用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 從麥明詩10A之路分析怎能從DSE取得佳績
樓主: dannyczx
go

從麥明詩10A之路分析怎能從DSE取得佳績   [複製鏈接]

Yanamami 發表於 17-12-31 00:37
我又唔觉好多人以佢為指標喎~

真係有唔少人當佢阿媽好成功,好多學校比佢成萬講 talk。識D個小朋友 10A 或去哈佛耶魯的父母,都心知是好運 (記憶力理解力好都是天生好運),唔會好似麥太扮專家。

ok3 發表於 17-12-31 10:58
(讀書方面嘅)智慧相信佢有。至於美貌, 就真係各花入各眼......

我反而覺得佢有高智商,但唔認同佢有智慧

世上所有人對成功定義都很不同;所以對她成功與否不作評論,反而樓上有人說我很認同,就是按標題論,會考和DSE根本兩個課程,如果搵返DSE狀元分享會更適合

USTdriver    發表於 17-12-31 19:05

RunningPig 發表於 17-12-31 11:31
真係有唔少人當佢阿媽好成功,好多學校比佢成萬講 talk。識D個小朋友 10A 或去哈佛耶魯的父母,都心知是好 ...

咁麥哥哥讀書同成績都同樣好好嘅..相信佢地父母係有d育兒心得嘅...

至於 sell 心得揾$,有幾 work 可能係其次,都要你先有market ... 一般人恨唔到。

RunningPig 發表於 17-12-31 11:31
真係有唔少人當佢阿媽好成功,好多學校比佢成萬講 talk。識D個小朋友 10A 或去哈佛耶魯的父母,都心知是好 ...

其實想兒女讀書好成績,除咗天資,來來去去都係離唔開幾個大原則,我唔相信會有尐野我聽完之後會有恍然大悟嘅感覺。

Soundervolt 發表於 17-12-31 12:26
其實想兒女讀書好成績,除咗天資,來來去去都係離唔開幾個大原則,我唔相信會有尐野我聽完之後會有恍然大 ...

所以咪揾唔到你嘅 $ 囉...

回覆樓主:

但學校曾經請媽媽講講座,麥不是資優生,她是自己努力,小學並不是名列前茅,哥哥是資優生,大學讀醫科,她反而有壓力,其實麥媽媽也只是職業治療師,自己讀書也不叻,身在名校,但生活水平跟同學有一段距離,公開試成績好,但無揀留港一條容易的路,揀了去英國,也捱過,踏單車上學,她不是一級榮譽畢業。選港姐也面對不同壓力,她除成績好,EQ也不錯
父母培育也好大關鍵,以下是當時我在講座所知:

由麥卓生先生及麥何小娟女士(應屆「十優」香港小姐冠軍麥明詩之父母)主講「如何培養高成就子女」。
正面,克苦,節制,身教,自信,壓力藝術,不要做怪獸家長 https://m.facebook.com/makhosiukuen/

AC117 發表於 17-12-31 12:38
但學校曾經請媽媽講講座,麥不是資優生,她是自己努力,小學並不是名列前茅,哥哥是資優生,大學讀醫科,她 ...

麥中學大多是穿師姐的二手校服,這一點是很值得欣賞的。

Ktfk    發表於 17-12-31 12:43

Soundervolt 發表於 17-12-31 12:26
其實想兒女讀書好成績,除咗天資,來來去去都係離唔開幾個大原則,我唔相信會有尐野我聽完之後會有恍然大 ...

正是。大原則都係個幾個,做唔做主要睇父母的堅持同耐性。呢D教育專家,知道内裡真係得啖笑。

dannyczx 發表於 17-12-31 12:40

她媽也有提及,基本是正面的,唔好理她媽是否搵錢,她分享有道理的,我遲到聽不到他爸的分享

dannyczx 發表於 17-12-31 12:40

學懂節儉係需要,但佢父母有正當職業,爸爸係中學副校長,有穩定收入,未至於去到要著其他人舊校服啩?!而且衞生問題,唔應該為咗慳幾百蚊一套校服而去著其他人嘅舊衫。

回覆樓主:

http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20170712/mobile/bkn-20170712112015762-0712_00822_001.html

其實覺得她更

Soundervolt 發表於 17-12-31 12:50

學懂節儉係需要,但佢父母有正當職業,爸爸係中學副校 ...
我覺得著舊校服又未必係為咗慳錢,環保呀。女仔校服,尤其是冬季校服,著一兩年,總共幾次已經著唔到,送俾低年級同學係好好的處理方法。
好多校服都可以好新凈

Ktfk    發表於 17-12-31 13:47

b3410 發表於 17-12-31 13:31
我覺得著舊校服又未必係為咗慳錢,環保呀。女仔校服,尤其是冬季校服,著一兩年,總共幾次已經著唔到,送俾 ...

女仔嘅校服可能比較新淨,男校校服就真係可免則免,不過喺呢方面我都係會因爲衛生同感覺,唔會著其他人嘅二手衫。

我覺得著舊校服又未必係為咗慳錢,環保呀。女仔校服,尤其是冬季校服,著一兩年,總共幾次已經著唔到,送俾 ...

我看中的是這個女孩子,不介意穿師姐的二手校服。

Yanamami    發表於 17-12-31 15:38

Soundervolt 發表於 17-12-31 13:45

女仔嘅校服可能比較新淨,男校校服就真係可免則免:hap ...
我仔啲校服都唔好意思拎出來女仔的確乾淨好多。

dannyczx 發表於 17-12-31 14:17
我看中的是這個女孩子,不介意穿師姐的二手校服。
沒有公主病

同意,就算其他的,小朋友大得快,好快唔啱著,況且洗左有乜問題?唔通去洒店又帶自己毛巾、怎頭套?

Soundervolt 發表於 17-12-31 12:50

學懂節儉係需要,但佢父母有正當職業,爸爸係中學副校 ...

我女小学都有著師姐校服,因佢牛龜禁大件,小四已著家姐小六校服~我觉得KTS係深綠色裙好d, 白裙的話点乾淨都会黄……佢d校服我又俾師妹,連中英文textbooks我都係用二手……

MrBeast 發表於 17-12-31 14:31
同意,就算其他的,小朋友大得快,好快唔啱著,況且洗左有乜問題?唔通去洒店又帶自己毛巾、怎頭套? ...

可免則免同自己攞嚟係兩回事,唔知麥家同支持呢個環保理念嘅人會唔會所有衣服都喺救世軍或古衣店獲得?著一兩套舊校服就可以代表自己係環保人仕?

AC117 發表於 17-12-31 12:38
但學校曾經請媽媽講講座,麥不是資優生,她是自己努力,小學並不是名列前茅,哥哥是資優生,大學讀醫科,她 ...
其他我不評,好多人唔鈡意佢,負評以噸計(或者如果佢唔係DGS畢業可能無禁多人唔順眼佢?我觉得……),不过我又实在真係十分欣賞佢EQ.佢俾全世界批評果种压力,实在晤係小野,仲可以笑住对人,唔係太多人做得到~
‹ 上一主題|下一主題