用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Maryknoll vs CKY
go

Maryknoll vs CKY  

如果有幸入到CKY,地點和學費不是考慮條件,你們會選那一間?

OKN 發表於 17-12-26 17:25
如果有幸入到CKY,地點和學費不是考慮條件,你們會選那一間?

Maryknoll

真係唔知點選,IB vs DSE, 直升 vs 程分試。

I vote for Maryknoll!

Maryknoll,一來唔洗錢,二來只要 keep 到考頭 60% 內就上得返中學,三來未來孫女唔洗愁。

1998Ruby1998 發表於 17-12-26 18:32
Maryknoll,一來唔洗錢,二來只要 keep 到考頭 60% 內就上得返中學,三來未來孫女唔洗愁。 ...

60% or better

回覆樓主

我會go for Maryknoll。百年傳統名校,充滿書卷氣嘅校園,強大校友網絡,都係其可取之處。而且傳統跳返入活動教學會比the other way around較容易。

回覆樓主:

CKY

汰弱留強呢個制度我不太接受,對自家出品都冇信心,所以投CKY

回覆樓主

我o願㨂Cky如錢不是問題。依個年代能力許可下,一定揀國際同直私。不受教局成日改製度,一塌糊塗。同埋cky語境一定好過maryknoll.

behd 發表於 17-12-26 20:02
我o願㨂Cky如錢不是問題。依個年代能力許可下,一定揀國際同直私。不受教局成日改製度,一塌糊塗。同埋cky ...

認真?CKY語境好過MCS? 何解?

回覆樓主

若果入到CKY係有幸,咁當然係揀CKY~~~

joyce76123    發表於 18-1-28 08:57
joyce76123    發表於 18-1-28 08:57
HK-MAN    發表於 17-12-27 10:38
hkpapa852    發表於 17-12-27 10:26

Soundervolt 發表於 17-12-26 20:10
認真?CKY語境好過MCS? 何解?

兩間英文水平唔咁講,不過cky係net教,就算差都唔會差過maryknoll太多。cky係普教中同net教。maryknoll 係粵教中。

behd 發表於 17-12-26 21:21
兩間英文水平唔咁講,不過cky係net教,就算差都唔會差過maryknoll太多。cky係普教中同net教。maryknoll 係 ...

建議您再深入瞭解一下MCS嘅語境、課程內容同埋學校文化。

HK-MAN    發表於 17-12-27 10:38

Terencema7 發表於 17-12-26 19:36
CKY

汰弱留強呢個制度我不太接受,對自家出品都冇信心,所以投CKY
冇記錯之前有網友分享,cky 要gcse maths A 先可考ib dip,咁又算不算汰弱呈強呢

回覆樓主

如果你喜歡IB或類似國際學校的模式,唔buy傳統個套,就不用考慮Maryknoll了。但如果你其實冇乜所謂,咁Maryknoll啦起碼唔洗錢。但你問我我會㨂CKY, 因為如果我自己係小朋友我都想讀呢D學校。

看過分享放dg, st mary 去cky,不過真是要understand why u r getting urself into

MrBeast 發表於 17-12-26 22:36
看過分享放dg, st mary 去cky,不過真是要understand why u r getting urself into
點解我見到啲朋友係考到CKY再去叩st mary?不過間間學校都有佢獨到之處,適應不同的家庭。只有家長最清楚自己想要的。
大圍唸應該覺得maryknoll 更加吸引,不過不排除家長有其他考慮。

b3410 發表於 17-12-26 22:46
點解我見到啲朋友係考到CKY再去叩st mary?不過間間學校都有佢獨到之處,適應不同的家庭。只有家長最清楚自 ...

我都認識朋友放棄傳統名校揀CKY,理由並非語境,而係教學模式,亦唔希望學習與測驗考試上嘅分數經常掛鈎。

P.S.不過佢嘅囝仔都有去補習。

Soundervolt 發表於 17-12-26 23:27
我都認識朋友放棄傳統名校揀CKY,理由並非語境,而係教學模式,亦唔希望學習與測驗考試上嘅分數經常掛鈎。 ...

點解要補習?

多謝各位分享。我正正就是因為不想小朋友的童年只有默書,測驗,考試,所以才有這想法。不想放棄MCS就只有學校的’名氣’,而教學模式和思維訓練,我比較喜歡CKY。