用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 從麥明詩10A之路分析怎能從DSE取得佳績
樓主: dannyczx
go

從麥明詩10A之路分析怎能從DSE取得佳績   [複製鏈接]

USTdriver 發表於 17-12-30 09:22
可以深度交流吓嗎?  如何稱為在美國頗有成就?

An example from QC CE95

Mung Chiang (born 1977) is an American engineering researcher, educator, entrepreneur and university leader. He is the John A. Edwardson Dean of the College of Engineering at Purdue University.[1] Previously he was the Arthur LeGrand Doty Professor of Electrical Engineering at Princeton University,[2] and an affiliated faculty in Applied and Computational Mathematics and in Computer Science.

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Mung_Chiang

USTdriver    發表於 17-12-30 09:38
USTdriver    發表於 17-12-30 09:37

回覆樓主

4. 運氣

其實好多時探花或榜眼,甚至其他DSE 40分以上嘅學生能力都不比狀元差,有時絲毫之間嘅高低,運氣都係因素。

我唔需要兒女成為狀元,更加唔希望只係變成讀書機器。能夠盡力而為,若果更加有幸成為Top tier嘅一份子已經足夠。

CALVEN    發表於 17-12-30 09:43

RunningPig 發表於 17-12-29 23:19
DGS 10A 每年都有一兩個,有D係世界頂尖大學做教授。麥同佢D師姐比? 哈哈

論學術成就,麥小姐無得比。

但她找到了自己發揮的領域。

chocolatebean 發表於 17-12-30 08:41
麥媽媽及 Louisa 本人偕認為你所講的主角不是资優,相反只是一般般
另外,mrs mak is an OT, 她識用方法啟 ...

同意努力是其中一個達到成績頂端的必要條件,只是其他幾項因素也同樣缺一不可。

Soundervolt 發表於 17-12-30 09:40
4. 運氣

其實好多時探花或榜眼,甚至其他DSE 40分以上嘅學生能力都不比狀元差,有時絲毫之間嘅高低,運氣 ...

非常贊成。很多真正有成就的人都知運氣的重要性,心存感恩。有興趣可以看看 Michael Lewis' speech at Princeton https://www.princeton.edu/news/2012/06/03/princeton-universitys-2012-baccalaureate-remarks

我覺得麥小姐依家的事業,同10A冇咩關係

如果話DG俾到佢的大方,自信等等,可以話關事。

RunningPig 發表於 17-12-29 23:19
DGS 10A 每年都有一兩個,有D係世界頂尖大學做教授。麥同佢D師姐比? 哈哈

她可以经常让自己占据新闻头版,这一点比人叻好多!

moon.ng 發表於 17-12-30 10:29

她當年10A受訪時說,想做對香港有影響力的事,她正在做。我預計過一段時間她會參選立法會。

RunningPig 發表於 17-12-30 10:19
非常贊成。很多真正有成就的人都知運氣的重要性,心存感恩。有興趣可以看看 Michael Lewis' speech at Pri ...

好似當年SPCC Andy Loo,會考都唔係咩狀元;結果當年考入 Princeton,現時在 Stanford 研究院繼續進修

dannyczx 發表於 17-12-30 09:50
論學術成就,麥小姐無得比。

但她找到了自己發揮的領域。

但佢宜家嘅工作領域發揮得好差,演技十分水皮,不過以佢嘅背境當興趣就無妨。

moon.ng 發表於 17-12-30 10:29

佢只係有娛樂新聞價值「10A狀元撈娛樂圈」,同狀元走去揸巴士一樣,只係標題夠吸睛而已。

mannewliv 發表於 17-12-29 23:14
有無咁誇張?10A已少,重要係DGS,有幾多個?

DGS 當年被讚譽為“會考女狀元搖籃”,歷年來會考狀元數目僅次於皇仁

Soundervolt 發表於 17-12-30 10:38
但佢宜家嘅工作領域發揮得好差,演技十分水皮,不過以佢嘅背境當興趣過就無妨。
...

演技的確不好,相信她自己也在找辦法提升,但演技提升必須有天份及經驗積累,不可能一蹴而就。

或者,過一些日子,她便退出娛樂圈。

dannyczx 發表於 17-12-30 10:31
她當年10A受訪時說,想做對香港有影響力的事,她正在做。我預計過一段時間她會參選立法會。
...

現在的立法會跟娛樂圈無分別啦!應該都啱佢。

dannyczx 發表於 17-12-30 10:31
...
若是真, 我也希望她早點行事. 畢竟她在演藝上的成績大家有目共睹. 講真, 若非10A身份, 真的可成為港姐? 又真的做到演員嗎? 當然每個人都有自己

理想,

青春, 他們都可以任意安排甚致揮霍, 因到最後都係自己負責. 但從社會資源上獲得到了一些好處( 10A), 可否想想做一些事比現時更有貢獻的回饋社會.

1773 發表於 17-12-30 10:50

立法會高手林立,佢演技麻麻,可能也搶不到風頭!

幾时EK变左entertainment forum?

Yanamami 發表於 17-12-30 11:10
幾时EK变左entertainment forum?

可能係少有咁具話提性狀元

總括收尾,麥只係10A 帶比佢豐富的話題性入公仔箱,分享DSE 成功心得唔應該係HKCEE 既佢來講

如果唔係“10A港姐”夠gimmick, 恐怕麥小姐連選港姐嘅入場卷都攞唔到!
‹ 上一主題|下一主題