用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 從麥明詩10A之路分析怎能從DSE取得佳績
樓主: dannyczx
go

從麥明詩10A之路分析怎能從DSE取得佳績  

Yanamami 發表於 17-12-31 15:35
其他我不評,好多人唔鈡意佢,負評以噸計(或者如果佢唔係DGS畢業可能無禁多人唔順眼佢?我觉得……),不过 ...

其實公眾人物好慘,可能她不是十優未必選到港姐,由選到只有Do姐祝賀,揀娛樂圈這飯,除成績好她是一個好努力的人

AC117 發表於 17-12-31 16:00
其實公眾人物好慘,可能她不是十優未必選到港姐,由選到只有Do姐祝賀,揀娛樂圈這飯,除成績好她是一個好 ...
如果唔係十优,同屆選港姐边个最有机?忘了……不过做艺人,有話題就係成功之道,好过靜靜雞消失~佢-开始个+优就已係話題、入娛樂圈既“嫁妝”了~

Yanamami 發表於 17-12-31 15:30
我女小学都有著師姐校服,因佢牛龜禁大件,小四已著家姐小六校服~我觉得KTS係深綠色裙好d, 白裙的話点乾淨 ...
書我們崖到小四,小五計分的科目都買新,用過的太花苦了小朋友⋯⋯當然我係話獎勵小朋友有用功

AC117 發表於 17-12-31 12:38
但學校曾經請媽媽講講座,麥不是資優生,她是自己努力,小學並不是名列前茅,哥哥是資優生,大學讀醫科,她 ...

其實社工/xx治療師有相關訓練真是對培育小朋友有幫助,反而讀書叻學歴高的父母expectation高又冇方法先累事

Yanamami 發表於 17-12-31 15:35
其他我不評,好多人唔鈡意佢,負評以噸計(或者如果佢唔係DGS畢業可能無禁多人唔順眼佢?我觉得……),不过 ...

咁又唔好講到DGS 好似有光環咁! 叻女唔係入女拔就係聖保羅 St Mary 咁啦!
冇觀眾緣唔關女拔事啦!

哈佛小甜甜其實叻女好多! 現在從政 不屑做電視! 先奪人氣後從政,其母亦沒出書,講座賺錢之類之類!

回覆 USTdriver 的帖子

咁,麥小姐計,時間尚早....就算 (好似)hea 玩兩年,都仲可重新上路,有青春與實力去贏番。

回覆樓主:

著舊校服未必係環保人士,但點都係值得讚賞嘅環保行為!

衛生當然要處理,解決到嘅就唔成問題!

每個人嘅環保尺度都唔同,我覺得盡力而為已經足夠,做唔到嘅未必要太勉強自己,但對環保行為都應該支持!

Yanamami    發表於 17-12-31 22:34
Ktfk    發表於 17-12-31 22:03

AC117 發表於 17-12-31 12:38
但學校曾經請媽媽講講座,麥不是資優生,她是自己努力,小學並不是名列前茅,哥哥是資優生,大學讀醫科,她 ...

麥媽媽有無講個女邊解選law? 我想八下她大學畢業到下年選港姐中間嗰段時間做乜?無報導話讀pcll定返工。

poonseelai 發表於 17-12-31 22:09
麥媽媽有無講個女邊解選law? 我想八下她大學畢業到下年選港姐中間嗰段時間做乜?無報導話讀pcll定返工。
...

無提喎!選科好個人,只話她過英國要考入U,並不是永遠勝利者,選港姐後決定簽約想做好演員這份工。她有見過工,但已經忙記了她見過咩野工。

dannyczx 發表於 17-12-29 14:25
首先,成績極優秀屬個別例子,大家根本不應該以麥明詩作為子女的目標。

此處,純討論下給孩子什麼可以幫助 ...
一句講哂,一隻黑天鵝教其他白天鵝點樣變黑。