用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Maryknoll vs CKY
樓主: OKN
go

Maryknoll vs CKY  

Soundervolt 發表於 17-12-27 20:01

其實部份冇IB課程嘅學校(尢其傳統名校),所用嘅教學 ...

So far IB 對我最吸引的地方是要寫幾千字論文的 training,當然要睇導師的質素。我好有興趣了解各校的 implementation 如何。

RunningPig 發表於 17-12-27 21:21
So far IB 對我最吸引的地方是要寫幾千字論文的 training,當然要睇導師的質素。我好有興趣了解各校的 imp ...

其實現在香港的大學生很多都呻做assignments很吃力,很多free riders etc, 如果有IB的訓練應該好好多。

回覆 siden 的帖子

換近一半人不是作的,除了勸退外,當然有不少人跳船去IS,因為學制多抄寫背誦,有一批人根本不喜歡學制!樓主題目係:如果錢不是一個考慮
事實係錢的確係好多人嘅考慮

Awyleung 發表於 17-12-27 22:20

換近一半人不是作的,除了勸退外,當然有不少人跳船去IS,因為學制多抄寫背誦,有一批 ...

你有什麼数據或事實去證明走一半不是作的?

你可以去問裏面的人P4/P5 當你知道升中無望就自然會走

Awyleung 發表於 17-12-27 22:20

換近一半人不是作的,除了勸退外,當然有不少人跳船去IS,因為學制多抄寫背誦,有一批 ...

“學制多抄寫背誦”? 可唔可以深入解釋下學制內容?閣下真係對傳統名校嘅認識十分有限。如果要勸退咁大量嘅學生為保成績,倒不如轉直資揀學生嚟教? 直屬小學升中時會自然會流失未達標學生,身為津校,使乜咁多此一舉?

回覆樓主:

good post

我的意見及數字是聽了5-6 位瑪記家長講;唔係親身經歴但也有一定可信性;希望有MCS 家長上嚟引證一下
傳統冿校吸生有兩個來源:自行及抽獎
以MCS 級數,一般要首名及校友(mcs 舊生可入校會或領洗以達25分)當然還有必收生如教職員子女及在學妺妹等
另外要靠大抽獎;兩者冇質素保證!名冿在冇得擇之下要維持好質素只好從叩門丶插班生入手!
位何來呢?你咁辛苦搬到41 校網博抽獎,正常也不會讀一兩年就退學吧!Mcs 每年有大量宣小,kts,st Francis , good hope , tsl  applicants ......
在此我不能談她們勸退的手法(太敏感)但我想講, no free lunch!
如果cky 唔洗錢一條龍讀ib唔洗tsa  我覺得好易諗!
Ib 是全方位栽培,當然cky 早年intake 唔係好strong ,但e 家咁難考....已經唔係有冇錢而係考唔考到嘅問題

Awyleung 發表於 17-12-27 23:22
我的意見及數字是聽了5-6 位瑪記家長講;唔係親身經歴但也有一定可信性;希望有MCS 家長上嚟引證一下
傳統 ...

區區在下,今年是第十一年任mcsps家長,實在未見過走一半人的奇景

siden    發表於 17-12-27 23:50

MC1128 發表於 17-12-27 23:29
區區在下,今年是第十一年任mcsps家長,實在未見過走一半人的奇景
...

算把啦!EK實在太多校外人用佢地嘅想像力知得比真正用家更多嘅事。我之前答其他校外家長話阿仔學校冇精英班,佢答返我「真係有㗎!係隠性精英班,只係你唔知啫!」,我直情O哂咀.....話時話,樓上講緊嗰間係唔係您囡女讀到第十一年嗰間MCS?

MC1128    發表於 17-12-27 23:53
siden    發表於 17-12-27 23:50

回覆 MC1128 的帖子

真心請教:小一入學那批到升中那批換了幾多人?(並不是一年走半班)
因為我的資料是由家長提供,如果有新資料歡迎更新

回覆樓主:

Marynoll. 嫁得好啲

Awyleung 發表於 17-12-28 00:00

真心請教:小一入學那批到升中那批換了幾多人?(並不是一年走半班)

大女插P3嗰年,p2收十個、p3收五個、p4&5各兩個,全級150最多可收到160,你可以當佢收突十個、換咗九個。

細女今年p4,佢話目測冇插班生,因為全部都識嘅;開學有30人,中途有一個回流外國定居,現只剩29。

另外我識兩姐妹,大嘅留級兩次、細嘅一次,都係讀完六年升去九真。

想知名津乜嘢葫蘆賣乜嘢藥,只有入去讀書先會知道。

chingmon 發表於 17-12-28 00:56
真心求真:可否詳述你那5-6個MCSPS家長告訴你MCSPS小一去到小六「全級換一半」條數點計?例如她們告訴你小 ...

哎呀,我睇漏咗

momama 發表於 17-12-28 07:42

大女插P3嗰年,p2收十個、p3收五個、p4&5各兩個,全級150最 ...

名津有好成績,通常有兩個謬誤。

1. 慘絕人寰,功課奴隸式地超谷。

2. 唔使教書,分分秒秒大遷徙式踢走(或勸退)跟唔上嘅學生去換返批唔使教自己都會好學生,自然有好成績,唔關學校努力嘅事。

3. 教淺考深,只靠父母背後發功。

喂!MCS喺唔係有大量”隱性㮑班生”,只係您唔知咋?

Awyleung 發表於 17-12-28 00:00

若小一到中一冇左半會可信些,might be something lost in translation

OKN 發表於 17-12-26 23:35
多謝各位分享。我正正就是因為不想小朋友的童年只有默書,測驗,考試,所以才有這想法。不想放棄MCS就只有 ...
只能說CKY 真係一間很不錯的學校.

有部份人唔考慮係因為錢問題, 除學費外,
如果唔想車程長, 果面D樓根本係顛價.
望過佢中文程度功課真係唔淺
不過CKY 好難跳船+預左出國, 接受到先好take呀

MARYKNOLL 係舊式教育 + 女校, 谷就預左,
好睇你自已小朋友接唔接受到
每個小朋友特質唔同, 做家長應最清楚

名校與否,傳統教學是大班,倒模式,重操練,有framework和model ans.  活動教學就生活化,learn from experience n mistake.  

現今傳統小學都有加入活動原素,課程上當然不能和is相比,但太free未必適合所有人。名校又注重eca,培養到組織和溝通能力

ps 身邊兩間都有,msc 已升中,升小六個暑假旅行都冇去,是讀得辛苦個種,也是諗住遲d出國。cky 就仲細,too early to tell.