用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖馬可還是張祝珊
樓主: henryzz
go

聖馬可還是張祝珊   [複製鏈接]

多謝大家!今晚會好好同阿爸傾傾!準備選聖馬可!

BBKDWLAM 發表於 17-12-30 10:28
有猶豫的人,我覺得唔好㨂張記,況且你仔仔情況自行機會都唔高,佢本身又鐘意聖馬可。我識讀張記的人好極端 ...
多謝晒!我都唔想個仔讀的唔開心同埋後悔。不過我不是太理解點解自行階段張機會不大?

Chenglc 發表於 17-12-30 12:54
學校網站有寫,學業成績佔五成,包括小學校內成積和教育局的排名
多謝你!睇嚟我自己嘅研究都係不到位。今晚再好好睇睇網站。

henryzz 發表於 17-12-30 14:15
多謝你!我有考慮過自行報聖馬可一間 第二放空, 或者第二寫皇仁,你話我咁樣諗係咪癲咗滴? ...
第一放皇仁第二聖馬可。好過留空。
如果真的皇仁有面試,又入咗,咁係最開心!

自二我唔會放棄,話哂呈三都未考,如果阿仔失手大抽獎變左b2生,咁就頭痕了

TLHE 發表於 17-12-30 12:38
我仔都有幾位同學今年張記中一,開学幾個月,他們都說比起小学功課真的不多,因為我们是來自出名多功課的小 ...
多謝你嘅分享!我嘅仔仔自己做功課都算自覺。估計多少他都會適應。我對最後一段不是太明解。可否幫忙再解釋多小小?

張在自行階段只收好成績嘅嗎?
自行一聖馬可 第二放空 大抽獎甲一乙一我都準備寫聖馬可,咁樣會唔會太極端?

b3410 發表於 17-12-30 14:30
第一放皇仁第二聖馬可。好過留空。
如果真的皇仁有面試,又入咗,咁係最開心!
多謝你!我是覺得皇仁冇希望先準備擺自行第二。如果聖馬可寫第二會不會不夠第一嘅機會高?

Chenglc 發表於 17-12-30 14:34
自二我唔會放棄,話哂呈三都未考,如果阿仔失手大抽獎變左b2生,咁就頭痕了 ...
仔仔自己話呈三一定要考好!決定左聖馬可之後下一步就是考慮自行第一第二點填了!多謝你!

henryzz 發表於 17-12-30 14:46
多謝你!我是覺得皇仁冇希望先準備擺自行第二。如果聖馬可寫第二會不會不夠第一嘅機會高? ...
一樣,冇分別。學校唔知你放第一還是第二。如果本來打算留空,其實第一不如搵一間 all in, 入咗一定唔會後悔的1A校,當見識一下都好。

henryzz 發表於 17-12-30 14:40
多謝你嘅分享!我嘅仔仔自己做功課都算自覺。估計多少他都會適應。我對最後一段不是太明解。可否幫忙再解釋 ...
仔上年曾自行張記,分2輪面試,同校同班有數人一同投考,自行有48个学位。
这是上年自行評分的準则: EDB rank order (成绩) 40%, extra-curricular 10%, prizes won in extra- curricular 20%, interview 30% with conduct at least in most recently issued school report.

我校是他区一線小学,根據超过十多年的往績,自行通常最少有一位可入張記的同學,往往是同校中成绩最佳的,通常级五以內。

而且張記首輪400人進行个人面試,第二輪餘下200人進行小组遊戲面試,2次面试的題目和難道都不是很高,所以除非小朋友面試特差,否則分數根本相差不遠,若孩孑沒有校外具代表性的奖均,决勝負的明顯是成绩吧?

B1A 校,自行48位学生是学校將來DSE的希望,怎可能不注重成绩呢?入得張记,不就是因他成绩優秀嗎?

地区一線小学,自行成功入張記,成绩起碼在级五內,勝算才高

Arabellahk    發表於 18-5-25 12:57

b3410 發表於 17-12-30 14:50
一樣,冇分別。學校唔知你放第一還是第二。如果本來打算留空,其實第一不如搵一間 all in, 入咗一定唔會後 ...
是的,可以填多一个更好的選擇,好过留空。不过,皇仁自行揀200人面试,以樓主兒子的成绩,除非是超強小学,例如SFA, 否則可入面試的機會也很微呢!

皇仁上年自行43个位,評分: 成绩40%, 課外活動15%, 面试45%

小小參考,張祝珊中學網頁有列出上年升中派位小學分佈,列出經自行收到的學生是來自甚麼小學和數目。

相信張記仍然重視成績,當然,面試表現和具有非學術獎項都是重要因素,而張記有預留自行學位給在非學術有成就的同學。

最重要是顧及孩子意願,讀一所孩子自己喜歡的中學,孩子會為自己努力的。

自行選擇,一定要選擇喜歡的中學才提交表格。

欣賞和支持樓主对兒子意願的尊重和支持,希望孩子可成功進入心儀的中学。
如果孩子也喜歡中婦的話,自二放中婦機會也錯,亦保險些。但若中婦收了,就会沒有乙一馬可大抽獎的機會。

所以要平衡一下自己意願及风险评估!

回覆樓主

此終讀書個個係小朋友,唔好比佢第日有藉口話,間學校係你揀唔係我想讀嗰間。我當年都想揀bps,但呀女必選無疑聖馬可。都係佢讀,應該以佢嘅意願為主,最後好幸運入到。我見佢讀得都開心,功課量一D都唔多,我都同意聖馬可學生都比較活潑,唔係死讀書。至於你自行想揀皇仁,基本有得in機會好微,以前我女係地區名小學讀,都話冇頭五名都冇機會,何必浪費左佢,不如問下呀仔仲想報邊間。如果真係冇先填埋。

回覆樓主:

我仔都係唔選張記選了聖馬可,佢讀得非常開心,參加非常多活動,功課唔多,唯一多既係閱讀報告。喜歡彈琴既同學一定好鍾意聖馬可,我仔一放小息就沖落操場同其他同學搶部3角琴彈,我有一次去學校幫手,見我仔同好多同學交流點樣彈得好d。

b3410 發表於 17-12-30 14:50
一樣,冇分別。學校唔知你放第一還是第二。如果本來打算留空,其實第一不如搵一間 all in, 入咗一定唔會後 ...
唔好意思。請問all in係咩意思。 聽你嘅分享,呢間all in都是要擺自一,如果學校唔知第幾,係唔係擺第二都得? 多謝你!

TLHE 發表於 17-12-30 15:06
仔上年曾自行張記,分2輪面試,同校同班有數人一同投考,自行有48个学位。
这是上年自行評分的準则: EDB ra ...
多謝你嘅分析!我依家明白仔仔自行入張嘅困難了!

henryzz 發表於 17-12-31 10:37
唔好意思。請問all in係咩意思。 聽你嘅分享,呢間all in都是要擺自一,如果學校唔知第幾,係唔係擺第二都 ...

All in即係入親表既都可以有機會interview,因唔係每間學校都all in, 部分係㨂rank order黎in
歡迎光臨澄澄部落

TLHE 發表於 17-12-30 15:22
是的,可以填多一个更好的選擇,好过留空。不过,皇仁自行揀200人面试,以樓主兒子的成绩,除非是超強小学 ...
多謝你!我都知道冇什麼希望,所以原本放空。不過聽大家嘅解釋,還是會放一間。在考慮中⋯⋯

okey-dokey 發表於 17-12-30 16:02
小小參考,張祝珊中學網頁有列出上年升中派位小學分佈,列出經自行收到的學生是來自甚麼小學和數目。

相信 ...
多謝你!我現在明白‘自行一定要選擇最鍾意嘅’。
‹ 上一主題|下一主題