用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 physio training 介紹
go

[其他] physio training 介紹 [複製鏈接]

我仔仔大肌肉慢左成10個月,岩岩有e位,但pt每月得一堂,所以想搵下有無私人既物理治療師,我仔仔20.5m now
   0    0    0    0

shan14g 發表於 17-12-21 00:42
我仔仔大肌肉慢左成10個月,岩岩有e位,但pt每月得一堂,所以想搵下有無私人既物理治療師,我仔仔20.5m now ...

見物理治療師前先要取得註冊西醫(家庭醫生、專科醫生亦可)嘅轉介信。
你哦邊有好幾位私人執業PT, 亦有NGO 自費計劃PT 服務。  有間西人嘅應該最近你,
再唔係可考慮大口環協康,上環, 中半山都有私人執業PT 專做小朋友嘅。

NGO 自費計劃訓練收費 $800/50 min --> private PT $1200/60 min;
首次評估收費通常 ~$1500/60 min (間間唔同,+/- $200 左右)

政府真係津貼咗好多,所以E位、S位資源真係要好好珍惜;另外,OT / PT 啲大型器材根本無得托黎托去, 所以如果到校服務叫家長去中心上堂,去到就去,唔去就走寶,治療師冇見過阿仔真係唔知可以點幫手,亦好難俾到建議老師跟進。

雖然一個月兩個月甚至三個月先得一次訓練叫做好過冇,想喺外面搵私人物理治療服務加堂,希望阿仔情況快啲有進步係好正常;之不過如果小朋友好弱(成日跌親)又冇服務(1-2月都排唔到一次)應先向治療師了解原因  ,如果搵極都聯絡唔到治療師,就要問清楚中心社工或主管幾耐先安排到見治療師,或者根本有冇治療師喺團隊 (阿仔未弱到需要每兩星期有堂 vs 唔齊腳俾少啲堂係兩回事)。 NGO 向社署承諾咗嘅為學童提供嘅服務 (雖然冇話規定幾耐先做一次訓練),但佢地有責任去履行。

揾外面嘅治療師亦最好留意一下診所設施配套 (做開小朋友嘅診所會同NGO 近似)。亦要記住屋企人幫手每日跟足家居訓練、改下有需要改善嘅生活習慣(工人姐姐乜都幫晒手、出街例牌坐手推車出巡)對阿仔嘅訓練進度都相當重要。

回覆樓主

我小朋友20m 都未識企,所以想搵多個物理治療師跟佢

shan14g 發表於 17-12-24 00:47
我小朋友20m 都未識企,所以想搵多個物理治療師跟佢
努力加油!
‹ 上一主題|下一主題