用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 邊間band 1唔太谷?
樓主: blue-blue
go

邊間band 1唔太谷?   [複製鏈接]

我仔入左間B1B學校,成日唔見佢做功課,溫書,日日放學返黎睇電話,我去問老師咩情況,老師答我:有D同學反而投訴多功課,但我仔無欠交而且交既功課有質數的~所以我明白左點解有人話谷有人話唔谷(註:我仔成績唔係非常好,只係佢做好本份,我又無特別要求)
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

October. 發表於 17-12-28 13:37
有個現像好得意, 經常有家長上來話學校其實唔谷, 但周不時EK發言就話某某學校好谷.  ...

有D家長覺得多考試測驗就系谷,有D就吾覺得尼D系谷

回覆 kcpak 的帖子

一樣米養百樣人,谷唔谷睇孩子能力与学校是否相配!力有不逮,要從後趕上的自然覺得谷
龟兔赛跑,在前的兔子还有時間小睡片刻,自然沒有这感受。
所以,还是選一所適合孩子程度及特性的為合呢!

回覆樓主:

查實谷唔谷真係睇用家而論喎。
有鬥心嘅、有返咁上下水準嘅學生,
可能想超越自己、超越別人,
自己都會鞭策自己,
似乎學校唔谷,學生自己都會踩油。
若謂Band1都要谷嘅,
得罪講句,
可能係學生有嘢需要追返個水平啦,
有啲係英文水平啦,
有啲係思考模式啦,
有啲係答題技巧啦。
如果為左令初中生盡快追返進度,
要谷一谷都無可厚非喎。
>^^<

大貓媽媽 發表於 17-12-30 11:21
查實谷唔谷真係睇用家而論喎。
有鬥心嘅、有返咁上下水準嘅學生,
可能想超越自己、超越別人,

學校水平係邊個標準?~~~

回覆樓主

記得學校S1開學一星期前嘅家長會,校長同大家講:「升上嚟或從外面入得嚟我地學校嘅同學,本身已經有能力同識得點讀好書.....而學校係教你地用乜野方法去尋求同吸收知識,點樣學識Smart and Wise,如果希望學校要一字一句,用操練式嘅方法教學,咁樣會令需要嘅人大失所望.....」

mcl203 發表於 17-12-30 12:05
學校水平係邊個標準?~~~
就係个别学校自己各有不同標準……
如果無入錯学校,学生就会乎合果间学校標準~不过有d学校又睇住另一间学校既標準,又想自己学生達到另一间学校既標準时,咪要向全体学生加料,呢个时候就会谷~所以通常2A/1C校会較多操練~

Yanamami 發表於 17-12-30 12:30
就係个别学校自己各有不同標準……
如果無入錯学校,学生就会乎合果间学校標準~不过有d学校又睇住另一间学 ...

部分學校係自己揀學生,學生水平仍然可以不一,邊條線可以成為標準 ? ~~~

mcl203 發表於 17-12-30 12:35
部分學校係自己揀學生,學生水平仍然可以不一,邊條線可以成為標準 ? ~~~
...
自己揀学生亦唔代表100%完全吻合,公司都篩選過先請人,开工後咪-样未必啱心水?唔係好出奇~~加上同学仔進入青春期,变成个乜人真係好难講~你就小五六成績揀人(乎合到你学校條線),上到中学佢唔讀你亦無乎~

Yanamami 發表於 17-12-30 14:08
自己揀学生亦唔代表100%完全吻合,公司都篩選過先請人,开工後咪-样未必啱心水?唔係好出奇~~加上同学仔進 ...

我並非指那些學生能力出現問題,係指邊類學習模式先係該校標準~~~

凡事是否兩面睇,論B1中學谷與否,應該要考慮學校和學生兩方面,若有網友主觀認定自己睇法,是否已可以斷定問題來自另一方面~~~

mcl203 發表於 17-12-30 15:46
我並非指那些學生能力出現問題,係指邊類學習模式先係該校標準~~~

凡事是否兩面睇,論B1中學谷與否, ...
其实你意思係乜野?Shadelayer話我好蠢,永遠get唔到佢講紧乜?
‹ 上一主題|下一主題