用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Maryknoll vs CKY
樓主: OKN
go

Maryknoll vs CKY  

964000 發表於 17-12-28 21:38
絕對和練習很大關係
咁又奇怪了...... 練習有用.....

做功課其實都係練習既一種, 點解推崇國際學校既家長, 重點又係話唔想成日做練習呢?

其實做人經常要做D無謂嘢, 自小係學校習慣咗, 日後出嚟做嘢反差會細D

眼見現今不少年青人, 一出嚟做嘢就只係識講: 呢D咁既嘢, 駛唔駛我做呀?

似乎, 家長都寵慣了他們, 令佢地不懂得 "出嚟工作需要面對既現實", 根本就係要經常做一D無聊無謂既事 ....... 從少叫佢地唔好浪費時間做呢無謂嘢 (如抄寫練習), 日後佢地又點會接受到要去做呢?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

joelbb 發表於 17-12-29 00:18
呀女今年係mcs p4, p2時有10個插班,p3時有3個插班,今年p4冇插班,咁樣全級都係得13個插班,我又真係好想 ...
阿爸教落...... 榕樹頭阿伯講故, 千祈唔好駁故, 如果唔係呢....
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-12-29 11:08

做功課其實都係練習既一種, 點解推崇國際學校既家長, 重點又係話唔想成日 ...

部份家長都認為自己嘅仔女係”Director”嘅材料。

Soundervolt 發表於 17-12-29 11:50
部份家長都認為自己嘅仔女係”Director”嘅材料。

係呀,之前有討論國際學校中文水平,有家長認為畢業生識講就得,公司有秘書做PowerPoint 等。暫時工作上未聽過有新人咁講,我覺得是家教問題

做功課其實都係練習既一種, 點解推崇國際學校既家長, 重點又係話唔想成日 ...

怎会無練習?我時常同孩子講practice makes perfect,包括presesntation一樣有planning, 要練習。

其實國際學校都有好多「練習」,不過幼稚園和初小階段係「練習」緊不同的東西(例如「練習」閲讀,present,social skill), 但到中學(有些高小)都有不少功課和assessment, 始終一分耕耘一分收穫,唔通真係玩下就入到大學咩,我不反對練習,不過要age appropriate同唔好咁快練到burnout晒對學習厭倦。

一部份的原因或者是父母自己做得唔吹得,想子女soft skills 方面強d,思考有創意0活d,原則上冇問題,知識做乜,不成為unfinished biz 就得

MrBeast 發表於 17-12-29 12:54
一部份的原因或者是父母自己做得唔吹得,想子女soft skills 方面強d,思考有創意0活d,原則上冇問題,知識 ...
世界上無人係全能, 每一種嘢都需要有人去做

做Leader唔需要識做所有嘢, 只係需要識做一樣嘢: 搵合適既人去做合適既嘢

一個人太全能, 未必有好處, 而且好容易孤獨離群

想子女變全能, 其實想法好低能......

964000 發表於 17-12-29 12:28
其實國際學校都有好多「練習」,不過幼稚園和初小階段係「練習」緊不同的東西(例如「練習」閲讀,present ...
任何planning 都要想下worst senario,有fd 中西區女校舊生,阿女讀is,上次見佢就呻motivate 唔到去work harder,或者只是個別例子,又或者父母忙冇一早灌輸某價值觀,不過考得cky 都不會有這問題,諗下點唔會補習化⋯

poonseelai 發表於 17-12-29 12:01
係呀,之前有討論國際學校中文水平,有家長認為畢業生識講就得,公司有秘書做PowerPoint 等。暫時工作上未 ...

秘書

有啲家長真係以為仔女一畢業就做director

除非有後台有家底

大部分畢業生都係由低,甚至係由打雜做起做起

hkpapa852 發表於 17-12-29 13:02
世界上無人係全能, 每一種嘢都需要有人去做

做Leader唔需要識做所有嘢, 只係需要識做一樣嘢: 搵合適既人去 ...

看了你#161 及#168 的回應,發覺你對國際學校及其家長一知半解。雖然我沒兒女在is, 但略知國際學校家長覺得soft skills 及創意才是將來社會所需,遠比知識重要。而且,他們覺得互聯網普及,將來工種亦會有所改變。他們亦不是想子女變成全能,只是你和元老網友的誤解。
每人信念也不同,在EK 不須要分你對他錯吧!
另外,國際學校家長討厭的是無謂的抄寫,無意義的重複練習(exercise) , 他們對練習(practice) 大多不抗拒。
當然我亦不排除有個別怪獸家長認為兒女不雖做功課,長大後會有所成就……但只是極少數,不提也罷!

MrBeast 發表於 17-12-29 13:03
任何planning 都要想下worst senario,有fd 中西區女校舊生,阿女讀is,上次見佢就呻motivate 唔到去work h ...

所以朋輩影響很大,同埋你要幇佢set目標,不要以為擲了比學校便可,不過佢地小學學習以閲讀為主,肯閲讀的小孩應該不會差得去邊,只要不是卦著打機便是,而且有些小朋友到中學才發力,有時讀IS的父母也要有適當的mindset, 否則讀番傳統大家會開心D。不過香港整體IS的IB 和A level成績都很好,高於世界平均,相信每間學校都有勤的學生,mo唔motivate到自己小朋友才是問題。

hkpapa852 發表於 17-12-28 17:19
其實我認為做project或present既能力係個人性格同能力問題, 跟讀咩學校無乜大關係.

我都認為有分別的~~~

MrBeast 發表於 17-12-29 13:03
任何planning 都要想下worst senario,有fd 中西區女校舊生,阿女讀is,上次見佢就呻motivate 唔到去work h ...

而家社會唔同咗,唔少細路生活得太富足,父母照顧得太好,motivate唔到佢地發奮,係唔出奇。

Jane1983 發表於 17-12-29 14:17
而家社會唔同咗,唔少細路生活得太富足,父母照顧得太好,motivate唔到佢地發奮,係唔出奇。
...

冇辦法,樓又買唔到,屋企又唔洗你養,如何motivate 下一代,讀甚麼學校都是一個大議題,不過萬一抽左支下簽,盡了力而小朋友真係冇書緣,咁起碼不要學壞及破壞親子關係便好了。

Yuacc 發表於 17-12-29 13:29
看了你#161 及#168 的回應,發覺你對國際學校及其家長一知半解。雖然我沒兒女在is, 但略知國際學校家長覺 ...
當個個認為soft skills 及創意重要而個個去培訓soft skills 及創意.....

100個人中, 80個人好有創意但無力實行, 餘下20人毫無創意, 但實行力極高, 邊類人會多人重視呢?

有群體既生活自然可以學會soft skill, 創意呢樣嘢, 我認為至少7分係天生, 3分係後天, 無得勉強

世事萬變, 但永遠都需要一批execution能力強既人. 如果連基本Execution能力都無呢, 不見得可以走多遠.

964000 發表於 17-12-29 14:02
所以朋輩影響很大,同埋你要幇佢set目標,不要以為擲了比學校便可,不過佢地小學學習以閲讀為主,肯閲讀的 ...

揀CKY或IS嘅家長或多或少都讀過傳統學校,所以未必想子女行呢條路,但其中部份因為觀念未能調整,仲停留喺傳統學習模式,對冇乜測驗考試分數嘅環境冇乜安全感,所以調整心態十分重要。

錢唔係問題,CKY

Soundervolt 發表於 17-12-29 15:15
揀CKY或IS嘅家長或多或少都讀過傳統學校,所以未必想子兒行呢條路,但其中部份因為觀念未能調整,仲停留喺 ...

Cky並唔係坊間幻想咁舒服

呢間學校對學術幾有要求

要讀得好唔見得好輕鬆

只不過叫好過某些傳統呆谷學校就是了

係cky, 懶散都可以好devastating

Soundervolt 發表於 17-12-29 15:15
揀CKY或IS嘅家長或多或少都讀過傳統學校,所以未必想子兒行呢條路,但其中部份因為觀念未能調整,仲停留喺 ...

之前個post回錯咗,呢個先係回應你:

的確我識人讀cky仲出去補中英數

放不下競爭心態,讀邊間都壓力大