用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 福小1819小一第二階段報名就快截
go

福小1819小一第二階段報名就快截 [複製鏈接]

收到學校通告P2-P4插班一月截止,
睇咗一睇學校網頁小一第二階段報名都就快截。
未有offer或想一試的可以睇睇學校FB了解下學校
https://www.facebook.com/fssas.edu.hk/

0    0    0    0

回覆樓主:

請問如果第1輪申請時,入咗2nd in,但結果只係後段waiting,仲使唔使報多次?

ckultraman 發表於 17-12-24 13:01
請問如果第1輪申請時,入咗2nd in,但結果只係後段waiting,仲使唔使報多次?
...

已經係waiting即係已經interview過,再報都冇用!

...

要報多次,校長話第二輪有加分

ainnai 發表於 17-12-24 16:22
要報多次,校長話第二輪有加分

吾好玩啦! 如果心儀, 明年2月, 寫封信求下位實際些。

assado 發表於 17-12-24 18:18
吾好玩啦! 如果心儀, 明年2月, 寫封信求下位實際些。

校長自己講的,大家諗下囉

...

報多次,就算冇分加都唔會減,表下誠意都好。如果真有分加,唔報就蝕喇。

點解唔call waiting, 或者直資叫waiting個班去見多次呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Mathew0214 發表於 17-12-24 11:20
收到學校通告P2-P4插班一月截止,
睇咗一睇學校網頁小一第二階段報名都就快截。
未有offer或想一試的可以睇 ...

完全唔明點解要有2nd round application,有心報既人一早已報左。如要waiting既人重新apply一次,呢間學校既老師一定好得閒
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

hkpapa852 發表於 17-12-27 11:56
點解唔call waiting, 或者直資叫waiting個班去見多次呢?

學校係由call waiting 同分唔同階段waiting, 校長在2nd interview當日已經講過,亦有話如果真係好有興趣讀佢地學校,佢地都接受求位信! 其實校長講得好清楚,亦叫人唔使咁早不停寫信去,有講咩時間寫信去比較適合(果個時段有位call waiting), 更加冇話第二階段報名要再申請!校長都唔想做突admin 工作!相信有人冇聽書,再報就增加人地工作量啦!
利申:waiting 中,不過已有其他offer,唔會讀

已經係waiting又要人再報︰什麼叫WAITING? 佢WAITING的定義真令人費解。
要報多次,校長話第二輪有加分︰分數從何來?是因為小孩面試表現好,答對問題,才有分,如果因為再報一次就得到額外的分數,如果佢有咁講,佢D思路真係非常混亂,令人聯想佢學校D教學仲可以點思路混亂法。

其實我聽校長講的意思並沒有話第二輪會加分。

校長講5,6歲小朋友可能種種原因,面試表現突然未如理想,這樣,如果好心儀學校,可以係第二階段再考一次,學校會以較高分那一次來排列waiting 的次序,我個人覺得咁既安排對真心心儀學校的小朋友是好的。

ainnai 發表於 17-12-24 19:14
校長自己講的,大家諗下囉

我第一輪申請,first in 完之後waiting, 無second interview, 想報第二輪,但填完資料之後彈左個畫面出來話我已經曾經申請

網頁講明第二輪係俾之前無報過嘅人wo

HAPPYT 發表於 18-1-2 17:38
其實我聽校長講的意思並沒有話第二輪會加分。

校長講5,6歲小朋友可能種種原因,面試表現突然未如理想,這 ...

認同。
另我想起校長話,如果第二次考,2個考生差不多,會選第一次都有報果個。
不過老實講,到底係點,真係校長先知了。我們聽到的,只係表面說話。

...

1st in後waiting, 今日收到email 2 月再去in

鈴瑾 發表於 18-1-15 22:53
1st in後waiting, 今日收到email 2 月再去in

I got it too ar, will u attend?

apple_love 發表於 18-1-15 23:04

I got it too ar, will u attend?

請問介唔介意講吓你哋係waiting 前段、中段或後?
Thx

鈴瑾 發表於 18-1-15 22:53

係喎,剛收到,
冇寫任何求位信

dorothy8 發表於 18-1-16 00:01
係喎,剛收到,
冇寫任何求位信

有冇得pick interview time slot ?
‹ 上一主題|下一主題