用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 bb出年出世 點預備佢入國際學校條路?
go

bb出年出世 點預備佢入國際學校條路? [複製鏈接]

希望大家唔會覺得我太怪獸家長
囡囡仲喺我個肚度 出年4月先出世
我同老公都想小朋友讀國際學校
知道一個學位難求
所以想請教下大家
1. 點equip個小朋友嫁呢?bb幾多個月開始要準備?點解有啲話bb 6個月既時候已經要報名?
2.係咪讀果間國際學校既幼兒園大機會好多?
3.除左讀國際幼兒園外 有無外補?或樂器?或運動?
4.用disney/ oxford果啲教材有用嗎?OR
無用依啲教材既家長 平時係點教子女英文?

追左依個版一個星期
對國際學校既認識好皮毛
如果有問錯問題 希望大家見諒 謝謝

4    0    0    0

回覆樓主:

我小朋友仲未成功有小學offer住,經驗尚淺,不過可以分享吓,唔好介意:
1. 建議可以用一親一語或一境一語,我甚至試過只在weekend先轉台,因為我地係廣東話家庭,始終母語會表達得好啲。
2. 呢條問題要睇你target邊間,應該好多都唔係呢個情況
3. 冇,我地報咗嗰間國際學校講明唔睇呢啲,叫我地唔好整profile俾佢
4. Oxfordpath 強調嘅係增強閱讀興趣,Disney 嗰套係sell美式英語。我其實有用oxfordpath,佢啲故事寫得幾好,會同角色一齊成長,用詞亦都有variety,不過我唔想幫人賣告白。如果有心培養閱讀興趣,除咗多啲同小朋友講故事,家長自己都要有閱讀興趣先得,所以你選擇睇咩書其實冇咩所謂。至於有啲家長買呢啲教材目的係想小朋友pick up美式或英式口音,就另作別論。

以上純個人意見,只供參考。

神童 發表於 17-12-22 10:06

1. 有部份國際學校,愈早報名愈好,e.g. Kellet, FIS, NAIS, JIS (可能有遺漏,請其他人補充),Australian IS可早兩年申請。其他IS,也有指定時間入表,冇得早。通常,有心入IS, 最好在該校的mass intake 班別考入,每校不同。e.g. CIS 由local school 的K2 才開班。另外,每間學校叫k1, k2 的名稱也有不同,有叫reception , pre-grade 1 , EC ......自己去各校website 了解清楚

2. 不太多IS 有自己的nursery 兩歲班

3. IS admission 不會問你小朋友有冇特異功能,有冇琴棋書畫,大都重視小孩英文能力,有些bilingual school ,懂pth 也可能有advantage. 也有些學校,會academic focus 一些,在幼稚園階段會考simple maths

4. 個人反對用video 單向方式學英文。小孩都是多些互動好。從小上全英playgroup , 全英nursery , 請NET 上門和小朋友玩,上英文教的興趣班,多看英文書。平常,也只會和小朋友說廣東話

1. Just follow his natural path of growth, except make sure he can understand English in an interview.
2. Not sure, but reasonably likely.
3. Never did an extra course for being admitted to an IS.
4. Never used either of those you mentioned. Read to your kid when he is ready. When is he ready? You may consider reading some books about child psychology available in public library.

Lastly, think about very seriously why IS is preferred to LS. It is a process to dig down and consolidate some personal unconsciousness of educational philosophy amid the choices in HK. Never see IS an alternative / a shelter of LS.

回覆 神童 的帖子

我仔K1,未考小學,不過都可以分享下...
1.我覺得小朋友自己會揀的,我仔歲半開始睇Youtube學英文數字和顏色,佢好鐘意聽英文,唔鐘意廣東話,廣東話的youtube他不會看。
2.去各國際學校website睇下課程安排,學費,報名安排等等,你會更了解哪些學校適合自己,和負擔得來(這是一個IS家長教我的)
3.我見想入IS的朋友都是入全英的playgroup,nursery和興趣班的。就算有中文,亦是佔1/3課堂時間左右。他們不會讀那些聲稱訓練「雙語」的幼稚園的。
4.要建立幼兒對英語的興趣,就算睇video都是一齊睇,唔好BB看disney,你就睇TVB。幼兒最愛模仿父母,你不抗拒英文,他也不會抗拒。

首先俾個意見你,專心養胎,身心健康比任何事都重要。

假如你真心選擇考國際學校,首先要學識放棄,放棄乜,就係放棄去考超級神校。大部分超級神校的學術野,係國際學校都唔會考,例如面試班同代數。當你放棄左本地直資名校,呢一場戰爭,就會相對容易。而我識好多家長使用包圍戰術,小朋友周身刀,但無張利,很易雙輸。

國際幼稚園(除左直升)幫助真心唔大,但你如果讀超級本地鄉村學校時可能會比人Screen走你。原因是有國際兩個字唔代表你真係國際。由於大部分家長都比較谷,所以外補係正常現象。課外活動有係好事,但英文唔得就即時KO。

坊間英文教材會幫助小朋友學習英文,但同native比,似終同外國人家庭有些距離。

而要入國際學校,我會建議你先做一件事,就係家長本身都要國際化。自己要識多d不同國家朋友,英國,印度,中國,形成一個聯合國的社交圈子。佢地都會有小朋友,你小朋友同佢地玩,自然會國際化d(打架都用英文)。而最重要的是,唔洗錢。

不要覺得你入某一間幼稚園就會易入d,小朋友7成學的野,都係學校外。(學衰野特別快)。

EconFather 發表於 17-12-22 16:18
首先俾個意見你,專心養胎,身心健康比任何事都重要。

假如你真心選擇考國際學校,首先要學識放棄,放棄 ...

路過,非常同意 。就算家長未做到國際化,可以搬去較國際化的社區,令小朋友習慣與不同國藉的小朋友玩,playground language 是英文。

讀國際學校的話,先考慮家庭經濟條件,然後決定住的地方。
假設心儀:
Hong Kong International School
Chinese International School
German Swiss International School
Canadian International School
Singapore International School
是否應遷往香港島?個別學校上課時間極早,若不是就近入學,孩子會好辛苦。

又假設心儀英基的學校,更要看居住區域,這是先決選校條件。有些如沙田區的Shatin Junior 及九龍的Kowloon Junior, 競爭超大;有能力搬到港島居住會較容易入讀。

選定數間能負擔的學校後,才爬文看相関學校的競爭性;大部分以英語能力為決定因素。

孩子出生後的家庭語境會怎樣?

我的家庭是英語+廣東話,當年BB還細時,傾重英文,讀英文書、參加英語的playgroup和活動。直到他考到Year 1, (即已経是K2的時候)我們才跟他讀中文故事書。

幼兒的英語能力,由聽講開始,讀寫是進階;不用花錢買什麼教材,由自己生活開始為上。我們的年代也不用iPad和Apps, 閒時最多每天看一集Barney或Bob the Builder的DVD.

不過當年我們仍可以先選bilingual kindergarten 來讀K1-2, Y1才轉到國際學校。但似乎今時今日,最好從幼稚園開始已讀有聯繫的會有優勢。

凝聚態 發表於 17-12-22 19:57
其實無需要做甚麼,到適當年齢只需要安排孩子去全由native speakers教的playgroup或興趣班,若入不到有小學 ...
what is a 假國際幼稚園?

讀耀中 play group 上 PN,耀中 PN interview in 家長,唔問小朋友,最重要係家長理念同學校夾,上佢 playgroup 對入 PN 有 priority,你可以唔需要同細到大同小朋友講英文。

American international sch interview 都只問家長,冇問小朋友,不過全程英文對答

如果你 target 其他 IS,最好都同佢講多啲英文

1. you can take your baby to playgroups, I would recommend Tutortime, woodlands, safari kids, anfield, pips
2. depends on which schools, most IS won't have PN, usually starts at K1 or Reception 1, the american curriculum starts at age 4 (equivalent to local K2), if you want US curriculum, recommend ICS and American School Hong Kong but whether you go for British or US curriculum it doesn't matter before high school
3. no need
4. don't waste your money

del.

del.

凝聚態 發表於 17-12-23 00:32
名義上話溝通而實際為乜大家心知肚明,根本就無需面對面溝通甚麼學校理念,這些所謂理念父母在選報學校前, ...

老實說, PN interview 有幾多小朋友係可以做出水準?家長理念同學校理念相配係好重要,而且呢類型學校多數係 playbase learning, 不重學術操練,唔係咁多家長接受到。

家長嘅背景喺 application form 已經填晒,interview 時唔會問,有好多家庭係專業人士,家庭背景良好,interview 完學校覺得唔適合,一樣 被學校reject 。

del.

‹ 上一主題|下一主題