用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中學的合唱團
go

中學的合唱團

想問下,男女校的合唱團是否都只有女生的合唱團?

事緣和仔去參觀中學,知道男校有合唱團,他感到好興奮,因為可以繼續唱歌,但其中一間是男女校,他發現合唱團是全女的,感到失望,表示不想讀男女校

LeeCC 發表於 17-12-22 23:53

事緣和仔去參觀中學,知道男校有合唱團,他感到好興奮, ...

點會?! 男校合唱團都要成日夾女校出賽/表現。

vckchoy 發表於 17-12-23 04:05
點會?! 男校合唱團都要成日夾女校出賽/表現。

不錯,男校有合唱團,我們心儀的是男女校,仔發現男女校的合唱團只有女生,他又有所動搖,說不想讀男女校,但仔似是文科人多些,選男女校比較適合。

我都同佢講,就算學校合唱團無男生,應該會有唱歌小組的,他也可以繼續獨唱

回覆樓主:

我阿女的中學Choir有男有女, 每cycle要練2ㄧ3日。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

事緣和仔去參觀中學,知道男校有合唱團,他感到好興奮, ...
男聲都係女仔扮?

醒目開學勳章

LeeCC 發表於 17-12-23 07:46
不錯,男校有合唱團,我們心儀的是男女校,仔發現男女校的合唱團只有女生,他又有所動搖,說不想讀男女校 ...
男女校會有男仔join合唱團,不過人數少過女仔好多,可能覺得唱choir唔夠man

男女校合唱團(4聲部)最勁當然是D1的St Paul's Co ed, 其次是林護。 ㄧ般男女校的男生在未轉聲和女生ㄧ起參加童聲(descant)。校際D2有何明華會督銀鿋中學。

edith208 發表於 17-12-23 17:34
男女校合唱團(4聲部)最勁當然是D1的St Paul's Co ed, 其次是林護。 ㄧ般男女校的男生在未轉聲和女生ㄧ起參 ...

這些學校阿仔都高攀不到啊,只想知道普通男女校情況怎樣

LeeCC 發表於 17-12-23 19:15
點定義普通男女校?香港平均水平既學校?

王家爸爸 發表於 17-12-23 22:37
點定義普通男女校?香港平均水平既學校?

唔系以上講的學校

band1尾至band2學校

我仔是男女校,沒有課外活動興趣,比老師揀左試音唱左5年,今年DSE停左,好自豪,中一那年全港得三隊拎第二,男女混音超過60人參賽,應該是這年最小隊伍比賽的。覺得他們表演好型唱得開心,校慶音樂會跟管弦樂團一齊表演迫爆成個台。

LeeCC 發表於 17-12-23 19:15

我仔個間都是b1男女校,但同St Paul有大距離,但他好似高中時只有兩男生參加,其實變聲或忙其他活動可能會退出,參賽前好忙,但平時一周只練一天,不同比賽又揀不同學生出賽,記得有次比賽結果無我仔份又出現了退了合唱團同學名字,我仔享受一齊唱的氣氛,企到腳軟都值得。

AC117 發表於 17-12-24 09:45
我仔個間都是b1男女校,但同St Paul有大距離,但他好似高中時只有兩男生參加,其實變聲或忙其他活動可能會 ...

仔由4歲開始就參加幼稚園的合唱團,上小學第一堂音樂堂就俾老師Mark左入合唱團,合唱團活動就成為他學校生活的一部分,十分享受合唱,所以他希望中學仍然可以入合唱團

我自己以前讀男女校,但中學合唱團只收女生,所以我唔知其他男女是否一樣

LeeCC 發表於 17-12-24 09:57
仔由4歲開始就參加幼稚園的合唱團,上小學第一堂音樂堂就俾老師Mark左入合唱團,合唱團活動就成為他學校 ...

我仔重未參加合唱團,升中才參加,從而找到自信,咁多了解區內中學合唱團程況,或掉轉看公開賽網站得獎學校名單,我記得中一哪年好似都入join school第一,或許你所講合唱團小攪男女,但起碼我校重視。

AC117 發表於 17-12-24 10:12
我仔重未參加合唱團,升中才參加,從而找到自信,咁多了解區內中學合唱團程況,或掉轉看公開賽網站得獎學 ...

我仔有唱歌天份但內向不會主動參加,他6歲唱k可以一人唱紫喉平喉,好自豪自己中一是男聲

AC117 發表於 17-12-24 10:14
我仔有唱歌天份但內向不會主動參加,他6歲唱k可以一人唱紫喉平喉,好自豪自己中一是男聲
...

剛剛在心儀男女校的網站找到有mixed voice choir,但比賽成績唔及girls choir甘好

但阿仔已經覺得好開心,肯再考慮男女校,我地都放心了

因為區內的男校,以他的成績其實系入唔到的

LeeCC 發表於 17-12-24 09:57
仔由4歲開始就參加幼稚園的合唱團,上小學第一堂音樂堂就俾老師Mark左入合唱團,合唱團活動就成為他學校 ...

http://www.hksmsa.org.hk/tc/?page_id=1691
我仔上年在這比賽贏過獎項,但網站找不到參賽學校,掉轉上學校網看他們有無參加公開賽,我仔學校有公布得獎學生名字及級別這裡也看到有多小男生,但看黎真不多,起碼我仔是初中未轉聲,男仔也小了機會參賽,或者參加有的

除咗合唱團之外,你小朋友會唔會考慮有a cappella(無伴奏合唱)既學校?我係上年去丘佐榮簡介會聽過班學生唱live,先知而家學校會有呢啲嘢玩........

leafun 發表於 17-12-27 09:48
除咗合唱團之外,你小朋友會唔會考慮有a cappella(無伴奏合唱)既學校?我係上年去丘佐榮簡介會聽過班學生唱 ...

佢有聽過 ,都想試下,謝謝資料

我試再在區內學校看看有沒有這活動

我仔就來升中, 佢又係3,4歲開始合唱, 我希望佢中學都唱, 合唱好勁的
co ed
林護
DG/DB
神校外, 見有

迦密柏雨中學
聖公會林裘謀?

YDLFATHER    發表於 18-1-5 16:03