用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Maryknoll vs CKY
樓主: OKN
go

Maryknoll vs CKY   [複製鏈接]

Dtw 發表於 17-12-27 15:41

Answer to question 1:

單看3b3c好似唔難,但math high level 要a, 是否不易,有聽過gcse a 等同以前cert grade c, 文科人可能難D

Dtw 發表於 17-12-27 15:41

Answer to question 1:
How about the student even cannot achieved 6Cs?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

poonseelai 發表於 17-12-27 15:59

單看3b3c好似唔難,但math high level 要a, 是否不易, ...
如我無理解錯, 要讀IB Cert都要至少6C...... 咁如果連6C都無......
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

poonseelai 發表於 17-12-27 15:59

單看3b3c好似唔難,但math high level 要a, 是否不易, ...

Math 有A 先可讀 ib higher level math.冇A 就讀 ib standard level math.

回覆樓主

我覺得學校要求合理,唔達標,勉強上也只會浪費時間;不如諗諗’alternative’. 至於CKY 的alternative也確不是「涵接本地或大部分海外學士課程」的理想選擇。所以我的理解是,選擇CkY的家長,必須要有兩手準備;想清楚best case 同 worst case;其實不難取捨。又或者咁講,如果讀CkY唔達標讀IB Diploma, 有幾大機會DSE會考得好成績入大學呢?(真心問的)。有時做家長也必須面對現實。

lambeanmama 發表於 17-12-27 17:33
我覺得學校要求合理,唔達標,勉強上也只會浪費時間;不如諗諗’alternative’. 至於CKY 的alternative也確 ...

IB同NSS根本係兩種制度, 其實無乜方法話A讀唔掂B就一定唔得, 反之亦然.

選擇一個家長自己較可接受, 又有信心去協助孩子面對既升讀環境才是首選.

個人意見, 選擇非傳統學制, 目標應放眼國際. 如果一心只想入讀本地大學, 何必大花金錢去選擇要以Non-JUPAS方式去爭取得本地少量資助學位既小路?

Soundervolt 發表於 17-12-27 11:11
讀得吃力嘅人就會對其他人話教淺考深或教深考深,讀得掂嘅人就會話教淺考淺,好正常。
...

全中!

hkpapa852 發表於 17-12-27 17:46
IB同NSS根本係兩種制度, 其實無乜方法話A讀唔掂B就一定唔得, 反之亦然.

選擇一個家長自己較可接受, 又有 ...

Agree !

lambeanmama 發表於 17-12-27 17:33
我覺得學校要求合理,唔達標,勉強上也只會浪費時間;不如諗諗’alternative’. 至於CKY 的alternative也確 ...

上唔到ib diplima, 問題已經不是能否入大學,而是先考慮若只取得gcse, 下一步应如何

poonseelai 發表於 17-12-27 18:16
上唔到ib diplima, 問題已經不是能否入大學,而是先考慮若只取得gcse, 下一步应如何
...

所以我便說家長必須要想清楚「worst case」的處理;轉校?出國?我不是CKY的家長,只是一名想對IB 有更深認識的媽媽。

hkpapa852 發表於 17-12-27 17:46

選擇一個家長自己較可接受, 又有 ...

我非常同意這一句:「選擇一個家長自己較可接受, 又有信心去協助孩子面對既升讀環境才是首選.」;但對於最後有關IB升non jupus的部份;我不太理解你的論據。放眼世界固然應該;但香港也是世界的一部份,為什麼讀IB 以non jupus 身分考入本地大學有問題呢?

stiga 發表於 17-12-27 14:36
我識的都係考完先走,家長們想佢地試下公開試的滋味,加上考得好對升大學也有幫助

仲有係cky好多學生有外 ...

其實傳統名校到中三左右都有批出國,有些太辛苦,有些㨂唔到科,有些避開死亡之卷⋯

lambeanmama 發表於 17-12-27 18:32
我非常同意這一句:「選擇一個家長自己較可接受, 又有信心去協助孩子面對既升讀環境才是首選.」;但對於最 ...

可能我理解錯了。你的意思是如果是打算本地升學,便應「大路」地考DSE,而不是走「小眾路」去讀IB。這也是對的。但在我眼中,Outcome (讀IB學習過程所掌握的知識)同output(升學結果)是有分別的。

lambeanmama 發表於 17-12-27 18:37
可能我理解錯了。你的意思是如果是打算本地升學,便應「大路」地考DSE,而不是走「小眾路」去讀IB。這也是 ...
人各有志,不過一些pro ib 的理由和事實有少少差異

stiga 發表於 17-12-27 13:35
其實最緊要揀一間適合自己家庭的學校,反正兩間都好

又唔覺,我囡幼稚園有一堆同學去了CKY,出來都不是個個全英溝通,可能就返我哋呢啲普通人

MrBeast 發表於 17-12-27 18:47
人各有志,不過一些pro ib 的理由和事實有少少差異

明天會更好 不知會不會越了解 就越失望

lambeanmama 發表於 17-12-27 18:37
可能我理解錯了。你的意思是如果是打算本地升學,便應「大路」地考DSE,而不是走「小眾路」去讀IB。這也是 ...

同意…我十零二十年前考IBDP.....整個program 和學校對我好有啟發作用,我自己覺得好值得。不過,IB只是一個課程制度和教育模式,好取決於家長的心態和學校執行模式。如果考小一就憂心上不上到大學⋯揀返傳統學校好啲。

純粹路過小朋友下年先考小學

其實部份冇IB課程嘅學校(尢其傳統名校),所用嘅教學方法已經滲透咗唔少IB元素,用大量group or individual project、presentation、research and analysis...等等方法去input knowledge,唔會簡單地用spoon feeding咁單調嘅方法教授學生,多尐了解一下呢類學校就會明白。

Soundervolt 發表於 17-12-27 20:01
其實就算一尐冇IB課程嘅學校(尢其傳統名校),所用嘅教學方法已經滲透咗唔少IB元素,用大量project、pres ...

知道。正努力搜集資料中。

964000 發表於 17-12-27 14:48
越級挑戰自己報考的應該是IGCSE, 比較淺等如以前會考/O level, 不能用來考大學,A level是兩年課程要另外 ...

都有D會考AL。有個朋友個仔小四考完 IGCSE Math Extended,打算小六考AL。
‹ 上一主題|下一主題