用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 請問HKAGE會員身份對升中有無影響?
樓主: yesthomas
go

請問HKAGE會員身份對升中有無影響?

scyauchris 發表於 18-1-18 11:39
回覆 王家爸爸 的帖子

囡囡最大問題是唔肯放心落中文, 我已不停提佢呈分的重要。 ...
唔肯認真讀中文,同我啲仔類似。當年只係等佢學好啲英文,然後報間注重英文既中學。

回覆 王家爸爸 的帖子

我囡同你囝囝類似, 如果佢肯放10% 時間落中文相信會好唔同。解釋左無數咁多次, 學校呈分好重要, 唔好只掛住課外的課程。

scyauchris 發表於 18-1-18 12:23
回覆 王家爸爸 的帖子

我囡同你囝囝類似, 如果佢肯放10% 時間落中文相信會好唔同。解釋左無數咁多次, 學校 ...
我囝當年鍾意投稿去報紙,唔鍾意讀任何額外課程。

其實資優學生是否普遍都係校內成續較好的一群。

醒目開學勳章 貢獻勳章

米米爸爸 發表於 18-1-28 22:38
唔一定架!

恐龍家

好多時係相反。

回覆 scyauchris 的帖子

一樣啊!

scyauchris 發表於 18-1-18 12:23
回覆 王家爸爸 的帖子

我囡同你囝囝類似, 如果佢肯放10% 時間落中文相信會好唔同。解釋左無數咁多次, 學校 ...
同我仔一樣呀, 今早仔學校第二考,考中文。下年呈分,無眼睇。我常同佢講中文好重要呀。

我囝是資優學苑會員, 今年升中面試有寫埋, 不過interview 完全冇問起有關資優生問題, 反而考學術考反應為主。結果有神校收,個人覺得呈分試成績重要過資優生。

josewing 發表於 18-3-14 10:01
我囝是資優學苑會員, 今年升中面試有寫埋, 不過interview 完全冇問起有關資優生問題, 反而考學術考反應為主 ...
想請教你囝讀的小學是否很勁的?

回覆 米米爸爸 的帖子

只是普通學校, 不是名小。

回覆 josewing 的帖子

當然呈分成績更重要,所以我會停小朋友校外課程,等佢focus呈分,始終係睇成績先,最基本要取得interview, 先有機會証明自己的能力!

我囝是資優學苑會員, 今年升中面試有寫埋, 不過interview 完全冇問起有關資優生問題, 反而考學術考反應為主 ...
想請教, 你囝囝校內名次係咪好高? 定係面試好好? 定係兩樣都好好?

回覆 Big_Gal 的帖子

成績不是最top 但不差. 面試表現幾( 多野講), 另他有活躍於義工 , 體育比賽(有奬項)。

Hi
請問可否分享吓考反應是指即場應對嗎?

身份應該冇影響,自從多咗家長提名,現在多咗好多同學是學員了,但在學苑上的課程,工作坊等證書,而表現又好的,應該有點點幫助。

係,不過可能只係某啲科目,好少科科都得。

josewing 發表於 18-9-12 11:15
回覆 Big_Gal 的帖子

成績不是最top 但不差. 面試表現幾( 多野講), 另他有活躍於義工 , 體育比賽(有奬項) ...
講得啱,成績唔一定係最top,因為可能語言資優,但係數學一般(但係唔會係差)。

Anniemun 發表於 18-9-14 08:10
身份應該冇影響,自從多咗家長提名,現在多咗好多同學是學員了,但在學苑上的課程,工作坊等證書,而表現又 ...

HKAGE 課程cert 有分好幾級,攞到 merit distinction 相信會有點幫助!