!

但是孩子的意願時有改變,视乎有什麼選擇而已,可以跟他讨論一下才再決定!祝福你们

聖馬可有足球隊,可是學界D2及D3都找不到聖馬的名字,是否該校不太著重體育?

Jovywong824 發表於 18-1-1 12:54
聖馬可有足球隊,可是學界D2及D3都找不到聖馬的名字,是否該校不太著重體育? ...
在資訊日,感覺馬可特別重视音樂和戲劇的培養,而且英語特强,老師很著重学生英语presentation 的能力
体育方面當然不能与LS, 華仁这些比较,始终馬可不是那些体壇出名的学校嘛!

elbar 發表於 17-12-31 15:16
港島4大官津男校

樓主冇話要男校,我的意思男女校其他區同樣級數,可能有多些選擇!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

BBKDWLAM 發表於 17-12-31 22:12
唔好介意,只是用經驗估計,呈一是十名內,加上呈二是二十名內,唔算好高勝算,除非係龍頭或神級小學。一 ...
多謝你!我完全不是介意。真的是之前不太明解。現在理解了!多謝你嘅分析!
‹ 上一主題|下一主題