用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: Jovywong824
go

SJC   [複製鏈接]

Jovywong824 發表於 17-12-22 15:18
但感覺個場好細, 成千人點排隊玩, 不過細場氣氛特別好
SJC 除了唔喜歡佢男校, 及校園細外, 其他其實都好好  ...

SFA 點止10個,係15-16

王家爸爸 發表於 17-12-22 14:48
男校間間都有足球場、籃球場,始終男仔無論玩得好唔好,都鍾意呢啲。男仔打波,通常都係鍾意玩就隨時加入。 ...

球場係用Synthetic turf ,真草極難保養,基本上如果有學校係真草球場,其實只會係沙地或泥地球場。男仔容易融入大伙兒活動,不過如果太屎波,自己亦未必好意思行入球場,因為球場始終都係學校嘅英雄地。

Ktfk    發表於 17-12-24 11:56

Soundervolt 發表於 17-12-23 10:25
球場係用Synthetic turf ,真草極難保養,基本上如果有學校係真草球場,其實只會係沙地或泥地球場。男仔容 ...
唔少學校都有班際足球賽,通常都唔多夠人參加(始終一隊足球隊需要好多人),所以其實只要想,一定有得參加。

王家爸爸 發表於 17-12-23 10:43
唔少學校都有班際足球賽,通常都唔多夠人參加(始終一隊足球隊需要好多人),所以其實只要想,一定有得參加 ...

呢點當然啦,學校搞嘅活動多的是,想參加實可以參與到。我意思喺平時上課前或lunch時間,通常好波既同學都會打哂躉,高手如雲,等閑之輩都未必敢行埋去。

王家爸爸    發表於 17-12-23 11:06

王家爸爸 發表於 17-12-22 23:55
SJPS 點可能佔一半?
王家爸爸,請問SJC自行會收多少個SJPS仔呢?

Jovywong824 發表於 17-12-23 23:38
王家爸爸,請問SJC自行會收多少個SJPS仔呢?
E班大約一半係外校生,C班都係大約一半,其他班都多少有外校生(數量唔太清楚)。從外校生數量估計,我估自行應該收唔多SJPS學生。

王家爸爸 發表於 17-12-24 09:23
E班大約一半係外校生,C班都係大約一半,其他班都多少有外校生(數量唔太清楚)。從外校生數量估計,我估自 ...
About 110 SJPS students promoted to SJC in recent years. 99 students were from the reserved place at Central Allocation. Hence, around 10 SJPS students were accepted at Discretionary Stage.

王家爸爸    發表於 17-12-24 11:10

KikiDaddy 發表於 17-12-24 09:55
About 110 SJPS students promoted to SJC in recent years. 99 students were from the reserved place at ...
A reasonable guess

SJPS         110中西區        180X0.7X0.15=19
聖方濟        16
陳守仁         3
田灣始南     4

以上都152 個,

剩下180 - 152 = 28 個位

這 28個位,

不知大抽獎甲部佔幾多個位

又不知分多少給精英足球員及游水叻的人

聖方濟有16人去SJC , 估計SJC應好積極招好學生,

不知 APS 及KTS 又被SJC吸走多少, .....

所以自行SJC雖然有54個位, 但感覺難度比想像中更高

b3410    發表於 17-12-24 17:01

Jovywong824 發表於 17-12-24 15:47
SJPS         110中西區        180X0.7X0.15=19
我反而覺得唔係難入,問題係啲家長以為難,所以唔太敢報。加上學校比較低調,無嘜宣傳。

王家爸爸 發表於 17-12-24 17:07
我反而覺得唔係難入,問題係啲家長以為難,所以唔太敢報。加上學校比較低調,無嘜宣傳。 ...
我同意好多家長怕難唔选SJC,見佢54個自行位,才三百多人申請,比人感覺有機偷鷄
但系聖彼德同 SJC同系中西區,聖彼德開到6班嘅小學都系入3個去SJC,基恩3班入4人,聖安多尼3班入1人
反而唔同區既九龍聖方濟收16人,給人感覺在某些目標小學不低調

其實又唔收錢,又成績好,又運動好,男校中只有LS跟SJC有得比,亦感受到SJC及LS在找好學生上所花的心思

Jovywong824 發表於 17-12-24 15:47
KTS無人入SJC. 多入LS。

Jovywong824 發表於 17-12-24 17:47
我同意好多家長怕難唔选SJC,見佢54個自行位,才三百多人申請,比人感覺有機偷鷄
但系聖彼德同 SJC同系中西 ...
其實我大仔嗰年小學得三個揀SJC,其中一個仲係自行一KC入咗KC,所以其實機會係一半。我細仔嗰年六個自行一SJC,四個入咗(其中一個自行無揀SJC,所以應該係乙二入),機會都係二分之一。所以唔太明點解啲人話難入。

Jovywong824 發表於 17-12-24 17:47
但系聖彼德同 SJC同系中西 ...

唔收錢,又成績好,又運動好,男校中九華宜家都OK。

Ktfk    發表於 17-12-24 21:30

請問SJC係咪全in ? 讀書型啱唔啱讀SJC?

2隻臭豬 發表於 17-12-24 22:43
請問SJC係咪全in ? 讀書型啱唔啱讀SJC?
SJC係全in。讀書型需要成績好先適合。

回覆 王家爸爸 的帖子

謝回覆!  

王家爸爸 發表於 17-12-24 22:48
SJC係全in。讀書型需要成績好先適合。

請問點為之好成績?
私小,兩次呈分Band 1 頭、操行長期A至A+、多services 及ECA,但零比賽及零獎項,有無機?

又不知分多少給精英足球員及游水叻的人

聖方濟有16人去SJC , 估計SJC應好積極招好學生,
單是敝小學去年已有2位籃球員用特異功能身份去了SJC,而且有一位並不是主力,更主力的去了更神的神校..
再加上一位敝小學中學部插班生,看來SJC籃球隊將會重振雄風,回歸D1指日可待! .

yuenkw 發表於 17-12-25 02:41

請問點為之好成績?

這2年SFA 入的全部成绩,名次你亦應該知是否可以,如數叻更加有優勢。
‹ 上一主題|下一主題