用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 拔萃小學 vs 聖約瑟英文小學(牛頭角)
樓主: BennyLYY
go

拔萃小學 vs 聖約瑟英文小學(牛頭角)  

penguinding 發表於 17-12-23 09:39
我都想知拔小除左個名,位少、英小,其實有咩過人之處?
小六時,最叻的10位男生可以被推薦,且成功能入讀DBS, 這才是重點!

LittleButter 發表於 17-12-23 11:25
小六時,最叻的10位男生可以被推薦,且成功能入讀DBS, 這才是重點!

淨係九龍城中學網同觀塘中學網都有大分別啦。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-12-23 12:25
淨係九龍城中學網同觀塘中學網都有大分別啦。

仲有一間免費一間俾$

所以楼主問題真係充滿膠質

BennyLYY 發表於 17-12-22 16:54
小兒在自行分配獲派了拔萃小學,也考入了聖約瑟英文小學,請問大家那一間學校較好? ...

梗係拔萃啦
真係要好大差別樓主先好vs吧

基督vs天主
要錢vs唔洗錢

最重點係觀塘校網唔太靚仔

梗係st jo 九龍灣喇
樓主你放小拔,好多家長會多謝你
㨂st jo 九龍灣之後去跳船插神津 LS 及SJ,先苦後甜

利人利己,大家雙贏,樓主功德無量
存感恩的心

醒目開學勳章 貢獻勳章

課程,DPS一D都唔淺!
恐龍家

回覆 dorothy8 的帖子

借位問一問,如男仔, DPS Vs APS/SFA/KTS, 又如何 選擇?

dorothy8 發表於 17-12-23 14:37
梗係拔萃啦
真係要好大差別樓主先好vs吧

Agree

SarahGil 發表於 17-12-28 17:22

借位問一問,如男仔, DPS Vs APS/SFA/KTS, 又如何 選擇?

好難選!DPS真係要考到級頭十個男仔先有推薦到DBS,其他唔知派去邊。睇之前d post,DPS升中support不太多。照計算band 2 、3 學生應該多過A/S/K.

adrio    發表於 17-12-29 15:52

penguinding 發表於 17-12-23 09:39
我都想知拔小除左個名,位少、英小,其實有咩過人之處?

免費

你們有沒有認識的小朋友讀過DPS? 學校教得好嗎? 是否只知有10個DBS的推廌就覺得好?

醒目開學勳章 貢獻勳章

有無細跟尾?有嘅唔駛諗

但無呢... 如果target DB,又有信心keep到Band 1成績,DPS
否則,我prefer 私小

其實DPS男生入DB真係唔難,當1/2 男仔,3x個,有10個入DB喎!如果呢10個係Band 1成績,已經高過全港男生band 1率 (津校喎~)

而且佢地英文好,聽過一個男仔case,band 2成績(衰中文),派位唔滿意,即叩顏寶鈴,即收!

恐龍家

回覆樓主

請問拔小頭10名上dbs 的優勢仲有嗎?

doublealma 發表於 17-12-29 07:58
請問拔小頭10名上dbs 的優勢仲有嗎?
有,今年仍然有,所以一直也有。
不過,拔小的小六生好像不是男女1:1,應該是男多少少。成功插班的多是男生,所以估計要成為頭10,是要好努力的,因為每年的插班生也是很叻的。不過朋友説拔小的升中支援不多,家長要靠自己了。

如果升中目標係DBS, 咁入DPS, 要入DBS既機會一定高過其它小學 (除咗DBSSPD)

如果升中目標係其它DSE成績比DBS更好既學校, 咁自然係選其它3間私小
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

But what if my target is DBS but unfortunately can't get into it after studying DPS, where would the boys normally go to?

SarahGil 發表於 17-12-29 14:26

But what if my target is DBS but unfortunately can't get into it after studyi ...
if you cannot got in top 10 of the boy list, mostly ur son is just belong to B2 group

so that means only around 10 boys from DPS are Band 1 level? the percentage is much less than APS/SFA/KTS wor, am I right?

SarahGil 發表於 17-12-29 14:26

But what if my target is DBS but unfortunately can't get into it after studyi ...
其實今年認識一個DPS 剛升中一,雖然入不到DBS, 但是自己考直私或國際學校,分別有耀中、ESF, St Stephen 等offer.
And some information from this DPS’s parent~~~
每屆大約有40名男生左右,DBS大約收10人, 同樣要面試,經過一般程序入的。直至今屆都係收10人,只是有人唔要,但亦不會後補的。

今年因有音樂勁人,故收多一位,即11人,但有4個過左St. Paul Co Ed.

今年較往年強勁,除了DBS, St. Paul co Ed, 亦有唔少同學interview 完即俾獎學金入讀的直資學校收。

拔小派位不理想的,但扣門通常不錯。好難講去邊間學校,因拔小不向外公佈。只是家長自己互通消息。

如只談學術,

基本上只存在SFA VS KTS

SFA 投放學術上時間很多, 自然操得好

你睇校綱差, 都仍有一大堆捧場客

但問題要自行衡量是否過多

APS 有音樂(講得好聽叫)平衡.

唔好聽係又要讀書, 又要練音樂

兩樣野係咪真係能夠同時兼固到??

KTS 似乎係兩者中間

有人介意佢係中文小學

三間中成績略差, 但校舍.
品德真係無敵

在乎家長自已想要乜