用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 New Hall vs Bootham School 邊間好?
go

New Hall vs Bootham School 邊間好? [複製鏈接]

男仔,貪玩打機,成日最後一刻先溫習型,性格獨立自理性高,唔怕陌生環境。2018 Year 9。

2校都有吸引之處,好難揀。
New Hall:傳統天主教學校,成績較好,壓力較大。校園大,男女生分開上堂直至Y12。宿
舍每人一房。科目較傳統,學費£9732/term。

Bootham: York城市優美淳樸,適合讀書。活潑型教學,感覺學校注重德行培養。成績OK, shared room, 60/120 寄宿生係華人。科目多元化,學費£10360/term。

PS. 上次Bootham email 出錯至HK的reception錯過咗,寫完email 投訴信後,admin staff即回信say sorry。跟住的工作日即補上資料補充。Feeling better.

0    0    0    0

fooky-hk 發表於 17-12-22 19:25
男仔,貪玩打機,成日最後一刻先溫習型,性格獨立自理性高,唔怕陌生環境。2018 Year 9。

2校都有吸引之處 ...

New Hall

New Hall,起碼住宿係單獨房,方便好多。而且學費平 d。

回覆樓主:

new hall

回覆樓主:

new hall

回覆樓主

聽聞學校都嚴,只怕讀書壓力佢應付唔到。但花咁多錢我又唔想hea讀,佢又冇自律性。

fooky-hk 發表於 17-12-22 21:12
聽聞學校都嚴,只怕讀書壓力佢應付唔到。但花咁多錢我又唔想hea讀,佢又冇自律性。
...

比佢去到咁遠讀書, 都係唔想佢有讀書壓力, 過到去又係同香港一樣有壓力, 咁去黎做咩? 至於自律, 佢去到後, 學校既環境+其他因素, 佢自然會有自律性.......

過客 發表於 17-12-22 22:41
比佢去到咁遠讀書, 都係唔想佢有讀書壓力, 過到去又係同香港一樣有壓力, 咁去黎做咩? 至於自律, 佢去到後, ...

咁又係,我諗吓都覺得有壓力,如果佢頂唔住,會有反效果,到時返嚟又唔係繼續留英又唔係。失去比去英國的目的,我只想佢開眼界,學英文,開開心心享受快樂的學校生活,升到大學就足夠。勿忙當初生孩子的心願,只要他開心快樂地成長。謝謝您,選定了。

fooky-hk 發表於 17-12-22 23:48
咁又係,我諗吓都覺得有壓力,如果佢頂唔住,會有反效果,到時返嚟又唔係繼續留英又唔係。失去比去英國的 ...

咁就再揀過其他學校,反正好多選擇。

亮燈 發表於 17-12-23 07:53
咁就再揀過其他學校,反正好多選擇。

亮兄,多謝咁早就覆貼。唔再揀了,阿仔都係平庸之材,Bootham 都係佢水平之內,佢考entrance exams 都考到怕,亂咁做(emoji)

fooky-hk 發表於 17-12-23 08:08
亮兄,多謝咁早就覆貼。唔再揀了,阿仔都係平庸之材,Bootham 都係佢水平之內,佢考entrance exams 都考到 ...

唔使客氣,老人家慣左早起身XD。之前係搵agent幫手?

fooky-hk 發表於 17-12-23 08:08
亮兄,多謝咁早就覆貼。唔再揀了,阿仔都係平庸之材,Bootham 都係佢水平之內,佢考entrance exams 都考到 ...

Eton, Westminster, St. Paul

亮燈 發表於 17-12-23 08:10
唔使客氣,老人家慣左早起身XD。之前係搵agent幫手?

係agents 幫手報,我搵咗2間。
一間跟得貼,覆嘢好快手
一間都回覆,但就要自己追問先覆,次次都係晚上了7點多先打比我。

fooky-hk 發表於 17-12-23 08:23
係agents 幫手報,我搵咗2間。
一間跟得貼,覆嘢好快手
一間都回覆,但就要自己追問先覆,次次都係晚上了7 ...

咁阿仔鍾意邊間就讀邊間喇!

fooky-hk 發表於 17-12-22 23:48
咁又係,我諗吓都覺得有壓力,如果佢頂唔住,會有反效果,到時返嚟又唔係繼續留英又唔係。失去比去英國的 ...

好喜歡喺呢度成日見到呢句《勿忘當初生孩子的心願,願他/她開心快樂健康成長》,不停提醒自己

cfs 發表於 17-12-24 12:07
好喜歡喺呢度成日見到呢句《勿忘當初生孩子的心願,願他/她開心快樂健康成長》,不停提醒自己
...

養育孩子不是投資,不問回報的。儘能力為他鋪一條較易行的路,畢業後就睇佢自己造化喇
‹ 上一主題|下一主題