用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 剛收到一封政府信, 叫您選擇是否繼續參加大抽獎? ...
樓主: P1Girl
go

剛收到一封政府信, 叫您選擇是否繼續參加大抽獎?  

Charlotte_mom 發表於 17-12-22 12:13
謝謝
我個concern是:請問你註冊私小時有否簽文件確認同意呢個waitlist安排?定學校講完就係,無叫家長簽 ...
我諗唔會 "學校講完就係, 無叫家長簽 ..." 就去實行卦.
咩都有白紙黑字 SUPPORT 至算數嘅...

既然學校冇出文件講呢樣嘢, 應該就唔會有呢樣嘢發生嘅 !
唔知啱唔啱呢?

或者有冇家長之前遇過 "冇叫家長簽紙, 就抽後算帳" 的情況呢??

P1Girl 發表於 17-12-22 08:05
我留位的那間小學沒有要求要放棄大抽獎

如留位的私小畀抽獎,點解唔回覆教育局封信?你擔心甚麼?如你唔肯定,便打電話去私小問清楚

醒目開學勳章 王國長老

千語mami 發表於 17-12-22 12:52
唔係喎,"聽聞" 有dgjs offer 嘅, "成日" 抽中Maryknoll  (利申: 聽聞ja)

正常有dgjs都係抽神校,所以中得都一定係大獎。
唔通hold dgjs抽地區學校咩

Charlotte_mom 發表於 17-12-22 13:29
正常有dgjs都係抽神校,所以中得都一定係大獎。
唔通hold dgjs抽地區學校咩
...

又係喎唔怪之得咁多人咁傳啦

醒目開學勳章 王國長老

P1Girl 發表於 17-12-22 12:53
我諗唔會 "學校講完就係, 無叫家長簽 ..." 就去實行卦.
咩都有白紙黑字 SUPPORT 至算數嘅...

我咪就係囉,註冊時指一指張紙話唔俾抽架咋,無簽野
不過好多年前了。想知而家係咪所有私校都做足晒

回覆樓主:

其實私校同教署咁做,有無侵犯私隱呢?

私校做得到,可能交留位費既時候,已經係條件之一;但教署就無可能擅自俾返啲料俾私校囉~

換言之,我覺得應承左私校放棄大抽獎,都可以照抽~

有錯請指正~

Charlotte_mom 發表於 17-12-22 14:09
我咪就係囉,註冊時指一指張紙話唔俾抽架咋,無簽野
不過好多年前了。想知而家係咪所有私校都做足晒
...

我仔中左一間唔比抽的私校,係要簽回條承諾唔抽獎,否則取消學位;直資的offer letter都會寫明註冊左就無得抽,而我亦收到教署信,通知我註冊左邊間直資,同埋講明無得抽奬,但就唔洗簽回條比返教署

noviasobb 發表於 17-12-22 12:13
係咪有私校留位,一定有信?已註冊自行

註冊了自行應該唔會收到信,因為信中教育局想confirm小朋友會唔會參加統一派位,所以已註冊自行的早已被教育局剔除了參加統一派位的行列。

kenyuenkc 發表於 17-12-22 14:13

私校做得到,可能交留位費既時候,已經係條件之一;但教署就無可能 ...

視乎間私校比唔比抽,唔比抽但又抽的話,私校有權取消學位;如果想抽,唔註冊間私校就得,留返個位比心儀該私校的人

雲牛    發表於 17-12-22 14:50

回覆 Charlotte_mom 的帖子

我知高主教及救恩有紙要你簽, 後者說繼續大抽獎就將貴子弟放入 waiting list

WinnieCatCat 發表於 17-12-22 13:29
如留位的私小畀抽獎,點解唔回覆教育局封信?你擔心甚麼?如你唔肯定,便打電話去私小問清楚
...
其實我係產生咗以下問題:呢個回條俾啲要放棄大抽獎嘅就有意思啫!
如果回覆要大抽獎,同埋唔覆都係一樣有大抽獎的話,咁做咩要人回覆呢?

更何況,唔覆都好地地,覆咗仲無端端要俾返你hold 間私校知道你要大抽獎,教局咁做又有咩意義呢?

所以,我想知道,唔回覆回條(即係等於要大抽獎啦)咁做事情上有冇錯誤呢?

教育局都係想確定下你是否抽, 唔抽咪可以抽出來囉 !

私校做得到,可能交留位費既時候,已經係條件之一;但教署就無可能 ...

你看看自行張表的字仔,已講明收集個人資料的用途。

P1Girl 發表於 17-12-22 15:02
其實我係產生咗以下問題:呢個回條俾啲要放棄大抽獎嘅就有意思啫!
如果回覆要大抽獎,同埋唔覆都係一樣有 ...

有一種行為,叫“身教”

回信只係舉手之勞,但郤盡了家長意務。

如果咁得覺得難為,6年後令人擔心會否叫小朋友hea考Pre-S1(咁啱6年後個次要用嚟計banding用)。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

教育局係唔會理邊間私小畀唔畀抽獎,只會把有參加抽獎的名單交有關私校。所以若私校不准抽獎,家長有責任通知教育局不抽獎,否則繼續抽獎便冇左私小位。至於你問及的case,即間私小畀抽獎,是否仍要覆教育局。其實道理一樣,教育局唔會assume家長有間可抽獎的私小便一定抽獎,點都要問下家長意願,事實上有人會因為已很滿意間私小而唔想抽獎,因為抽到邊間都係讀私小,咪直接回覆教育局不抽獎盡早了左件事(我真係識人係咁,畀抽獎都唔抽)。至於有可抽獎私小又打算抽獎的,間私小畀得抽就預左家長抽,就算教育局把有參加抽獎的名單交私小,都沒影響吧!至於家長通知教育局繼續抽獎,我覺得是保障家長多d的安排,雖然前人話唔覆都有得抽,但點知今年會唔會有變?到時發現冇得抽唔通你攞ek的post投訴教育局做咩唔覆信冇得抽嗎?覆左繼續抽獎,就一定有得抽,唔係更穩陣嗎?(利申:我小朋友當年就是有私小,我亦好著緊要覆呢封信)

醒目開學勳章 王國長老

WinnieCatCat 發表於 17-12-22 22:21
教育局係唔會理邊間私小畀唔畀抽獎,只會把有參加抽獎的名單交有關私校。所以若私校不准抽獎,家長有責任 ...

醒目開學勳章 王國長老

回覆,係方便各單位做準備
同意hkpapa講,係身教,抽與唔抽,答一句有幾難?
當年我係覆唔抽,因私校話唔俾抽。如果學校講明唔俾抽,你抽左學校自然會知,無野需要隱瞞。教育局好辦,私校亦好辦。

Charlotte_mom 發表於 17-12-23 13:38
回覆,係方便各單位做準備
同意hkpapa講,係身教,抽與唔抽,答一句有幾難?
當年我係覆唔抽,因私校話唔 ...

係囉!學位好珍貴, 最好就係做足準備! 家長覆封信有幾難?!

回覆樓主:

到時教育局每區的學位安排得唔好又鬧鬼,要教育局安排妥當,都要家長配合先得

"應承放棄大抽獎"是你明確的表態,無論口頭定白紙黑字,不是都具法律效力嗎?