用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2018年全港B1中學名單 (以第二至第六屆DSE成績和入U率計 ...
樓主: hkpapa852
go

2018年全港B1中學名單 (以第二至第六屆DSE成績和入U率計算)  

hkpapa852 發表於 18-1-2 10:12
UGC既學士學額, 多年嚟無乜大變, 過去4年都只係由 17100 加到 ~18000, 加上全港8大以外每年提供至少 6500個自資學士學額, 可預見今年不少中學既入U率將會有明顯既提升.
...

所以, 我唔會凈係睇JAPUS DEGREE 幾多個%, 見到SSSDP既學額及15分入OU,都知彼U同此U有幾大差別.

October. 發表於 18-1-2 10:24
所以, 我唔會凈係睇JAPUS DEGREE 幾多個%, 見到SSSDP既學額及15分入OU,都知彼U同此U有幾大差別.
...
可惜, 又D家長仲係沉醉於學校既入U率幾高...... 話無理由學校入U率咁高, 仲只係被人評為乜乜級別.....

簡單一點去諗, 如果學校既整體4+只有7X%, 即係每位學生係5科既平均攞到20分或以上既都只有~7X%
如果間學校個自己入U率有8X%-9X%, 咁唔達整體4+個1X%-2X%既學生, 即係只有5科不夠20分, 以呢個成績, 又會入到邊D大學同學科呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-1-2 10:12
其實香港教育政策的確係好多問題, 近年考DSE人數一年比一年少, 未來三年應該會持續下降, 一直至上年小六畢 ...

即係黎緊果幾年中學可以升Banding,D粉絲開心C~~~

Ktfk    發表於 18-9-10 21:02

回覆樓主

DSE的4級成績,是否等於以前會考的C同D之間?

taxibird 發表於 18-1-2 11:41
DSE的4級成績,是否等於以前會考的C同D之間?
DSE 4: 應該大約HKAL的C
DSE 5: 應該大約HKAL的B
DSE 5**: 應該大約HKAL的A

聖言中學呢方面有較深入分析, 可以睇吓佢既校務報告

taxibird    發表於 18-1-2 21:55
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

October. 發表於 18-1-2 10:24
...
請問是否三大率繼續有參考價值?

b3410 發表於 18-1-2 11:58
請問是否三大率繼續有參考價值?

3大率都只可以評估學校是否屬B1中學, 或是否能大致達到B1A/B/C

實際上唔能夠完全反映真實成績

而且, 仲要知道所謂3大率, 是否只計3大既UGC Degree.....

hkpapa852 發表於 18-1-2 11:50
DSE 4: 應該大約HKAL的C
DSE 5: 應該大約HKAL的B
DSE 5**: 應該大約HKAL的A
聖言個表係DSE對照GCEAL,當年多數英國大學收生都認為 HKAL理科 比 GCEAL高一個 Grade

回覆 elbar 的帖子

EDB應該只係限制小學唔可以公佈學生Banding, 中學並沒有限制

君不見不少中學校長係簡介會上, 高調講自己學校S1收咗幾多第一組別學生?

個別學校, 如沙蘇, 基朗, 更直接將資料放係校務報告上

其實學校一直沒有官方Banding, 一直都係家長喜歡為學校排名/分Banding.

如何為學校排名/分Banding, 其實無乜大問題, 最重要係, 要基於一個清楚既原則.

只要評分原則有公開, 大家可自行去評價/衡量; 如果沒公開, 咁到底係以哈佬喂定維威喂既方式去評價呢?

好似近年好受家長注目既HKPEP 50小強排名, 雖然我覺得係得啖笑, 但至少人地又列出一堆指標同評分, 大家可以自行睇下是否合理, 總比什麼"學校之書", "學校園地" 來得有根據.

至於有會員問, 點解要攪D評級去令群眾人云亦云呢?

呢個係一個好問題.... 其實人云亦云既問題係邊呢? 點解我當初咁反對別人以人云亦云既方式去選校呢?

不少家長既人云亦云, 其實都係毫無根據, 如話A校比B校好, 問佢點解, 根本答唔出, 只係話大家都係咁講, 無理由係錯...... 呢種情況以選小學時最為嚴重.

不能量化既資料, 當然也要參考, 但根本無法比較吧!

唔通以個別會員自主意見, 認為某校為求DSE取得好成績, 會勸退學生既可能性, 或者要求學生drop科既可能性用嚟作比較會更合適?

以客觀資料去讓家長瞭解學校可量化既一些指標, 總比毫無根據地以訛傳訛, 人云亦云合理吧!

elbar 發表於 18-1-2 12:03
聖言個表係DSE對照GCEAL,當年多數英國大學收生都認為 HKAL理科 比 GCEAL高一個 Grade
...
UCAS 每年會發佈一份 GCE-AL, DSE, IBDP 既成績對照表

呢個換算指標, 話晒係由一個都算係權威既機構發佈出嚟既資料, 當然大家可以唔認同

hkpapa852 發表於 18-1-2 12:05
回覆 elbar 的帖子

係有限制中學學唔可以公佈學生Banding, EDB當年講法以免大家對各中學因不同收學生Banding而做成標籤效應,當然大部份肯對外公佈都主要收Band 1學生學校,10-20年前左右市面不少升學書刋都收集到相關資料而刋登(不知現時圖書館還有冇10-20年前左右升學書刋),自從EDB唔容許可以公佈收生學生Banding,近年升學書刋都冇法收集到相關資料  

hkpapa852 發表於 18-1-2 11:13
可惜, 又D家長仲係沉醉於學校既入U率幾高...... 話無理由學校入U率咁高, 仲只係被人評為乜乜級別.....

簡 ...
絕對同意,學校既入U率水份太高,所以我從來唔睇學校既入U率。

Bbkingdombb 發表於 17-12-30 20:08
整體來說 又是否band3學校最多呢 皆因他們未必能開足四班 而每班的人數仍未必有33左右
  ...
理論上係

Bbkingdombb 發表於 17-12-30 20:12
純粹計數 全港好似有四百六十幾間學校 band one學校是否應該要有130至140間左右才算合理呢
  ...
當佢有140間,會多啲人開心啲。

bbkingdombb    發表於 18-1-3 01:40

ANChan59 發表於 17-12-30 23:01
I guess you may take one more prerequisite criteria, how many are really EMI schools? Unless you che ...
好多其實係英書中教。

bbkingdombb 發表於 17-12-31 02:31
純粹根據各band學校的開班數目估計, 如果band1有100間, band2應該有110至120間, band 3就有130至150間左右, ...
我估(純粹估)Band 1 有 110 間左右,Band2 有 160間,Band 3 有 200 間多啲,加起上來大約有475間。

Ktfk    發表於 18-1-7 23:15

elbar 發表於 18-1-2 12:17
係有限制中學學唔可以公佈學生Banding, EDB當年講法以免大家對各中學因不同收學生Banding而做成標籤效應, ...

啱啱查番資料, 又的確係要求全港學校唔好公佈, 之前有學校公佈過又俾人投訴:

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=1215331

不如果學校想大家知其實好簡單, 唔公佈派位組別既資料, 公佈Pre-S1平均成績一樣可以估計到一D嘢

可惜現實係不少學校都唔想被街外人知咁多嘢

王家爸爸 發表於 18-1-2 12:26
絕對同意,學校既入U率水份太高,所以我從來唔睇學校既入U率。

如果其它乜資料都無, 入U率就有參考價值....

另一方面, 如果有部份成績, 加埋入U率, 亦可能睇到一D嘢..... 到底學校升學支援好唔好? 學生成績是否兩極化?

回覆 hkpapa852 的帖子

Thank You hkpapa852! 明燈呀!