用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 bb出年出世 點預備佢入國際學校條路?
樓主: 神童
go

bb出年出世 點預備佢入國際學校條路?

CaCa800 發表於 17-12-23 15:16
ESF 幼稚園好似冇分catchment zone, 小學同中學就有。你可以上ESF 個website 查下。
...

係呀
不過如果唔係打算讀佢嘅小學中學
我可能未必會讀佢嘅幼稚園

神童 發表於 17-12-23 12:54
想問多少少
通常會比小朋友上幾多個playgroup?
我自己覺得一星期一兩堂好似太少

起碼18 months 才上playgroup, 一星期一次兩小時,兩歲已經返全英nursery , 每日3小時

islychiang 發表於 17-12-23 10:11
我同樓主幾似,係大肚時已經諗讀LS定IS,個仔快3歲亦已有國際學校收,出年讀。而我因為工作關係,我係不停 ...
好多謝你嘅分享,作為新手家長的我們的確要小心留意學校的質素,以免誤墮陷阱。我同意學校必須確保家長有一定的英語能力才讓小孩入讀,因為小孩以全英語上課,家中必須有人可以支援,學習才會有效。我仔讀的 English medium kindergarten, 也是只見家長不見學生的。

回覆 Radiomama 的帖子

題外話一問,有咩中文故事書系列好?好似OXFORD READING TREE 咁有幾個主角一路FOLLOW

happymama2007 發表於 17-12-29 16:48
回覆 Radiomama 的帖子

題外話一問,有咩中文故事書系列好?好似OXFORD READING TREE 咁有幾個主角一路FOLLO ...
中文有套"我自己會讀",但個人認為是東施效顰,形神俱無。另外也曾用漢語基礎500字,但也是普普通通。好的中文童書不多,以台灣原創或翻譯日本兒童作品為上。
小學之後曾做網上的每日一篇,但選文的標準參差,為免精神污染,寧願不讀。

Radiomama 發表於 17-12-29 17:23
中文有套"我自己會讀",但個人認為是東施效顰,形神俱無。另外也曾用漢語基礎500字,但也是普普通通。好的 ...

同意!所以我打算俾多啦A夢漫畫佢睇學中文,雖然有部分意識不良,但佢啲古靈精怪可以吸引小朋友興趣,最多俾多啲guidance囉。

ZackMama 發表於 17-12-30 09:02
同意!所以我打算俾多啦A夢漫畫佢睇學中文,雖然有部分意識不良,但佢啲古靈精怪可以吸引小朋友興趣,最多 ...
意識不良的讀物大多學得快(笑),睇悶到抽筋的佛經應該好快討厭中文。

神童 發表於 17-12-22 10:06
希望大家唔會覺得我太怪獸家長
囡囡仲喺我個肚度 出年4月先出世
我同老公都想小朋友讀國際學校

唔怪獸,很有planning, 好過左搖右擺兩頭唔到岸。
想入IS, 首先家長有IS mindset, 先甩左local那一套(喜愛比較,攞cert, 排名等),最緊要培養小朋友自信,喜愛和老師interact,自少參加一些全英真IS的playgroup, nursery再讀上去便可,IS都有不同風格和種颣,之後再按小朋友potential揀不同的IS。

新手父母通常都好多想法,但有時小朋友性格能力又個個唔同。
回想起來,這二十年我自己都有很多想法,但其實結果都係邊行邊想。
我有兩個仔女。大仔的方式,細女又不太合用。
唯一好采是仔女在同一學校都 ok。
我有朋友兩個仔女兩條路。
Plan 到就 plan ,但亦要有心理準備,每件都未必如人意。
有時,反而放開懐抱更好。
BB 都未出世,不如花多點時間學照顧BB起居先。

EconFather 發表於 17-12-30 15:53
意識不良的讀物大多學得快(笑),睇悶到抽筋的佛經應該好快討厭中文。

Exactly

964000 發表於 17-12-31 12:58
唔怪獸,很有planning, 好過那些左搖右擺結果兩頭唔到岸。
想入IS, 首先家長有IS mindset, 先甩左local那 ...

nintendo 發表於 17-12-31 13:39
新手父母通常都好多想法,但有時小朋友性格能力又個個唔同。
回想起來,這二十年我自己都有很多想法,但其 ...

我會努力 tks

回覆 nintendo 的帖子

好認同,(我打咗好大篇嘢,可惜禁錯掣,唔想再打了>.<。)
大意係bb未出世前,我從冇諗過咁早俾佢讀國際。未決定LS/IS時,選了一間比較兩邊都行得通嘅幼稚園,讀上去,發覺囡囡學習模式更符合行國際學校多一點。今年k2未為任何LS做準備,就只報了國際學校。
想說的是,小朋友未出世,性格氣質都未知,只能做好兩手準備,多了解
至於英語,我冇買Oxford 同Disney.  返英語pg都有幫助,兩歲後最好有三小時全英語境,小朋友就pick up 得好快。 最主要從小做到令佢唔抗拒英語,感覺是自然而然的事。首先,係父母唔抗拒,會看英文電視,睇英文圖書,同外國人英語溝通。
雖然我小朋友未到native嘅程度,但同同齡嘅native小朋友溝通係冇問題。

回覆樓主:

我可以分享下自己小朋友
現在小朋友5歲, 讀緊國際學校既reception class. 屋企我同先生, 公公婆婆都係講廣東話, 請左菲律賓姐姐, 我沒有買任何貴既英文教材給小朋友, 她們半歲我報定一間K1 開始既國際學校, 1歲左右開始開始上一星期三天英文playgroup到兩歲上一間近屋企的雙語上堂的PN.小朋友PN班已經懂簡單用英文表達自己。到K1 interview 入到國際學校完全理解老師問題..同學仔在學校溝通是英文的, 直到現在Reception在學校完全英語對答, 亦因我父母不懂英語, 她們會做埋工人同公公婆婆的翻譯。