用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 呈一呈二如坐過山車
樓主: ck1666
go

呈一呈二如坐過山車 [複製鏈接]

nc2000 發表於 17-12-22 16:02
我校都係話唔講得,但有津校一樣講晒級排名、banding、有幾多人入邊間中學, 咁人地又唔駛跟教育局指引?! ...
吓? 老師講俾你聽B1-B2? 明玩嘢喎!

little_yolky 發表於 17-12-22 16:14
吓? 老師講俾你聽B1-B2? 明玩嘢喎!

同我朋友講,band 1尾band 2 頭, 咁不如講實際級排名,睇下有幾尾,博唔博得過!

nc2000 發表於 17-12-22 16:53
同我朋友講,band 1尾band 2 頭, 咁不如講實際級排名,睇下有幾尾,博唔博得過!
...
啊, 即係邊緣人啊。要小心D, 唔好咁博了。

ck1666 發表於 17-12-22 14:06
學校一向只公佈中學名,無人數,所以無數據。而家長間傳言往年都有大約60人入Band 1中學。
...

你考慮旅港同迦密,即係九龍城區,咁要小心了。

現實中,大部份九龍城區既津小,B1學生都無 1/3。

你小朋友係邊緣人偏向B2機會較高。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

王家爸爸 發表於 17-12-22 13:22
全級有120人既學校,係寶校既機會應該唔大,如果呈一排名6X,呈二排2X尾,兩次平均排名4X頭應該機會唔大( ...

呈一+呈二模擬排名是4頭至中,不是尾。

王家爸爸 發表於 17-12-22 14:19
第一,傳言同事實可能有距離。
第二,Band 1中學同英文中學係唔同既。你需要了解其實家長間既傳言係指英中 ...

同意,傳言當然不可盡信。

hkpapa852 發表於 17-12-22 18:00
你考慮旅港同迦密,即係九龍城區,咁要小心了。

現實中,大部份九龍城區既津小,B1學生都無 1/3。

你估得對,係九龍城區。我考慮旅港是因為小兒英文較突出,搏面試表現。而考慮迦密是因為知道上年收了我校12個。再加上兩間學校自行也是全in。

ck1666 發表於 17-12-22 21:32

你估得對,係九龍城區。我考慮旅港是因為小兒英文較突出, ...
迦密收咗你學校12個學生?

暫時睇番有公佈升中派位既九龍城區小學, 區倗較熱門而有1/3或以上B1學生既官津小學, 如CSK, 奉基, 千禧等, 無一間有12人入到迦密......

如果係其餘個D官津小學, 好大機會連1/3 B1學生都唔夠
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-12-27 12:55

暫時睇番有公佈升中派位既九龍城區小學, 區倗較熱門而有1/3或以上B1學生既官津小 ...

我並無數據証明,只是親耳聽迦密校長親口講而已。

暫時睇番有公佈升中派位既九龍城區小學, 區倗較熱門而有1/3或以上B1學生既官津小 ...

基華去年好多去左迦密。

真事。呢間學校都入左2個SPCC。

簽名被屏蔽

ftmhappy 發表於 17-12-27 20:46
基華去年好多去左迦密。
如果係基華, 都有可能

不過隨著何壽南搬咗過九龍城, 全區小學既B1比例可能會有微調.....

基華應只有3X% B1學生, 以樓主小朋友兩次呈分成績

呈一: 6X/120: ~50% (B2水平)
呈二: 2X/120: ~24% (B1水平)

平均: 4X/120: ~33% (邊緣人)

樓主小朋友, 頂多只係B1C..... 而且係邊緣人機會高, 唔甘心太進取, 無乜好結果.

786 發表於 17-12-27 21:23
真事。呢間學校都入左2個SPCC。
請問是那一間呢?

回覆樓主:

多謝各高人詳細分析

我覺得你自行應該進取d,小朋友明顯進步中,可能呈3可以更進一步呢~!

kkkkkkk2 發表於 18-1-2 23:45
我覺得你自行應該進取d,小朋友明顯進步中,可能呈3可以更進一步呢~!

呈三後,即使好好彩再有進步,都無咁多名俾佢追啦!
個傻仔曾問我,下次再努力啲,可唔可以排三十名內?我答佢無可能啦,即使下次考第一都唔得!!
況且,邊有咁好彩,只望能排在B1條線上面,叫做有啲機會抽!

ck1666 發表於 18-1-3 01:10

呈三後,即使好好彩再有進步,都無咁多名俾佢追啦!

如果阿仔呈三保持到呈二既排名,咁應該會安全。

努力加油!

回覆樓主:

我姪女,呈一4x, 呈二2x, 呈三top3。所以萬事皆有可能,小朋友有鬥心就事半功倍。加油

hkpapa852 發表於 18-1-3 07:53
如果阿仔呈三保持到呈二既排名,咁應該會安全。

努力加油!

係嘅,繼續努力,希望如你所講,多謝
‹ 上一主題|下一主題