用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖心vs大坑真光
樓主: Minikawaii
go

聖心vs大坑真光

回覆樓主:

我覺得真光小學唔算happy 喎,我有幸睇過佢嘅中文卷,d 中文深到呢...﹐咁當然聖心私小都唔係happy school

hopeclover 發表於 17-12-27 22:26
聖心私出了offer嗎?
她問幼稚園

pekovian 發表於 17-12-29 12:43
樓主係咪只揀緊兩間既幼稚園?係既話又另有考慮,例如升小學俾唔俾大抽獎
...
Yes, 樓主係只揀緊兩間既幼稚園

回覆 sunnygirl 的帖子

只係中文科係深 d,不過同某幾間小學一樣程度,而果幾間小學嘅其他科目都深過坑真好多。加上坑真卷係冇陷阱冇刁鑽位,真係識就識,唔識就唔識。
坑真算係 Happy,首先功課量不多,偶爾先背默一兩次,冇暑期功課(其他比較輕鬆嘅小學都會有一兩業工作紙做下),考試係 6 月尾(有兄弟姐妹讀其他學校的話父母真係輕鬆好多,唔洗兩個一齊溫)。

Minikawaii 發表於 17-12-27 18:57
聖心vs大坑真光,請問認為邊間較佳?例如:直升中學比率、學生是否普遍需要校外補習、教學方式是否都是傳統 ...

坑真

千語mami 發表於 17-12-28 00:39
請問聖幼今年收了幾多入聖心私小呢?

咁我又唔知,因我是朋友讀聖幼,佢收到offer話我知。但比例上是多升到的,就算私校或自行收唔返,校長會mark 底,會盡量幫返聖幼生。

LLKK 發表於 18-1-1 10:16
咁我又唔知,因我是朋友讀聖幼,佢收到offer話我知。但比例上是多升到的,就算私校或自行收唔返,校長會ma ...

聖幼與聖小較有人情味,好多時首輪無offer最後都入得返,有家姐讀緊都會優先
但中學傾向拔尖,因為要維持成績水平,無計

pekovian 發表於 18-1-1 15:55
聖幼與聖小較有人情味,好多時首輪無offer最後都入得返,有家姐讀緊都會優先
但中學傾向拔尖,因為要維持 ...

對,朋友都大讚學校好幫得手!

pekovian 發表於 17-12-29 12:31
之前數據王比較過兩間中學DSE成績,個趨勢係SH跌緊,TL升緊(有記錯請指正)。當然,十年八年後係點又無人 ...

請問在那裡可番查?
數據王有冇新 update呀?
因聖心好似冇乜 DSE 成績可以看

Minikawaii 發表於 17-12-27 18:57
聖心vs大坑真光,請問認為邊間較佳?例如:直升中學比率、學生是否普遍需要校外補習、教學方式是否都是傳統 ...

除了睇學校成績,
家長可承受到邊間學校嘅功課及考試壓力都好緊要。

little_kid 發表於 18-1-6 09:47
除了睇學校成績,
家長可承受到邊間學校嘅功課及考試壓力都好緊要。

請問是否顯得聖心的功課及考試的壓力都較大?

Minikawaii 發表於 18-1-6 09:49

要看看家長可以花幾多時間教導小朋友。

如果家長係進取性還好,如果唔係,就辛苦啲。

Minikawaii 發表於 18-1-6 09:49

聖心功課量尚算ok, 可能因為始終番半日,做功課時間比較長。但測默較密是事實,家長要有心理準備長時期作戰,測完一round抖兩星期又第二波,考試前一星期還有一個英文測驗,考完試個個家長都不得不抖大氣....
壓力,要視乎小朋友,如果小朋友屬自律型,真係可以冇壓力,不用催功課催溫習都可以拿高分!

1998Ruby1998 發表於 17-12-29 22:09
回覆 sunnygirl 的帖子

只係中文科係深 d,不過同某幾間小學一樣程度,而果幾間小學嘅其他科目都深過坑真 ...
請問坑真小兩測兩考分別幾時? 在長假期前定後?
另坑真小既數學同常識係咪都用中文教?

謝指教及分享!

kmcheng7 發表於 19-1-2 17:35
請問坑真小兩測兩考分別幾時? 在長假期前定後?
另坑真小既數學同常識係咪都用中文教?

坑真測考全在長假期前,假期一定有得玩。
坑真是中小,數學、常識是中文教。
雖然ruby在不同post提及坑真沒教淺考深,但近一兩年明顯比以往深左。而中文科,係堅深

WinnieCatCat 發表於 19-1-2 19:49
雖然ruby在不同post提及坑真 ...
同意啊! 睇過D卷, 中文好深, 三年級後, 取B也是少數......

回覆樓主

同意,真小其實無大家講得咁輕鬆

不過D 老師真係好好,成間學校堅係好有愛

千語mami 發表於 19-1-3 11:58
同意,真小其實無大家講得咁輕鬆

不過D 老師真係好好,成間學校堅係好有愛

所以奇怪,坑真小都歸類左為happy school~~~

WinnieCatCat 發表於 19-1-2 19:49
雖然ruby在不同post提及坑真 ...

教過下 不可能比現在家長更清楚吧~~~

mcl203 發表於 19-1-3 12:01
所以奇怪,坑真小都歸類左為happy school~~~

其實見佢升中成積咁亮麗,都諗到無可能係咁輕鬆