用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

SJC  

請教各位 SJC 家長,
SJC 其他科在B1A 學校中好像中不太突出, 但英文科長期DSE 5或以上都過50%

張記近幾年英文 5或以上都不過40%,   

1) 是不是由中一開始, 除中文外, 所有科都是全英語教學 ?

2) 中間哪個足球場, 是不是鋪地毯 ?

3) 全校成千個學生, 除中間哪個場外, 學生會去哪踢球?

4) SJC 有沒話劇玩?

5) 多不多聯校活動 ? 如有, 多跟哪家一起玩?

6) 不是SJPS 上來的, 是不是會編在一班?

謝謝賜教

Jovywong824 發表於 17-12-22 12:31
SJC 其他科在B1A 學校中好像中不太突出, 但英文科長期DSE 5或以上都過50%
如果純睇成績,張記可能適合啲。兩間學校收到既學生其實好唔同,基本上適合一間既一定唔適合另一間。

我估SJC家長,好難答到張記的問題。

b3410 發表於 17-12-22 13:17
我估SJC家長,好難答到張記的問題。
當年都做過下研究,不過咁多年,情況可能有變,所以唔想講咁多,費事誤導咗佢。

Jovywong824 發表於 17-12-22 12:31
原來嗰六題唔係關於張記。
1。除中文外,中史、普通話都係用中文教(雖然可能部分小朋友可能鍾意英文教中史多啲)。
2。中間個足球場唔係真草,應該都唔係地毯,無摸過。
3。中一有自己既「三角足球場」。
4。印象中,初中(唔記得係中二定中三)英語話劇好似一定要參加。中三好似無,當然你鍾意話劇,參加學會又唔同。話劇係中四美學課既其中一個選項(唔揀話劇可以改揀音樂或者攝影)。
5。聯校活動同邊間一齊玩,其實基本上係學生主導,當屆學會EXCO一齊決定。另外,開放日賣啲嘜,點樣運作,賺幾多錢,都係學會既同學自己計惦數。
6。我估(純粹係估)SJPS 上來既唔會被刻意編喺同一班,但係因為有啲按成績分班既成份,所以 SJPS 既 B2 生,多數都係同一班(好似係1D)。

DSE 年代開始 , 感覺學術上 SJC 跟張差不多, 只是英文科, SJC 明顯更勝張, 男校來說好難得
只是不太想個仔讀男校 , 不過個仔唔介意, 可能有幾個同學一起報SJC

但SJC 跟張都系10/3 IN, 自行要了SJC就不敢要張 , 所以想了解多點SJC

想問問, SJC 是否由中一開始, 己是全英語上課, 不會說廣東話?

謝謝王家爸爸 , 清楚了

Jovywong824 發表於 17-12-22 13:45
DSE 年代開始 , 感覺學術上 SJC 跟張差不多, 只是英文科, SJC 明顯更勝張, 男校來說好難得
只是不太想個仔 ...
睇你入邊班,如果係1C班,因為有外籍學生,無可能用廣東話,而E班係精英班,所以呢兩班既同學,即使係互相打電話,都習慣用英文溝通。其他班雖然都係用英文教,上堂外都係用中文。如果有唔明,你落堂或者放學之後可以用中文問老師。

Jovywong824 發表於 17-12-22 13:45
只是不太想個仔 ...
另外,你最好了解下自己小朋友既性格,因為兩間學校好唔同。

王家爸爸 發表於 17-12-22 13:36
1。除中文外,中史、普通話都係用中文教(雖然可能部分小朋友可能鍾意英文教中史 ...
唔好意思,原來我睇錯

b3410 發表於 17-12-22 14:00
唔好意思,原來我睇錯
我開頭都睇錯

王家爸爸 發表於 17-12-22 13:36
1。除中文外,中史、普通話都係用中文教(雖然可能部分小朋友可能鍾意英文教中史 ...
見到足球,都想問多d.
其實男校是否間間都有足球場,籃球場等等?如果小朋友好鐘意玩,不過技術麻麻,非校隊冇train過,是否都可以join埋一起?

b3410 發表於 17-12-22 14:41
見到足球,都想問多d.
其實男校是否間間都有足球場,籃球場等等?如果小朋友好鐘意玩,不過技術麻麻,非校 ...
男校間間都有足球場、籃球場,始終男仔無論玩得好唔好,都鍾意呢啲。男仔打波,通常都係鍾意玩就隨時加入。

王家爸爸 發表於 17-12-22 14:48
男校間間都有足球場、籃球場,始終男仔無論玩得好唔好,都鍾意呢啲。男仔打波,通常都係鍾意玩就隨時加入。 ...

我依家真係心大心細,又想搵一間仔仔玩的開心啲的男校,又想DSE成績好,兩樣都好的又覺得考唔到
好貪心

醒目開學勳章

b3410 發表於 17-12-22 15:07
我依家真係心大心細,又想搵一間仔仔玩的開心啲的男校,又想DSE成績好,兩樣都好的又覺得考唔到
...
la salle啱你喎

王家爸爸 發表於 17-12-22 14:48
男校間間都有足球場、籃球場,始終男仔無論玩得好唔好,都鍾意呢啲。男仔打波,通常都係鍾意玩就隨時加入。 ...
但感覺個場好細, 成千人點排隊玩, 不過細場氣氛特別好
SJC 除了唔喜歡佢男校, 及校園細外, 其他其實都好好 , 特別系英語環境及地點, 基本上都沒"飛仔", 等放學

自行有54位, 算好多, 不過SJPS 可能己佔一半, 加上聖方濟各小學佔10個, 及外籍學生, 其實剩下來的, 又不是想像中多位給外人

回覆 b3410 的帖子

中一才玩足球確係遲, 不過如喜歡跑, 好快就適應

bobbob 發表於 17-12-22 15:13
la salle啱你喎
喇沙就係知道好,不過擔心考唔到要努力努力再努力

b3410 發表於 17-12-22 15:07
...
首先需要考得到!

Jovywong824 發表於 17-12-22 15:18
但感覺個場好細, 成千人點排隊玩, 不過細場氣氛特別好
SJC 除了唔喜歡佢男校, 及校園細外, 其他其實都好好  ...
SJPS 點可能佔一半?