用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 拔萃小學 vs 聖約瑟英文小學(牛頭角)
樓主: BennyLYY
go

拔萃小學 vs 聖約瑟英文小學(牛頭角)  

LittleButter 發表於 17-12-29 15:35
其實今年認識一個DPS 剛升中一,雖然入不到DBS, 但是自己考直私或國際學校,分別有耀中、ESF, St Stephen  ...

(emoji)

章太郎 發表於 17-12-29 21:09

Band1 果10個男仔咁唔俾面DBS?棄DB 去SJ/QC/LS?
剩係睇最Top果幾個去邊其實意義不大。反而想知有幾多人入到band1。 有沒有40-50% (60個入面24-30人) band 1呢?

SCboy 發表於 17-12-29 23:14
Band1 果10個男仔咁唔俾面DBS?棄DB 去SJ/QC/LS?
剩係睇最Top果幾個去邊其實意義不大。反而想知有幾多人入 ...

(emoji)

回覆樓主:

唔好意思, 路過虛心請教!

我家是41校網的, 你們昰講緊41網男女拔嗎?  點解我聽返來呢間是不受歡迎呢? 區內家長會考定私小back up, 抽中呢間會不讀。

lovelovebabe 發表於 18-1-1 05:05

我家是41校網的, 你們昰講緊41網男女拔嗎?  點解我聽返來呢間是不受歡迎呢?  ...

佢地有冇講原因?

我覺得一係佢地老點你,一係佢地都。。。

lovelovebabe 發表於 18-1-1 05:05

我家是41校網的, 你們昰講緊41網男女拔嗎?  點解我聽返來呢間是不受歡迎呢?  ...

通常家長們都偏好有中學的學校, 區內有LS, MaryKnoll 等等. 不受歡迎好多時因為無升中資料, 就算ek的資深會員都靠斷估無痛苦. 拔萃小學人數少, 出嚟講的家長多數係小朋友跟唔上的一群, 以訛傳訛下可能就係你所聽到的.

其實每間學校都有跟唔上的一群, 就算同區私校亦然. 她們大班人數多, 亦好樂意出嚟sell自己學校. 我同意私校收生自決, 質數一定係會平均d. 現代家長都好願意為孩子付學費, 有得選擇當然地選私校也不為過.當年我地係棄九小, 九小絶對係好學校, 但每月四五千對我地嚟講實在太多, 讀拔萃小學絶對超值.

最緊要自己多些了解, 適合孩子程度, 入了好學校都要付出努力.

SCboy 發表於 17-12-29 23:14
剩係睇最Top果幾個去邊其實意義不大。反而想知有幾多人入 ...

非頭10男仔

sunnymama2 發表於 18-1-1 07:03
佢地有冇講原因?

我覺得一係佢地老點你,一係佢地都。。。

應該唔係老點, 抽到真係走咗去私小, 頭3自願小數揀呢間。

lovelovebabe 發表於 18-1-1 16:10
應該唔係老點, 抽到真係走咗去私小, 頭3自願小數揀呢間。

抽到去私小真不要緊,反正小拔萃年年叩門,插班的小朋友何其多!叩或插班的,質素也好好

小曳人 發表於 17-12-29 02:27
有無細跟尾?有嘅唔駛諗

但無呢... 如果target DB,又有信心keep到Band 1成績,DPS

英文真的教得不錯,中文就

回覆樓主

朋友仔女在拔小完成了小學課程,這學校校風純樸,唔谷著重閲讀和語境,幾年下來小朋友乖考語文能力非常高,喜愛閲讀和音樂,學校沒有中學,考直私中學成績相當好,很多名校收咗更有私校獎學金。

聖若瑟英文小學有中學多一線保障,不過唔係band1,小學課程深,普教中,英數教快半年及一年,教深考深,活動多,老師校工有愛心。

每人考慮不同,如果想功課量少,我會揀拔小。如果選地點,我會揀拔小。不過官塘好中學有聖言及官瑪,也不是冇得揀的,只可惜學習不是我選的。只能順應主子意思。

回覆 SCboy 的帖子

聽聞上年11人推薦名單中, 1 QC + 3 SPCC ... ...

今年都係推薦11個男仔, 暫時聽唔到有人放棄DB, 可惜我個係女 ... ...

PeterPan521 發表於 18-4-18 14:51
回覆 SCboy 的帖子

聽聞上年11人推薦名單中, 1 QC + 3 SPCC ... ...

舊年的確推薦11個而最終7個入DB, 有1個入QC, 3個SPCC, 我仲識一個入左St Paul Boys
另外舊年19個女仔,據舊年家長知嘅情況,有11個女仔讀城中熱門女校、一個赤柱ST Stephen

仲有兩三個入左國際學校,亦有部分人入左銀禧同黃芴南

以一間只有5x 人學校,個人覺得算不錯

回覆 pamelaywy 的帖子

同我收嘅風吻合

聽聞今年啲女仔好勁, 已知兩個註冊咗DG (HY, GH 都收), 兩個註冊咗SPC (GH 都收), 其他都有NPL, SMC等直資, 大部份都唔駛等抽獎。

希望我個女出年都唔駛等抽獎 ... ...

回覆樓主

DPS for sure.

雖冇咗直上DBS嘅 優勢(保留每年十個其實比例上算多),英文程度高,津校來說一定喺一線。

回覆樓主:

我會揀DPS,  中意佢歷史,校舍,校網,英小,功課少。
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

回覆樓主

世界變左, 受傳媒感染, 好多人認為要俾學費就好d, 威d, 很奇怪的