用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Maryknoll vs CKY
樓主: OKN
go

Maryknoll vs CKY   [複製鏈接]

回覆 momama 的帖子

昨晚諗住問家裏的真用家,究竟佢六年小學換咗幾多個同學,有冇一半?!
佢個表情......好似我......外星嚟

我個人的觀察及了解,同你接近。一般主要由小二至小四插班,幾年間共插班10幾人,彌補不到因離港移居、轉國際學校或其他學校所流失的同學。所以,小六畢業時,人數少於小一入學時

回覆樓主

其實樓主自行入,我相信應是舊生;舊同學中多少也有囡囡讀緊,有問過真正用家朋友comment嗎?外人點comment都幫唔到你,不如問問自己,MCS有甚麼令你卻步的地方?是自己的誤解,還是真正用家的意見?放開名校光環,我相信MCS仍有其過人之處的。但如過這些過人之處在你眼中仍不夠CKY吸引,那真應該放開名津這個「枷鎖」呀。例如,如果想只囡囡讀男女校,這一點,便絕不應該選MCS呀。不要笑,真有朋友不想囡囡讀女校的。

N年前, 不少現今既名校都已成功建立一套自己的教學方式去培育小朋友, 而且亦恒之有效.

不過呢, 總有專家鍾意攪作, 研究D所謂新既學習模式/課程

加上現今不少家長喜歡富養小朋友, 小朋友吃一點點苦頭也不願

IB課程有他的好處, 但不代表佢係全面優於其它課程, 更何況個D只係"仿IB"模式既課程?

成日話官津校呢樣唔好果樣唔好, 但..... 每一間官津校雖然課程相近, 但教學方法以及至成效, 又豈會一樣呢? 如果全部都係一樣, 又豈會有所謂"神校"同"寶校"?

真心有興趣去讀IB, 不要找一些係IBDP時無乜選擇既學校.

如果係我, 寧願係傳統學校讀9-10年, 之後轉去李國椿
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-12-28 09:13
N年前, 不少現今既名校都已成功建立一套自己的教學方式去培育小朋友, 而且亦恒之有效.

不過呢, 總有專家鍾 ...

LPC 是真正體驗到IB

lambeanmama 發表於 17-12-28 09:03
其實樓主自行入,我相信應是舊生;舊同學中多少也有囡囡讀緊,有問過真正用家朋友comment嗎?外人點comment ...

說得好,我就是女校出身,不想小朋友讀男校/女校的。樓主有hesitation, 如是舊生的話我覺得一定有重要原因。

仲有,問問小朋友鍾意邊間,佢先係真正用家呢。我地呢d旁邊x的說話真係聽聽就算

回覆樓主

MCS都好多人入LPC

MrBeast 發表於 17-12-28 08:46
名校與否,傳統教學是大班,倒模式,重操練,有framework和model ans.  活動教學就生活化,learn from expe ...

MCS 30至32 人一班,不算大班。相比其他40幾人一班。仲可怕。

回覆樓主

入LPC一定要成績好好。我公司同事個女,佢地本身屋企環境唔太好,係大陸幾歲來香港,一路係觀塘到讀書,但成績超好。LP offer scholarship 邀請入去讀,1毫子都唔洗比。所以Ib 唔係一定中產家庭尊利。同埋LPC同學仔不是全部有錢compare to other IS

MC1128 發表於 17-12-27 23:29
區區在下,今年是第十一年任mcsps家長,實在未見過走一半人的奇景
...

唔好話MCSPS, 就算係出名插班叻叻既SFA, 都未听过走-半人既事……津校,其实你唔係自动走,想“踢”走你真係难过登天。私校仲可以留你班,津校連留班位都十=分矜貴。

dorothy8 發表於 17-12-28 08:44
只能說CKY 真係一間很不錯的學校.

實情是有學生跳去國際學校及名校。
近年ib average score 穩定,低分同學亦減少,畢業生65%在港繼續學業。
以我觀察,跟不上的同學多是懶散(有少部分是學),沒有好好利用時間。真心覺得有些家長太放任孩子,縱使學習過程是愉快,但學習還是要用功

Yanamami 發表於 17-12-28 10:02
唔好話MCSPS, 就算係出名插班叻叻既SFA, 都未听过走-半人既事……津校,其实你唔係自动走,想“踢”走你 ...

按160人一半計即有80人走,p2. - p4插班,即平均每年共26.7人走,每班6.7人走。

想一想都知冇可能。
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

MrBeast 發表於 17-12-28 08:46
名校與否,傳統教學是大班,倒模式,重操練,有framework和model ans.  活動教學就生活化,learn from expe ...

well said

brrbaby2007 發表於 17-12-28 10:38
按160人一半計即有80人走,p2. - p4插班,即平均每年共26.7人走,每班6.7人走。

想一想都知冇可能。
現實可能係:

我識既換咗一半..... 不過其實我只係識4個

如果MCSPS真係每年換一半學生, APS, KTS, SFA, TSL等學校既學生家長應該好開心.....

可惜呢, 大多數呢堆學校學生家長年年寫信去申請叩門, 結果只係得到回覆: 無位
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Soundervolt 發表於 17-12-27 20:01

其實部份冇IB課程嘅學校(尢其傳統名校),所用嘅教學 ...

加入活動教學是好事,家長們也有多些選擇。
但我見如果你沒有朋友的兒女在讀,基本上看網頁是不.知道教學方法。大多傳統名校透明度低。例如smc primary 是傳統教法,我也是有朋友女兒在讀才能確認

hkpapa852 發表於 17-12-28 10:48
現實可能係:

我識既換咗一半..... 不過其實我只係識4個

咁有禮貌回覆?通常都係石沉大海,音訊全無。當年阿仔收到通知,我都查下打嚟個電話號碼係唔係從學校打嚟。

Soundervolt 發表於 17-12-28 11:34
咁有禮貌回覆?通常都係石沉大海,音訊全無。當年阿仔收到通知,我都查下打嚟個電話號碼係唔係從學校打嚟 ...
"無位" 只係查詢既結果...... 點樣查詢呢..... 當然唔係咁簡自動回信話你知啦!

正正我是舊生,見到讀傳統名校既不足。係學術方面當然冇問題,當出來社會工作後,係寫既方面好好,但到做project,或present嗰時,對比係IS出黎,真係有好大分別。所以我先有轉讀IB既念頭。

CKY for sure

MC1128 發表於 17-12-28 08:56
回覆 momama 的帖子

昨晚諗住問家裏的真用家,究竟佢六年小學換咗幾多個同學,有冇一半?!

其實條數好易計,MCSPS有五班共150人,加每班3個留班位,通常唔會好多人留班,呢15個位就係用嚟收叩門或插班,所以全級最盡可以有165人。假設P2-P4有10人離開及加入,再加叩門插班1X人,升中時又走25%(即12X人升上中學部),中學部有6班共180人再加18留班位(最盡198人)。換句話升中時有大約6X人從外校加入。所以升中時應該同P1會大約有3-40%係新面孔。就算小學階段離校人數低於10%,但仍然有足夠空間俾外來人仕加入。

P.S. 唔好以為直屬學校小學部一定會用盡學額收插班學生。阿仔學校呢兩年畢業人數都未達上限。

‹ 上一主題|下一主題