用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Maryknoll vs CKY
樓主: OKN
go

Maryknoll vs CKY   [複製鏈接]

brrbaby2007 發表於 17-12-27 14:08
請問冇得考IBDP,是否一定要考DSE?
CKY無得考IBDP, 暫時好似只有IB Cert呢一個Option

IB Cert..... 就算攞到最高分, 都無乜大學(本地+海外)會接受呢個資格俾你入讀學士學位課程, 通常只能去讀海外大學既學士銜接課程之類既嘢
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

任何學校, 中途轉船/跳船既實際原因, 不外乎對學校無信心較者本身實力不足, 當然講出嚟既原因, 會有好多好聽D既方式
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-12-27 14:17
CKY無得考IBDP, 暫時好似只有IB Cert呢一個Option

IB Cert..... 就算攞到最高分, 都無乜大學(本地+海外)會 ...

咁冇得考IBDP既人咪只有提早出國呢條路?學校唔俾所有人考IBDP咪即係趕人走?

即係等如舊制中五冇得升中六
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

brrbaby2007 發表於 17-12-27 14:24
咁冇得考IBDP既人咪只有提早出國呢條路?學校唔俾所有人考IBDP咪即係趕人走?
...

嗱, 人地無趕你走嫁!

只係唔俾你讀IBDP, 你可以繼續交學費去自修GCE-AL

hkpapa852 發表於 17-12-27 14:26
嗱, 人地無趕你走嫁!

只係唔俾你讀IBDP, 你可以自修GCE-AL

多謝hkpapa,完全明白了
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

poonseelai 發表於 17-12-27 14:05

我見的大部分中二或中三已出國,只少部分gcse之後

我識的都係考完先走,家長們想佢地試下公開試的滋味,加上考得好對升大學也有幫助

仲有係cky好多學生有外國護照,佢地已計劃好IGCSE 前走,不是全部因為成績唔好被迫走的

stiga 發表於 17-12-27 14:36
我識的都係考完先走,家長們想佢地試下公開試的滋味,加上考得好對升大學也有幫助

仲有係cky好多學生有外 ...
其實考公開試好簡單, GCE-AL可以隨時去報考, 每年都有D高小/初中生家長會去越級挑戰, 測試吓自己個仔/女是否神童.

CKY係私立獨立計劃學校, 有收生限制, 必須收取不少於70%持有香港身份証既學生 (當然俾得起錢讀CKY既人, 手持埋外國護照一D都唔出奇)

就算如GSIS, yr7一級有70+人到yr13也只有50+人留低考IBDP, 走有許多原因,有資源就有選擇,例如朋友的兒子便是由小學讀上去,F6/7去英國讀A level,  考得全A+入了cambride。因為佢數理強覺得考A level 更有把握(IB要考second language, humanities 和寫大量essays)GSIS是全部人都可以考IB的,不像local school揀過先有得考。

964000 發表於 17-12-27 14:44
就算如GSIS, yr7一級有70+人到yr13也只有50+人留低考IBDP, 走有許多原因,有資源就有選擇,例如朋友的兒子 ...

無篩選就最好....... 篩選過, 成績自然差極有個譜.

仲有一點, 仿國際學校, 或IBDP+DSE雙學制既學校, 其實IBDP既科目選檡好有限...... 如果唔係點集中資源谷成績?

hkpapa852 發表於 17-12-27 14:41
其實考公開試好簡單, GCE-AL可以隨時去報考, 每年都有D高小/初中生家長會去越級挑戰, 測試吓自己個仔/女是 ...

越級挑戰自己報考的應該是IGCSE, 比較淺等如以前會考/O level, 不能用來考大學,A level是兩年課程要另外專注讀深入很多,需要學校支援。

回覆樓主:

其實自己去校網class photo 數吓人數,y10 130 人,y11 97 人,y12 87人。2017 年igcse results , average over 71% A* or A; 96.4% A*to C. 95 students Got scholarship with 6 or more As .

igcse 咁好成績, 學生去外國進修A Level or IB 亦冇問題。當然有少數吾達標的學生要另找出路,但每個學制也有少數學生讀吾上,不獨是ibdp.
CKY 校內有補底班,主科吾合格要補底,可能要留班。正如樓上講,學習模式似 IS , 但中文要求較IS 高.

woyj 發表於 17-12-27 14:52
其實自己去校網class photo 數吓人數,y10 130 人,y11 97 人,y12 87人。2017 年igcse results , average  ...
有無D實在D既數字, Year 11同Year 12, 各自有幾多學生分別讀緊IBDP同IB Cert?

不知有多少關於CKY的評價屬學校家長發表?CKY是在不斷改變,但我認為亦毋須過份神化學校,反正想有收成的話,兩間都一樣要努力

MCS真的很吸引呢,這裏亦有部分家長回覆過學校情況~
不過如能夠放下名氣,不妨以小朋友性格考慮吧,她才是用家,我們只是塘邊鶴

kititiiwhite 發表於 17-12-27 15:05
不知有多少關於CKY的評價屬學校家長發表?CKY是在不斷改變,但我認為亦毋須過份神化學校,反正想有收成的話 ...
不如請CKY家長提供吓以下資料:

1. IGCSE要咩成績先可以修讀IBDP?
2. 過去幾年, 平有幾多學生未能修讀IBDP呢?
3. 未能修讀IBDP既學生, 去向如何呢? (Year 11/12已中途去咗海外升學? 考完IB Cert去向如何?)

hkpapa852 發表於 17-12-27 15:00
有無D實在D既數字, Year 11同Year 12, 各自有幾多學生分別讀緊IBDP同IB Cert?

之前在另一帖子也有CKY 家長,包括我,跟你討論過這個ibdp  入讀要求。我倆也指出要求是適當的,如孩子在igcse (比當年會考更淺) 也不能達到基本成績,再花2年時間讀ibdp  是浪費時間和心機。
CKY 這個igcse 成績已比很多UK boarding schools 好。
我想指出的是學校及老師已提供支援給成績落後的學生。去年及今年公開試也反映了教學成果。

kaatt 發表於 17-12-26 23:32
點解要補習?

我朋友好得意,反對傳統教育方式,崇尚新派教學模式,所以揀CKY。但身體卻很誠實,經常打探其他朋友讀傳統學校嘅仔女喺學業上嘅進度,覺得比人落後就唯有向外進補。

正常嚟計, 過去幾年, 應該畢業生一年多過一年, 不過:

畢業年度

合格率

IBDP畢業生人數

2012 - 2013

93.00%

2013 - 2014

94.34%

2014 - 2015

97.22%

2015 - 2016

98.57%

2016 - 2017

100.00%

走各有原因,我亦無話走全因成績唔達標,之前寫漏了disclaimer。如學校只提供非dse學制,家長們必先了解清楚,萬一有什麼狀況,有無兩手準備。

poonseelai 發表於 17-12-27 15:22

走各有原因,我亦無話走全因成績唔達標,之前寫漏了dis ...
其實最重要係, 話清楚俾人知, 有咩限制同Option

雙學制直資中學, 明顯最多只有~1/3學生可讀IBDP, 入唔到IBDP就讀番DSE.

但IS, 仿IS既學校呢?

如果唔係全民可以考IBDP, 咁仲有咩Option?

hkpapa852 發表於 17-12-27 15:12
不如請CKY家長提供吓以下資料:

1. IGCSE要咩成績先可以修讀IBDP?

Answer to question 1:

For progression to IB Diploma, students are expected to attain a minimum of 3Bs and 3Cs in the CIE IGCSE with additional requirements stated below:
i. A minimum of grade B in CIE IGCSE for all Higher Level subjects, except Mathematics;
ii. A minimum of grade A in CIE IGCSE Mathematics for Higher Level Mathematics;
iii. A minimum of grade C in CIE IGCSE for all Standard Level subjects.
For students who do not meet the above course selection requirement but achieved minimum of 6Cs for their chosen IBDP subjects in their respective CIE IGCSE grades are advised to opt for the IB Certificates.

‹ 上一主題|下一主題