用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 從麥明詩10A之路分析怎能從DSE取得佳績
樓主: dannyczx
go

從麥明詩10A之路分析怎能從DSE取得佳績   [複製鏈接]

Soundervolt 發表於 17-12-30 10:38

但佢宜家嘅工作領域發揮得好差,演技十分水皮,不過以 ...
其實佢可以有10A,應該都是聰明 +勤奮之人。如果打算繼續在演藝圈,點解唔考慮去進修下演技,編劇,導演或其他有關的學問,做一個專業啲的人士?

回覆 b3410 的帖子

選到港姐後,要好好進修演藝要一段時間。
到時人氣cool down了。好蝕。

Ktfk 發表於 17-12-30 13:14
依家好有人氣

起碼多d人留意,keep 唔到就其他issues同好多factors

試想想,冠軍後,去讀兩年演藝書。

番來都幾乎冇人記得你,人氣差不多由零開...

所以去進修也未必一定好d。 ( 況且有可能讀完也不過不失,演藝嘢囉張成績表比人睇係冇人理你,派 job 比個有d人氣都未必派比你。不同專業行業,執業資格有就是有 )

b3410 發表於 17-12-30 13:09
其實佢可以有10A,應該都是聰明 +勤奮之人。如果打算繼續在演藝圈,點解唔考慮去進修下演技,編劇,導演或 ...

麥狀元入娛樂圈嘅最大貢獻,就係證明咗學術成績好未必係萬能嘅道理。

Ktfk    發表於 17-12-30 14:01

Ktfk 發表於 17-12-30 13:48
唉,其實真係覺得有啲嘥咗個10A

Ktfk    發表於 17-12-30 15:15

Soundervolt 發表於 17-12-30 13:59
麥狀元入娛樂圈嘅最大貢獻,就係證明咗學術成績好未必係萬能嘅道理。
...

自己法律讀唔掂而轉戰娛樂圈,但演技又唔得,只能靠爆的話題來延續人氣,而且更被愛出名的媽媽同冇品的前度消遣其名氣,成件事都幾悲哀。

一般正常狀元唔會做藝人  不屑做呢行! 可能麥都係放縱下自己,証明想玩邊範贏邊範,且看小姐下一行轉邊範再作講……成功呢兩個字!

回覆 RunningPig 的帖子

讀唔掂? 何出此言? 看來堅冇興趣係真? 讀完已經討厭十討厭所以唔想入行! 咁叻既思想型都會選錯科,可惜!
林作確係冇品冇風度! 麥小姐姐又一次揀錯人! 似乎思想唔夠精密!

jli008 發表於 17-12-30 01:29
說到那麼厲害,但想深一層,我們香港所出的所謂狀元,在國際性學術上的成就領域..........好似......沒有! ...

因為所謂的狀元只係証明佢地係好叻的通才,並唔一定係專才。

即係咁,如果愛恩斯坦翻生,係香港考 HKCEE/ DSE 的話,只會係數理科超勁,但係就唔會拎到狀元。

佢當年考 ETH 的入學試就係數理科超勁,但係就係一般科目不達標。

(In 1895, at the age of 16, Einstein took the entrance examinations for the Swiss Federal Polytechnic in Zürich (later the Eidgenössische Technische Hochschule, ETH). He failed to reach the required standard in the general part of the examination,
but obtained exceptional grades in physics and mathematics.)

不過香港的傳媒就係咁吹捧所謂的狀元,當正佢地係超人咁,入到大學一定又係最勁果個!

其實好似麥明詩咁,係劍橋都拎唔到 first hon (入到劍橋其實拎咩 hon 都好勁),有其他唔係狀元的香港學生成績會好過佢。我亦知道有狀元被劍橋 reject,因為人地係搵專才唔係搵通才。

唔係化    發表於 18-1-1 13:30
Ktfk    發表於 17-12-30 20:43

Soundervolt 發表於 17-12-30 09:40
4. 運氣

其實好多時探花或榜眼,甚至其他DSE 40分以上嘅學生能力都不比狀元差,有時絲毫之間嘅高低,運氣 ...

totally agree...

考 DSE/HKCEE 其實有時係考小唔小心,好多時 5** 同 5* 的分野就係小心同唔小心之分別。

b3410 發表於 17-12-30 14:32
唉,其實真係覺得有啲嘥咗個10A
我係麥太就心痛死了!

kkhon 發表於 17-12-30 16:43
我係麥太就心痛死了!

麥太忙於周圍去演講宣揚自己教仔最叻同教人如何教仔,自己已經成為了大作家、大專家!唔得閒想其他!

moon.ng 發表於 17-12-30 16:56
麥太忙於周圍去演講宣揚自己教仔最叻同教人如何教仔,自己已經成為了大作家、大專家!唔得閒想其他!
...

以麥太的資歷,宜家都可以扮教育專家,都算係咁啦。

moon.ng 發表於 17-12-30 16:56
...
能E不自E

humble123 發表於 17-12-30 16:21
因為所謂的狀元只係証明佢地係好叻的通才,並唔一定係專才。

即係咁,如果愛恩斯坦翻生,係香港考 HKCEE/ ...

除咗睇下拎乜嘢hon,Cambridge入面嘅人仲會睇下Tompkins Table讀邊個College,勁中之勁當然係Trinity,Christ’s,St John’s,Pembroke,Churchill.....唔知麥狀元係唔係讀Murray Edwards呢?

Soundervolt 發表於 17-12-30 18:55
除咗睇下拎乜嘢hon,Cambridge入面嘅人仲會睇下Tompkins Table讀邊個College,勁中之勁當然係Trinity,Chr ...

佢間係比較新 college ..不是以上, 不是最古式建築。

回覆 Ktfk 的帖子

她讀 Newnham College

Louisa 有話自己選錯科?
‹ 上一主題|下一主題