用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 經常視覺自我刺激,好頻密,如何制止呀...... ...
go

經常視覺自我刺激,好頻密,如何制止呀...... [複製鏈接]

喜歡斜眼看人,欄杆,看旋轉的波/轆,在家好像所有物品也能玩斜視,點算呀越喝止越多甘....

2    0    0    0

回覆樓主

有感統訓練嗎?有無同治療師講下可以點改善呀?

bearmrsyee 發表於 17-12-27 17:15
喜歡斜眼看人,欄杆,看旋轉的波/轆,在家好像所有物品也能玩斜視,點算呀越喝止越多甘....

我小朋友細個都有呢個問題,有人話做感統幫到,我亦有照做,在家亦幫佢刷身,可以做嘅乜都做。
佢自我刺激時我會立刻停止佢的,唔知啱唔啱,但我要畀佢知我唔畀佢咁做。

依家小四,已冇問題,不過有時都喜歡自轉,但我覺得係貪玩多過似感統問題,而且久不久先會玩下,講緊一個禮拜少過一次,所以我尤得佢。

回覆樓主:

我仔就喜歡轉圈摇頭等
我幸好家下面有個轉圈的,那時高峯期午晚也比佢玩陣。
之前聽過引導他們將喜歡做的野變得有意義和順便做埋學習如社交之類

angels'mom 發表於 18-1-17 18:55
我小朋友細個都有呢個問題,有人話做感統幫到,我亦有照做,在家亦幫佢刷身,可以做嘅乜都做。
佢自我刺激 ...
你小朋友細個時玩得頻密嗎?我仔日日都有很多次

bearmrsyee 發表於 18-1-18 17:02
你小朋友細個時玩得頻密嗎?我仔日日都有很多次

我仔好細個嗰陣會將啲櫃筒續一打開,然後續一關埋,當然係順住一定次序嗰隻,亦會玩眼。之後最喜歡睇關門,特別係巴士門,行過見到巴士埋站,要企定睇到巴士關門先肯走。隨住年紀大啲,睇關門都有進化版,佢會自己用兩隻手扮關門,返K1時試過坐低時用兩隻腳扮關門,又或者翻一頁書都可以扮,變化多端,創意十足,所以都可以講每天都會不定時定量自我刺激㗎。

bearmrsyee 發表於 17-12-27 17:15

我仔都係咁呀......唉,人哋唔知以為佢撞邪,對眼斜視又陰陰笑實在太恐怖

親親小寶 發表於 18-3-5 03:22
我仔都係咁呀......唉,人哋唔知以為佢撞邪,對眼斜視又陰陰笑實在太恐怖
...

見倒你地話仔仔有好多刺激性行為
其實好難就叫佢地停

我覺得最好係可以幫倒佢地搵可以replace嘅行為/遊戲^_^

如果有咩問題可以搵我,我宜家做緊freelance ABA

angels'mom 發表於 18-1-18 20:52
我仔好細個嗰陣會將啲櫃筒續一打開,然後續一關埋,當然係順住一定次序嗰隻,亦會玩眼。之後最喜歡睇關門 ...

我仔而家就係咁,用手腳扮開關門,無論對手拎住咩都可以用來扮,個口仲出埋聲扮地鐵啲嘟嘟嘟、叮噹開關門聲。原來呢啲都係刺激行為?

回覆樓主:

借位一問,我仔仔會口up up,隻手有時會縮埋去嘴邊,又鍾意搣嘴唇啲皮,點樣可以幫佢戒到?

MiraLeung 發表於 18-3-14 14:29
我仔而家就係咁,用手腳扮開關門,無論對手拎住咩都可以用來扮,個口仲出埋聲扮地鐵啲嘟嘟嘟、叮噹開關門 ...

係呀 用自己身體或者物件尼得到sensory嘅刺激就已經係刺激行為 eg玩眼自轉fing手,咬野,轉車輪,開關東西
要係佢冇呢啲行為嘅時候讚多啲佢呀!

elephantdumbo 發表於 18-3-15 16:24
係呀 用自己身體或者物件尼得到sensory嘅刺激就已經係刺激行為 eg玩眼自轉fing手,咬野,轉車輪,開關東西 ...

有咩方法改善?你仔仔而家幾大啊?

回覆樓主:

請教大家有自我刺激行為係咪一定係自閉?

MiraLeung 發表於 18-3-15 16:29
有咩方法改善?你仔仔而家幾大啊?

我再pm你呀

回覆樓主:

都是感統有關,尋求視覺刺激,我囝都有試過斜視望,都有幾個月,touchwood 佢而家好左,沒有再這樣做。

帶多d 佢去公園玩氹氹轉,或者有用。

但在看關門,現在還有這樣做,一定要關好才走,或者用不同的野扮關門,包括手,我沒有阻止他,盡量識他做,滿足佢的需要。

‹ 上一主題|下一主題