用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Maryknoll vs CKY
樓主: OKN
go

Maryknoll vs CKY   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 17-12-29 15:10
當個個認為soft skills 及創意重要而個個去培訓soft skills 及創意.....

100個人中, 80個人好有創意但無力 ...

我回你並不是想和你討論skills demand and supply 的問題。我已經明確指出在EK, 不須要說到你對他錯,各人也有自己的看法。我重申: 我對你的看法沒異議,但你對國際學校及其家長的意見不是事實

Yuacc 發表於 17-12-29 15:41
我回你並不是想和你討論skills demand and supply 的問題。我已經明確指出在EK, 不須要說到你對他錯,各人 ...
我又唔覺得楼上有夾硬講到佢對其他人錯
大家只係分享自己睇法

當個個認為soft skills 及創意重要而個個去培訓soft skills 及創意.....

不是比較IB vs local school, 不過如果説執行能力,我相信IB的training應該是可以的,朋友小孩讀IB yr4(等如local小三),已經可以一班小朋友自己統籌一個全校的音樂會及比賽,設計poster, 找老師做評判,請嘉賓,揾埋贊助,自問自己大學時要攪一個event都老鼠拉龜似的,可能我自己以前掛著讀書乜都唔識吧(利申我小朋友不是IB學校)。

brrbaby2007    發表於 17-12-29 16:44

其實我並不認同國際或ib課程只着重soft skill 同創意,ib learner profile有包括knowledgeable, 只不過不是靠背以往知識,而是要學懂有問題如何去找方法。孩子以前小學校長說過,孩子要學習怎去解決而家不存在問題,聽落好似唔知講乜?想下沙士,從未出現病毒,靠的是不断試去解決問題。我常覺得以往香港教育制度俾到空間孩子去摸索,但近十多年变了許多,政府政策主導太多,父母普遍學識高了反而要插手更多

brrbaby2007    發表於 17-12-29 16:45

Yuacc 發表於 17-12-29 15:41
我回你並不是想和你討論skills demand and supply 的問題。我已經明確指出在EK, 不須要說到你對他錯,各人 ...

hkpapa852對傳統學校比較有研究,對IS不熟悉不奇。我以前也唔熟也有一様的想法,不過而家愈來愈多local人報IS/IB, 攪到愈來愈難入,但有demand又有supply, 又多了些天價新校,總之家長自己想清楚自己想要乜就是了。

回覆 siden 的帖子

點解讀CKY唔可以補中英數? 你又知人地點解要補習? 好多讀緊IS都補英文? 好多YW, DBS, DGS都補習, 咁又得唔得? 點解你咁針對CKY學生?

siden 發表於 17-12-29 15:46
我又唔覺得楼上有夾硬講到佢對其他人錯
大家只係分享自己睇法

平時我只看EK, 好少發言。路過見到幾位既不是國際學校家長,也不清楚其教學模式,就好像看通世情一樣……
真心懷念憫父時期,意見持平,少有單打情況,大家可以平心討論。就算有網友給了不準確資料,也不會給人圍

meowloo    發表於 17-12-29 16:24

964000 發表於 17-12-29 15:55
hkpapa852對傳統學校比較有研究,對IS不熟悉不奇。我以前也唔熟也有一様的想法,不過而家愈來愈多local人 ...

我出來說這些其一是因為他有睇國際學校版。

poonseelai 發表於 17-12-29 15:54
其實我並不認同國際或ib課程只着重soft skill 同創意,ib learner profile有包括knowledgeable, 只不過不 ...
其實問題一直不在於學制, 在於家長既干予情度

EDB既學制本身有不足係肯定, 但邊個叫班家長推D小朋友去十全大補?

寫字慢D, D字無咁靚又要哦!

阿仔/女畫完幅畫俾你睇, 自己連畫都唔識畫但又可以馬上畢加索上身, 兼做埋8壇齋主.....

如果家長唔自我檢討吓自己對小朋友既要求, 小朋友去邊度讀書都一樣

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Think the other way round, is local school lack of creativity and full of practices? I talked to my fd about IS before. she told me nowadays, even traditional local schools have a lot of discussion, projects and criticism on newspapers. And some don't even have homeworks in lower grade.

Some also say, for subjects like medicine, training from local school may be more suitable.

my fd's kid studies in CKY. he told me even he, as parent, is under pressure cos the school is quite demanding on the students. i think its not easy to study there.

任何事沒有不勞而獲, 讀書都一樣.... 沒有最好, 只有適合唔適合... 點解一定要 IS/LS 分勝負.....

GGD 發表於 17-12-29 16:12
Think the other way round, is local school lack of creativity and full of practices? I talked to my  ...

活動教學不只包括discussion, projects, 剪報評論。 我看最重要是老師通過甚麼方法將知識傳送給學生,當中包括要學生思考,分析。你朋友如有去觀課,應該知道CKY 活動教學的程度。
不知你朋友的孩子是幾年級呢?老實說,我見高小語文不達標的孩子,多是沒甚閱讀的。我好少參與校內parents meeting, 但幾乎每次校長好似播音機一樣說學校功課不多,孩子可利用時間閱讀,運動,發掘興趣。在報章上,她也說小學是鞏固語文根基,給中學各科打好基礎。如果初小已經缺少閱讀,語文水平到y3 or y4 已會有退步跡象

回覆 Soundervolt 的帖子

對,如果家長未能真心認同學校/學制的理念,難以放下傳統學習模式,讀CKY或任何其他IS絕對可以是悲劇
識人幫其讀IS的子女安排每星期學10+樣課後活動,原因係阿媽覺得細路太得閒,真係聽到都想暈
自強不息 厚德載物

woyj 發表於 17-12-29 16:28

在互聯網年代,知識一按已獲時侯,老師角色是什麼?以往傳授知識,今天可能更像facilitator去推動學生思考。其實孩子自學能力好高,有興趣去google dr sugata - hole in the wall 項目看一下

meowloo 發表於 17-12-29 16:37
回覆 Soundervolt 的帖子

對,如果家長未能真心認同學校/學制的理念,難以放下傳統學習模式,讀CKY或任何 ...

我都識人讀名校,校內已有些活動教學元素,孩子亦名列前矛。但仍然整個星期六,及平時1,3,5 補齊中英數科學。星期日上午返教會,下午清功課,我聽見都暈……咁好成績都全補

poonseelai 發表於 17-12-29 16:47
在互聯網年代,知識一按已獲時侯,老師角色是什麼?以往傳授知識,今天可能更像facilitator去推動學生思考 ...

是的。老師常問他們各種問題,堂堂都係思考堂。我寫 傳送 也不是單向的,也有學生自己去research 和分析的部份。

woyj 發表於 17-12-29 16:48
我都識人讀名校,校內已有些活動教學元素,孩子亦名列前矛。但仍然整個星期六,及平時1,3,5 補齊中英數科 ...

嘻嘻,我聽過spcc學生,已去英國讀gcse, 放假回港要去補習,追番spcc同學學咗的內容

woyj 發表於 17-12-29 16:48
我都識人讀名校,校內已有些活動教學元素,孩子亦名列前矛。但仍然整個星期六,及平時1,3,5 補齊中英數科 ...

呢尐係心態上嘅問題,見時間表有個time slot都要進一進補。80分想90分,90分想100分,所以宜家去補習唔係跟唔上嘅學生專利。

poonseelai 發表於 17-12-29 16:52
嘻嘻,我聽過spcc學生,已去英國讀gcse, 放假回港要去補習,追番spcc同學學咗的內容
...

真是無言。
我個例子,個細路已是級一,真心不明白……唉……

Soundervolt 發表於 17-12-29 16:55
呢尐係心態上嘅問題,見時間表有個time slot都要進一進補。80分想90分,90分想100分,所以宜家去補習唔係 ...

只怪個家長太怪獸而個細路太服從。
‹ 上一主題|下一主題