用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 邊間band 1唔太谷?
樓主: blue-blue
go

邊間band 1唔太谷?  

妹妹頭 發表於 17-12-28 16:07
回覆 Yanamami 的帖子

我都希望我個女係其中一個, 希望順利入到心儀中學, HEA 下 HEA 下有中上成績, 唔駛 ...
Me Too!!!!!!

Ktfk    發表於 17-12-28 21:21

chun媽 發表於 17-12-28 17:38
你要好TOP個浸,緊係自我努力,正如樓上所講,NO PAIN NO GAIN,鄰居女兒,小學已測試係資優,依然好努力 ...

12分同意~無自我动力同目標,周边点谷都無用。不过如果係自我推动,我又唔会用pain黎形容。你鄰居女兒睇果d厚过枕头既書时应該好enjoy下~我叫阿女睇本方包禁厚既書已叫苦連天~

mother904    發表於 17-12-28 23:19
chun媽    發表於 17-12-28 18:33

chun媽 發表於 17-12-28 17:38
你要好TOP個浸,緊係自我努力,正如樓上所講,NO PAIN NO GAIN,鄰居女兒,小學已測試係資優,依然好努力 ...
Yes.我想講嘅, 正正就喺呢啲case.

回覆樓主:

同上各位一様,入得band 1學校的學生不會考慮谷那個問題,一般自動波。。。反而朋友孩子入得band1學校感 落差太大,可能是佢要求極高,目標昰law,最後轉校!

October. 發表於 17-12-28 13:37
有個現像好得意, 經常有家長上來話學校其實唔谷, 但周不時EK發言就話某某學校好谷.  ...

如此說法,目的何在?

chun媽 發表於 17-12-28 20:47
如此說法,目的何在?
其實唔一定有目的, 只係每個人感受不同.  
希望每天開心渡過 ;-)

chun媽 發表於 17-12-28 20:47
如此說法,目的何在?
目的?

我家兒女已中、大學階段了,至愛親朋也冇人要升中,咩中學都唔關我事了,只是講出所見現像。

有間EK傳說好谷B1A中學,我所見以及見有關學校家長回复都話唔谷,但時不時啲人就會話間學校好谷。當然,谷唔谷,見人見智。

October. 發表於 17-12-28 21:24
目的?

我家兒女已中、大學階段了,至愛親朋也冇人要升中,咩中學都唔關我事了,只是講 ...

ic!我只是唔理解該位家長的說法而已,我沒有其他目的!
抱歉

October. 發表於 17-12-28 21:24
目的?

我家兒女已中、大學階段了,至愛親朋也冇人要升中,咩中學都唔關我事了,只是講 ...

其實可謂「谷」呢?我小朋友升中後都好忙,好多科都有默書測驗,但功課唔多,咁係咪即係谷呢?

emibaby 發表於 17-12-28 22:04
其實可謂「谷」呢?我小朋友升中後都好忙,好多科都有默書測驗,但功課唔多,咁係咪即係谷呢?
...
有啲學校功課不多,但就好似你講既多測考,學生谷住要多溫書备考,有啲人會覺得算谷。

不計平時Quiz, 有啲中學一年2大測+2考,有啲就1大測 + 2考,

有時真係好難講:

例如:有間B1A校(EK評),人人話佢谷,我所見又唔多覺得谷;
           有間B1B校(EK評),未見過EK有人話佢谷,但我所見都幾多功課吓。

October. 發表於 17-12-28 22:19
有啲學校功課不多,但就好似你講既多測考,學生谷住要多溫書备考,有啲人會覺得算谷。

不計平時Quiz, 有啲 ...
我女少功課少測考,DSE成績好……佢自己認為只要唔追求做学霸,係極之輕鬆。但如果講俾人知係边间实無人信……实話学校唔谷家長自谷

October. 發表於 17-12-28 22:19

不計平時Quiz, 有啲 ...

我只覺得忙唔算谷,只係我小朋友time manangement做得唔好,睇少d電話已經可以早D訓

Yanamami 發表於 17-12-28 22:49
我女少功課少測考,DSE成績好……佢自己認為只要唔追求做学霸,係極之輕鬆。但如果講俾人知係边间实無人信 ...

咁入得去你女兒果間,都係top tier果批女生(even小學部直上既),個個都叻女

ok3 發表於 17-12-28 16:39
咁就真係睇你點定義好成績!? 我想講嘅係真係好top嗰浸.
溫習人人都要,但真係好top嗰浸,唔可能靠谷就維持到,特別係高中
初中靠谷上到top既,到高中仍然掂既得番極少

妹妹頭 發表於 17-12-28 16:07
回覆 Yanamami 的帖子

我都希望我個女係其中一個, 希望順利入到心儀中學, HEA 下 HEA 下有中上成績, 唔駛 ...
Me Too!HEA 下 HEA 下有中上成績,發夢都想住子女有咁喞可能。

如果"谷"是指連坐法,一律俾好多功課死操爛操,咁樣谷法,似工廠多啲,成績差嗰批可能保到底,但好嗰批却也花去太多精力時間變得平常。這個打邊爐最緊要個爐理論,够安全,是部分网友喜愛的方式。

傳統名樣,會俾多啲空間學生,學生較能自由發揮,但參差較大。

我喜歡後者。

真係以訛傳訛幾时由HeHeHaHa变左Hea下Hea下㗎……

真係以訛傳訛幾时由HeHeHaHa变左Hea下Hea下㗎

都係由H,e,a組成。

mother904 發表於 17-12-28 23:17
溫習人人都要,但真係好top嗰浸,唔可能靠谷就維持到,特別係高中
初中靠谷上到top既,到高中仍然掂既得番 ...
我只係想講, 就算你係讀書材料 (絕頂天才另計), 要做到好top嗰浸, 仍要用功讀書. 至於資質一般嘅, 就算點努力點谷, 我都唔相信佢地可以做到最top嗰浸.

Yanamami 發表於 17-12-28 22:49
我女少功課少測考,DSE成績好……佢自己認為只要唔追求做学霸,係極之輕鬆。但如果講俾人知係边间实無人信 ...
"少功課少測考,DSE成績好..... 原因來自家長自谷"...........學校最中意收呢類學生, 其實, 神校既誕生家長出咗七分力.