用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Maryknoll vs CKY
樓主: OKN
go

Maryknoll vs CKY  

Soundervolt 發表於 17-12-26 23:27
我都認識朋友放棄傳統名校揀CKY,理由並非語境,而係教學模式,亦唔希望學習與測驗考試上嘅分數經常掛鈎。 ...
其實我唔係好瞭解CKY,不過,如果打算讀IB,欣賞教學模式,點解唔直接讀IS?因為想學好中文?

回覆 b3410 的帖子

因為我們沒有外國護照,好的IS是很難入的。ESF由k2已經apply,連面試的機會也沒有。

回覆樓主:

OKN 發表於 17-12-26 23:35
多謝各位分享。我正正就是因為不想小朋友的童年只有默書,測驗,考試,所以才有這想法。不想放棄MCS就只有 ...

咁又唔需要認定讀傳統名校嘅童年一定只有默書,測驗,考試,咁悽慘嘅,我認識唔少讀傳統名校嘅學生都讀得好開心,有快樂童年。除咗要多尐了解目標學校之外,瞭解兒女能力同家庭係唔係配合到都十分重要。

OKN 發表於 17-12-26 17:25
如果有幸入到CKY,地點和學費不是考慮條件,你們會選那一間?

Maryknoll, 最緊要嘅考慮係比較適合我女兒性格.

唔洗擔心 MCS。佢雖然傳統,但係功課測驗考試量都適中,唔算谷。女女如果係資質唔錯,唔拖功課的話就 OK。

OKN 發表於 17-12-26 23:54
回覆 b3410 的帖子

因為我們沒有外國護照,好的IS是很難入的。ESF由k2已經apply,連面試的機會也沒有。 ...

其實問人都很難幇你作決定,有些人重名氣,有些人重敎學模式,看你自己重那樣。我女在IS讀, 也有朋友的孩子在CKY(母親在band 1a津校教書), 我們同學中也有人是放棄la salle, St Mary, 天神,gd hope, Marymount等來讀的,因為自己讀過覺得不喜歡傳統的一套,不只是功課測考多少的問題,還有mindset和課程問題。也見過人IS轉番SPCC, DGS, 一缐津校等,反正小朋友適應力強。所以視乎你有多嚮往IB敎學和對傳統學制有多反感。你可去國際學校那邊了解一下(CKY模式較近IS),正反立論再決定,如果單純名氣去決定未免太行了。

964000 發表於 17-12-27 07:50
其實問人都很難幇你作決定,有些人重名氣,有些人重敎學模式,看你自己重那樣。我女在IS讀, 也有朋友的孩 ...

請問一下你認為甚麼性格特質的小朋友較適合IB 課程?有說語文好、組織及表達能力強,自律自發的小孩較能勝任IB 課程;而數理及記憶力好則較適合dse/igese/a level 等學制?

keep-calm 發表於 17-12-27 08:19

請問一下你認為甚麼性格特質的小朋友較適合IB 課程?有 ...

你都說中要點,我相信IB 學校都是這樣揀人,例如ESF㨂人看英語能力和social skills, 也有不少人有spcc DGS 等offer反而冇CKY。的確有小孩喜歡spoonfeed, 有D唔想你乜都教佢點做。
但課程不是唯一,學校如何deliver才是要點,就算不是IB課程, British cirriculum在IS, 如果都是學和DSE小學一樣野,前者會通過遊戲和引導你思考去學,local 是叫你背默和做work sheets去學。像我女兒在IS幼稚園學phonic, 連PE堂的活動也會配合,也會叫小孩回去show and tell 佢負責的letter, 我完全冇同佢溫過,書都冇功課都冇巳學識,但當然背默學得又快大家又唔洗攪咁多野,所以看你buy 唔buy,我自己buy因為我覺得creativity和執行能力都重要。
至於考A level定IBDP, 其實高中先轉也可。另外很多小學IB學生,也會外補數學,不過自己學不用測考可以自己控制。

回覆樓主:

朋友女兒就讀maryknoll
表示教淺考深
需要家長自行發功

傳統名校,有自己的culture 和價值觀,成績和hardwork 就expected

kvvvcheung 發表於 17-12-27 08:49
表示教淺考深
需要家長自行發功

傳統一線學校是有他們的優勢。例如人際網絡、富經驗的辦學團體和老師、社會人士的認同。當然有權利必有義務,傳統學校有他們嚴格的規則,特別是操行或奉公守法要求等。這些規則也是為了保護學生和學校的名聲。所以有意入讀之前是要清楚,小朋友(甚至家長)是否願意遵守。

至於教學方法,一線或神校反而唔算太催谷,學校教法始終有多年實證,小朋友更容易吸收。所以在眾多公開試IB或DSE或GSE, 他們同樣表現出色。

相反一些新生代可能要更努力學習,也有失敗的預期。

keep-calm 發表於 17-12-27 08:19

請問一下你認為甚麼性格特質的小朋友較適合IB 課程?有 ...

Ib要有良好語文能力,所有科目(包括數理體育)一樣要寫report, DSE其實亦是語文能力強有着數,中英通識三科要合乎要求才有資助大學學位入場券,A level反而無須考語文(gcse已考中英文),可只供自己强項。其他你指出的ib能力相信任何學制都適用。其實孩子咁細,怎可看到有無這些能力,所以我会選制度,希望透過制度較大機會可培養這些能力。但請記住,無任何制度可保証孩子一定做出你期望,否則所有is/ib school都應該取滿分。

OKN 發表於 17-12-26 17:25
如果有幸入到CKY,地點和學費不是考慮條件,你們會選那一間?

小朋友去過兩間學校嗎?較喜歡邊間?

回覆樓主

有乜咁難揀?

兩間升中模式/學制/使費完全唔同。

呢度應該冇人可以真正幫到你,因為冇人知你想個女點。

如果楼主嚮往CKY模式但又不捨MCS名氣,咁第一件事要做就係捨棄入讀紅磚名校呢個心魔。

香港人, 太神化了IB.....

目前香港大部份學校, 包括國際學校, 就算有開辦PYP, MYP, 包你中小學直升, 都唔保証有最後有得讀IBDP....... CKY就係其中一間會係Year 10篩選學生既學校.

雙學制既學校, 無得讀IBDP, 仲可以轉戰番DSE搏入U, 但係非雙學制既學校, 無得讀IBDP, 仲有乜出路呢?
暫時只知, 國際學校部份仲有GCE-AL, 但非國際學校既選擇, 好似得一個就算俾你考得非常好都無資格升讀學士學位既IB Cert課程
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 siden 的帖子

亦可能難捨將自己等同郭可盈、徐淑敏的心魔

hkpapa852 發表於 17-12-27 10:35
香港人, 太神化了IB.....

目前香港大部份學校, 包括國際學校, 就算有開辦PYP, MYP, 包你中小學直升, 都唔 ...

是的,有些人例如數理強,會prefer A level to IB, 高中會去英國。

964000 發表於 17-12-27 07:50
其實問人都很難幇你作決定,有些人重名氣,有些人重敎學模式,看你自己重那樣。我女在IS讀, 也有朋友的孩 ...

中肯

kvvvcheung 發表於 17-12-27 08:49
表示教淺考深
需要家長自行發功

讀得吃力嘅人就會對其他人話教淺考深或教深考深,讀得掂嘅人就會話教淺考淺,好正常。