用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖馬可還是張祝珊
go

聖馬可還是張祝珊  

聽聽大家的建議,多謝先!

• 我嘅仔讀緊Band1小學
  • 呈一全級名次10以內
  • 呈二冇考好,估計10-20
  • 聖馬可,張祝珊,中婦,民生,筲官個仔一起全部參加過講座。仔仔最鍾意聖馬可。其次中婦。仔仔對張有保留。驚太嚴格,學習太辛苦。
  • 仔仔係一個好鍾意運動嘅小朋友,乒乓波打嘅也算ok。考咗銀章。依家又鍾意打籃球。平時自己會主動彈鋼琴,自己摸索流行歌曲彈出來。但是好明顯不鍾意死讀書。
  • 我阿爸鍾意張,因為名氣大,升大學率高(我阿爸嘅研究結果)。
  • 我個人研究後覺得聖馬可現在發展的不錯。不過2017又換咗校長。
  • 仔仔2016年第一次去咗聖馬可參觀之後就話好鍾意。今年再次參觀也很鍾意。今年也喜歡中婦校長的講話。不過我查過,中婦明年Q4要重建。2021完成。仔仔擔心運動場地會有影響。參考網站:(http://stedu.stheadline.com/sec/sec_news.php?aid=18066&cat=13&subcat=38
  • 我個人認為:聖馬可雖然名氣沒有張大,但是我應該讓仔仔可以在自己鍾意嘅學校發展。所以我準備說服我阿爸。
  • 所以我準備自行報聖馬可一個。大抽獎第一個報聖馬可。不知道這樣是否太大膽!
  • 想聽聽大家有麼有什麼建議。

非常感激!

Henry

回覆 henryzz 的帖子

2間也是我兒子曾經心儀過的学校,所以有研究过,上年也分别去過简介会。
張記,学術高,但校舍太细,欠缺適當的活動空間,較適合文静好学的孩子,校风纯樸,書卷味濃

馬可,英文强,校舍大小適中,重视音樂,学生较活潑好動。成绩其實与張记也不差太多,只是張記較有名氣而巳。

个人認為,以樓主兒子性格,馬可較合適

聖馬可

回覆樓主:

鐘意運動及音樂,性格活潑……一定揀聖馬可。如你担心呈二分數低,学校有冇公佈自行階段選学生,呈分佔几多成,小四至六成績及面試表現佔几多成?你可否靠其他方面補救。

至於聖馬可轉新校長,我仔同学家長亦想報此校,周圍找料。她有朋友識新校長,話佢都好勁,但我已忘掉佢以前在那校做校長,因band 1都唔关我仔事,8完就data deleted……哈哈!

TLHE 發表於 17-12-29 16:40
回覆 henryzz 的帖子

2間也是我兒子曾經心儀過的学校,所以有研究过,上年也分别去過简介会。
多謝分享!我都漏咗講我嘅仔仔幾鍾意英文。

Arabellahk 發表於 17-12-29 17:21
聖馬可
多謝你!

聖馬可新校長顏婉瑩,之前係在將軍澳東華三院呂潤財做校長的,呢間學校啱啱脫龍(明年9月中一生係首年脫龍)。雖然我係呢果網,但因爲係一條龍,外校生少,所以唔多人提及。

henryzz 發表於 17-12-29 16:04
聽聽大家的建議,多謝先!

喜歡音樂愛運動一定聖馬可,以你仔仔成績自行好大機會,如果有樂器更佳,學校重視音樂要學樂器。
聖馬可整體成績雖然不及張祝珊,但如果小朋友努力,相信也一樣能踏入大學之門。
家長最主要是考慮小朋友的意願,讀書的不是家長,只要與預期相差不多就應尊重,你也不希望小朋友6年中學在不開心中渡過。

Jasmine-4711 發表於 17-12-29 17:38
鐘意運動及音樂,性格活潑……一定揀聖馬可。如你担心呈二分數低,学校有冇公佈自行階段選学生,呈分佔几多 ...
多謝你!我目前研究到嘅關於聖馬可嘅資料,冇提過自行階段成績嘅比重。因為仔仔唔鍾意其他學校,所以我想自行只報聖馬可一間,唔知會唔會太搏?

Chenglc 發表於 17-12-29 19:55
聖馬可新校長顏婉瑩,之前係在將軍澳東華三院呂潤財做校長的,呢間學校啱啱脫龍(明年9月中一生係首年脫龍) ...
多謝你嘅分享!仔仔鍾意呢間學校,雖然換咗校長,希望新校長會繼續把聖馬可建設嘅更加好!

B哩baba 發表於 17-12-29 21:49
喜歡音樂愛運動一定聖馬可,以你仔仔成績自行好大機會,如果有樂器更佳,學校重視音樂要學樂器。
聖馬可整 ...
多謝你。我相信囝囝自己都唔會介意學多一樣樂器。佢平時係屋企都會自己吹牧童笛。而且聖馬可local university rate 60%, 我哋全家一齊努力,幫助佢好好學習。只要佢俾心機,應該有機會入一個心儀嘅大學!我發呢個帖,就是自己覺得兩間學校差不多。但是又驚自己經驗不豐富,所以請教大家。

兩間學校一般給人的感覺:張:谷,活動少
聖馬:自由,活動多

我都以爲系甘,不過最近同兩個朋友傾起,佢地有不同意見。
朋友一,現任張祝珊家長,阿仔中三;有日見到佢全家,我問阿仔多唔多功課測驗,佢話唔多,仲有時間參加兩個樂團。佢老豆仲腌間學校 hea, 話初中好少功課,不太滿意。

朋友二,退休人士,同聖公會中學有D 淵源,另同東區不同中學學生有親身接觸。佢話聖馬可都系谷個類,學生唔系好多時間玩活動;舊校長就系因爲谷起佐成績,被辦學團體欣賞,所以升佐去co-ed 做校長。佢仲話,聖公會 D學校點會唔谷。

真相如何?我都唔知,我自己都研究緊呢兩間學校,我都好 confused!

Arabellahk    發表於 18-5-25 12:53

我同學之前三次呈分排名 8X/120,入唔返中學部,入聖馬可。佢本身係我小學讀書唔強,亦係唔受束縛嘅人,鍾意運動(校際田徑攞獎)。但係入左聖馬可,年年都考到頭 40%,揀到心儀 DSE 科目,之後考得唔錯去外國讀 Design,讀得開心。

不過讀書果個唔係你,唔係你阿爸,係你仔仔,小學就話睇邊間名氣大 d,方便升中叩門,但係入大學人人平等,不論出身,高分者得。讀間自己鍾意嘅學校會事半功倍。仔仔若然有聖馬可情意結,應該主動說服你阿爸。

1998Ruby1998 發表於 17-12-30 02:42
我同學之前三次呈分排名 8X/120,入唔返中學部,入聖馬可。佢本身係我小學讀書唔強,亦係唔受束縛嘅人,鍾 ...
true, 中學搵一間適合小朋友的更加重要。名氣次要,除非超級名校帶光環嗰種,其他其實分別不大。

回覆樓主:

有猶豫的人,我覺得唔好㨂張記,況且你仔仔情況自行機會都唔高,佢本身又鐘意聖馬可。我識讀張記的人好極端,鐘意嘅繼續鐘意,當年猶豫的在中二中三度後悔,會好想轉校。

kwunpa 發表於 17-12-30 00:53
我仔都有幾位同學今年張記中一,開学幾個月,他們都說比起小学功課真的不多,因為我们是來自出名多功課的小学。
不過,我見他們有很多課堂小测之類,学業成绩優秀的,自然晤谷。追不上的,想自己唔谷都唔得

馬可也有幾位同學仔讀,普遍也說功課量不多,我想大家都是B1A校,学生質素不差,其實都好少似以前嗰代咁俾大量功課去谷成绩了!

学生覺得谷,可能是力有不及,需要從後趕上,这是自然辛苦些!

以樓主兒子成绩,自行入張記机会較低,反而入馬可机会較高,可预计,若樓主兒子靠大抽獎入張的話,压大自然会比馬可大了!

Arabellahk    發表於 18-5-25 12:54

henryzz 發表於 17-12-29 23:34
多謝你!我目前研究到嘅關於聖馬可嘅資料,冇提過自行階段成績嘅比重。因為仔仔唔鍾意其他學校,所以我想自 ...
學校網站有寫,學業成績佔五成,包括小學校內成積和教育局的排名

kwunpa 發表於 17-12-30 00:53
唔知道你嘅小朋友自己有冇鍾意嘅?我平時勸人一定會講以孩子意願為主,現在到自己就猶豫了。😂

1998Ruby1998 發表於 17-12-30 02:42
我同學之前三次呈分排名 8X/120,入唔返中學部,入聖馬可。佢本身係我小學讀書唔強,亦係唔受束縛嘅人,鍾 ...
我好鍾意你嘅‘事半功倍’四個字。我都可以想像仔仔係自己鍾意嘅學校讀書一定會好努力!多謝你!

b3410 發表於 17-12-30 10:26
true, 中學搵一間適合小朋友的更加重要。名氣次要,除非超級名校帶光環嗰種,其他其實分別不大。 ...
多謝你!我有考慮過自行報聖馬可一間 第二放空, 或者第二寫皇仁,你話我咁樣諗係咪癲咗滴?