用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 呈一呈二如坐過山車
go

呈一呈二如坐過山車

如題

总之有進步係好事~

醒目開學勳章

老師沒有告訴你呈一十呈二的確實總名次嗎?
我小朋友學校老師有清楚講俾家長知。

ck1666 發表於 17-12-21 18:23
全級120人,呈一排名大約6字頭, 呈二排名大約2字尾,兩次平均排名大約4字頭,咁樣算係Band 幾?求高人指教: ...

三分之一頭,應說有band1,點解吾問下老師

Yanamami 發表於 17-12-21 18:44
总之有進步係好事~

有進步係好,但不知如何定位呢!

CALVEN 發表於 17-12-21 19:05
老師沒有告訴你呈一十呈二的確實總名次嗎?
我小朋友學校老師有清楚講俾家長知。 ...

只講個range, 唔講實數!

elbar    發表於 17-12-21 19:27

angiehouse 發表於 17-12-21 19:05
三分之一頭,應說有band1,點解吾問下老師

話教局指引“唔講得”

全級120人,呈一排名大約6字頭, 呈二排名大約2字尾,兩次平均排名大約4字頭,咁樣算係Band 幾?求高人指教: ...

兩次差距咁大,更需要學校的協助呢!多找班主任傾多幾次,希望佢明白你的難處,因為你現在無辦法掌握Banding位置,係好難選校呢?!

YmOra 發表於 17-12-21 21:25
兩次差距咁大,更需要學校的協助呢!多找班主任傾多幾次,希望佢明白你的難處,因為你現在無辦法掌握Banding位 ...

係,的確很難掌握,唯有待假期後再嘗試找老師。

ck1666 發表於 17-12-21 21:57
係,的確很難掌握,唯有待假期後再嘗試找老師。

努力加油呀!

ck1666 發表於 17-12-21 19:21
話教局指引“唔講得”

老師有無提議你自行邊兩間?
哲哲寫真 哲哲私相集

什麼學校?應該間間唔同。

你要嘗試瞭解吓, 學校過往大約多少人入到B1中學.

唔係每間學校都一定有1/3既B1學生.

2jkidsfather    發表於 18-1-3 08:48
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

mw7183 發表於 17-12-22 09:20
老師有無提議你自行邊兩間?

曾問老師自行旅港有冇機,老師說可以一試,因英文強,搏面試表現。我再進取啲問迦密如何,老師答好Mun!

mytambb 發表於 17-12-22 09:21
什麼學校?應該間間唔同。

普通津小咋

全級有120人既學校,係寶校既機會應該唔大,如果呈一排名6X,呈二排2X尾,兩次平均排名4X頭應該機會唔大(因為唔知道實際情況,好難話一定係或者一定唔係),我估你當4X尾穩陣啲。如果係一線名小,有可能係B1;但係如果唔係一線學校,其實應該係B2。

2jkidsfather    發表於 18-1-3 08:48

hkpapa852 發表於 17-12-22 09:51
你要嘗試瞭解吓, 學校過往大約多少人入到B1中學.

唔係每間學校都一定有1/3既B1學生.

學校一向只公佈中學名,無人數,所以無數據。而家長間傳言往年都有大約60人入Band 1中學。

ck1666 發表於 17-12-22 14:06
學校一向只公佈中學名,無人數,所以無數據。而家長間傳言往年都有大約60人入Band 1中學。
...
第一,傳言同事實可能有距離。
第二,Band 1中學同英文中學係唔同既。你需要了解其實家長間既傳言係指英中定Band 1中學。

要睇師兄師姐們嘅實力.先話到比你知!就咁講考第幾,冇咩用

ck1666 發表於 17-12-21 19:21
話教局指引“唔講得”

我校都係話唔講得,但有津校一樣講晒級排名、banding、有幾多人入邊間中學, 咁人地又唔駛跟教育局指引?! 其實呢d指引害死父母及學生,band 1-2, 咁即係點?呈分試已經有壓力,考完又唔比你知位置