用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 St Clare vs 坑真 vs 蘇浙
樓主: AAAE
go

St Clare vs 坑真 vs 蘇浙 [複製鏈接]

千語mami 發表於 17-12-28 17:21
如果鍾意st clare 小學同中學,st clare, 但如果要更上一層樓,唔補唔夠。

如果鍾意真小真中同埋buy 快樂 ...

謝謝!說得好好。我其實唔想外補academic,想將課外時間發掘佢的興趣。

我係好喜歡KCS的語境,特別是普通話。但又擔心到時小一又可能報返st Clare,坑真呢類有中學的學校...所以好矛盾。

回覆樓主

當年大仔give up 救恩,高主教offer ,選擇KCS,都覺得冇揀錯。

不過,妹妹冇哥哥咁定,咁聽教,學嘢咁快,所以有小小擔心佢升少。龍校好似安全D。

AAAE 發表於 17-12-28 23:26
謝謝!說得好好。我其實唔想外補academic,想將課外時間發掘佢的興趣。

我係好喜歡KCS的語境,特別是普通 ...

所以當然選St Clare, 坑真,一了百了!

behd 發表於 17-12-27 00:42
佢地英文也好好,我小朋友英文也很流利。我見佢地中一派位也不錯,所以揀左佢
...

蘇浙不是著重普通話嗎?我見他語景都是普通話為主,而英文堂只是每天around 60min,為什麼英文也可以很流利呢?是不是net也常駐課室呢?(真心請教,因為對kcs也很有興趣)謝謝

babypig2017 發表於 17-12-29 07:30
蘇浙不是著重普通話嗎?我見他語景都是普通話為主,而英文堂只是每天around 60min,為什麼英文也可以很流利 ...

我想是因為每班也有很多小朋友是外國人,所以他們只説英文。大家一起玩的時候,就很自然要用英文溝通。

Likewise for kids who can only speak mandarin.

AAAE 發表於 17-12-29 07:34
我想是因為每班也有很多小朋友是外國人,所以他們只説英文。大家一起玩的時候,就很自然要用英文溝通。

L ...

如果kcs同rhs比較,你覺得邊間好D呢?

babypig2017 發表於 17-12-29 07:30
蘇浙不是著重普通話嗎?我見他語景都是普通話為主,而英文堂只是每天around 60min,為什麼英文也可以很流利 ...

Kcs係每日net教英文科

回覆樓主

想問kcs用家,k班師生比例。因現時n班差不多40人,但得2位老師+1姨姨。
另外,以我所知好多外籍小朋友一齊上堂係kcis,即國際班,本地班有既都係1-2個。
除了普通話語境,kcs仲有咩優勝之處?
真心求教的!!

BillyJr. 發表於 17-12-29 09:01
想問kcs用家,k班師生比例。因現時n班差不多40人,但得2位老師+1姨姨。
另外,以我所知好多外籍小朋友一齊 ...

當年大仔嗰班有10 out of 40 係外國人,只講國語就有多約12個。師生比例1:15,K1 二個班主任,一個老師。K2 開始就一個班主任,二個老師。

以我所知 kcis 唔多外國人,因為他們想學國語。

AAAE 發表於 17-12-29 09:20
當年大仔嗰班有10 out of 40 係外國人,只講國語就有多約12個。師生比例1:15,K1 二個班主任,一個老師。K ...

不過下午班外藉小朋友的比例好似小D。

babypig2017 發表於 17-12-29 07:35
如果kcs同rhs比較,你覺得邊間好D呢?

I think both schools are similar in terms of having connected primary school, but perhaps less preferable secondary school.

In terms of language, I believe RHS has a better edge on English from talking to other parents? KCS would be stronger on mandarin?

Campus wise, RHS is more spacious, yet perhaps less convenient depending on where you live.

AAAE 發表於 17-12-28 23:30
當年大仔give up 救恩,高主教offer ,選擇KCS,都覺得冇揀錯。

不過,妹妹冇哥哥咁定,咁聽教,學嘢咁快 ...

St clare, even kg, 對紀律都好有要求的。

要教定女女收放自如,在學校都坐定定,專心聽。

回覆樓主

龍幼其實一般比較淺
如果上得番自己小學得係好
但唔收的時候
出面未必適應
真幼可能好小小因爲唔係免費幼稚園
但佢地都係提倡happy sch
如果你要語境好好又唔外補
St clare同坑真都好似唔多岩

回覆樓主:

有女龍幼唔讀,然後放位,有好多家長會好happy有waiting offer

回覆 AAAE 的帖子

請問你大仔依家系KCS讀小學嗎?另外,依家KCS唔收學卷,師生比例如何?會晤會教深D?

回覆 千語mami 的帖子

請問你話KCS外補,小學or幼稚園?

回覆樓主:

女仔我會揀坑真﹑st clare

AAAE 發表於 17-12-29 09:20
當年大仔嗰班有10 out of 40 係外國人,只講國語就有多約12個。師生比例1:15,K1 二個班主任,一個老師。K ...

想問下當年既意思大約係幾耐前?
你或許講得岩,因我知的是下午班情況,這或是上午同下午班的分別。
另想了解你的睇法,一般幼稚園接送只是在學校門口,但kcs則可帶到課室外,你覺得幼兒安全性高嗎?因我一直擔心安全問題及衛生問題。
謝謝

sunnygirl 發表於 17-12-29 13:44
女仔我會揀坑真﹑st clare

Agree

AAAE 發表於 17-12-28 23:30

不過,妹妹冇哥哥咁定,咁聽教,學嘢咁快 ...
咁你大仔而家讀邊度?
‹ 上一主題|下一主題