用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 有冇小朋友天天練琴(綱琴/小提琴)唔洗勞氣,過兩招黎pls. ...
樓主: himmamme
go

有冇小朋友天天練琴(綱琴/小提琴)唔洗勞氣,過兩招黎pls. [複製鏈接]

Re: 有冇小朋友天天練琴(綱琴/小提琴)唔洗勞氣,過兩招黎pls.

Hi!  Ming 2,

輕鬆學鋼琴 3  適合grade幾彈?

Re: 有冇小朋友天天練琴(綱琴/小提琴)唔洗勞氣,過兩招黎pls.

簽名被屏蔽

ming2

thanks a lot.......  

簽名被屏蔽

我個仔都學左琴幾個月, 而家彈緊兩本書, 1本叫 "Step by Step", 1本叫 "iano Lesson Made Easy輕鬆學鋼琴1", 而家既進度係每堂學兩首歌, 琴日仲勁, 學左3首, 我盡量每日都要佢練琴, 佢一聽見我叫佢練琴, 就會話: 唔練!  而我就會有好多理由要佢練:

嚇...
1.  你唔識彈, 連續兩堂都係彈番果隻歌的話, 你屣曬媽咪d錢。
2.  而家呢個老師咁好, 如果你唔努力d練琴, 媽咪會搵一個惡d既老師, 渣住把Ruler教你學琴。

利誘...

1.  你彈得好的話, 我獎你雪糕/糖。
2.  你練完琴的話, 我帶你去公園踩單車。
3.  你練完琴之後, 我比你玩Thomas 網頁 <- 最鐘意!

我個仔好衰, 要威迫利誘, 彈得到, 都唔好話彈得好, 都要讚話好好聽, 咁佢就會有心機d, 開頭真係好慘, 因為由零開始, 我都冇教佢Do Re Me, 就要學CDE, 不過每次練琴一定要坐o係隔離睇清楚佢每個音有冇彈錯, 因為我有Basic knowledge, 所以可以教到佢, 同埋屋企有琴就幾時練都得。 而每次學琴我都坐埋入去, 睇住佢學乜, 睇下個老師教成點, 千萬唔可以比左錢就咁掉佢去琴行, 冇媽咪睇住真係慢好多。  好似我個仔既校友, 高佢一班既, 父母去返工, 叫個工人帶佢去學琴, 因為自己冇時間陪佢, 所以個女覺得好悶, 完全同佢返開Tom Lee係兩回事, Tom Lee 係玩居多, 而學琴真係要拍子, 要記音符, 個女覺得勁悶, 所以最後佢都放棄左比個女學琴。

總之, 大家努力啦。
美甲達人俱樂部私家BlogHERE

Mummy's Nail Nail WorldHERE

請問各位媽咪知唔知 (艾爾弗雷基礎鋼琴文庫)
這書好唔好.
因小朋友老師教這書,這書好像有隻CD ,係唔係要時常聽.
THANK YOU
一首最鐘意既歌

[/url]

我仔仔快6歲學左小提琴大半年, 日日我都陪佢練45分至一小時, 起初都喊晒又話好累, 於是比佢休息1,2分鐘又再黎, 由於佢而家已經拉得比佢D同學叻好多, 所以好有成功感.

當然, 我覺得有時要罵, 但甜言蜜語始終受D, 所以我多數會鼓勵佢, 而且要重點練習唔識的小節, 千祈唔好次次由頭彈到未, 冇用架!重覆練習20-30次, 係人都識啦!咁佢地就會覺得自己好叻架啦!

Hi 各位,

我仔仔係琴行學琴學咗一年多, 但更來他compliant老師好惡, 所以現在想搵個上門教的老師, 有無好介紹? (我家住港島東).   

Many Thanks!
dorsonhk

Fungmamei 寫道:
我仔仔快6歲學左小提琴大半年, 日日我都陪佢練45分至一小時, 起初都喊晒又話好累, 於是比佢休息1,2分鐘又再黎, 由於佢而家已經拉得比佢D同學叻好多, 所以好有成功感.

當然, 我覺得有時要罵, 但甜言蜜語始終受D, 所以我多數會鼓勵佢, 而且要重點練習唔識的小節, 千祈唔好次次由頭彈到未, 冇用架!重覆練習20-30次, 係人都識啦!咁佢地就會覺得自己好叻架啦!

Agree

hi ming2,

我本身對鋼琴一d認識都冇, 但我個女好想學, 所以我隨便搵咗一間琴行俾佢學, 剛開始學一個月, 發覺個miss叫我喺佢度買d琴書比其他地方貴好多(幼兒樂理練習1 -- $58), 因為我乜都唔識, 報名時佢叫我買我就買, 完全冇諗過會貴咁多, 仲有, 我喺嗰間琴行見到另一個學生, 佢話學咗一年(依家6歲), 佢每日都會去練琴, 我見佢先係用緊輕鬆學鋼琴2, 咁係咪教得太慢? 我應唔應該趁早搵過第二間呢? 定係觀察一段時間先呢?請俾d意見, 謝謝

簽名被屏蔽

Hi carrieip

i bought 幼兒樂理練習1 in Tom Lee at $40 only.

簽名被屏蔽

My kid also learnt violin. But after changing the teachers three times, he finally gave up. So, what thing can I do to arouse his interest in music?

Hi Juliford,

我自己的經驗其實亦不多,只想與你分享一下我自己有限的經驗和看法。

從最初開始讓我囝囝接觸音樂,我希望的是培養你欣想音樂的能力,從樂章中得到快樂,他進度的快慢並不是最重要,我深信興趣的推動力比甚麽都重要,自我的追求才是他的得著。

因此我相信與其叫著甚至罵著要他練習,我會讓他聽一些優美的樂章,或許叫他天馬行空想像一下樂章所想表達的意思。帶他去一些適合小朋友欣賞的音樂會/音樂劇,讓他感受現場表演的地震撼力及觀眾的掌聲,這其實都是動力。

我會覺得年紀小的小朋友起初幾個人一起學可能他會覺得有趣一點,互相推動進步,或許進度沒有一對一那麽快,但我希望的不是「快」,而是音樂能帶給他「快樂」。

記得我初初帶囝囝去學小提琴的時侯,遇著一個小女孩,她媽媽告訴我她女兒之前學了一段時間就唔肯學,連枝弓都折斷咗,但兩年後她要求媽媽再帶她去學,現在學得幾好!

以我愚見,在小朋友初學的堦段,選擇一個能因應小朋友的性格而能推動他學習/進步的老師,較勝一個能每星期教他多少首樂章的老師!

共勉!

toffeeli

ming2,
囡囡日日對住個琴都開心左, 因為可以彈佢d 舊歌, 唔使次次去到琴行都只有時間彈新歌, 係屋企彈我重可以同佢一路彈一路大聲唱~~~~   
我的作品我的作品

Dear ming2

請問你熟唔熟以下的琴書:
Michael Aaron piano course (是否你指的Michael Aaron)
Edna Mae Burnan's piano course- step by step (是否你指的 step by step)
John thompson's modern music course of piano (是否你指的 John thompson)
And, John thompson's modern music course of piano - simplied editin of Hanon studies (和你指的 Hanon 又有冇關係呢?)

Finally,
A dozen a day (bk 1-3)
Everybody likes the piano (bk 1-2)
Piano lesson made easy (level 3)
Technic is fun (bk 1-3)
The Leila Fletcher piano course (bk 2-3)

對唔住問咁多問題, 因為有朋友比咗以上的書我, 大部份都好新(未用過), 有三四本好舊, 我是門外漢, 唔知啲琴書有冇用, 如果是common ge 書, 等囡囡可以升grade 1 時, 我想問吓老師有冇用, 有用就唔洗買啦, 環保啲嘛. 如果唔喺掉又唔係, 唔掉又唔係. Thanks a lot.

引文:
--------------------------------------------------------------------------------

初級
- Step by Step Bk 1
- John Thompson Easiest Piano Course 1
- 輕鬆學鋼琴 1 (都可以0既..)
- 小朋友拜厄練習 (同Beyer一樣,不過豆豉好大粒,0岩小朋友睇)
- 幼兒樂理練習

如果大少少,吸收能力好,又肯練琴,學得快0既,咁可以考慮一下...
- Teaching Little Finger
- Michael Aaron

一級
- Beyer
- John Thompson Grade 1
- Michael Aaron 1
- Step by Step Bk 3
- 甜蜜的曲調 1
- 開心小曲集 1
- Everybody Likes Piano Bk 1 or 2 (不過我自己唔係咁鐘意用Everybody)

二級
- Czenry Op.599
- First Lesson In Bach
- Piano Pieces for Children
- John Thompson Grade 2
- Burgmuller
- Hanon

--------------------------------------------------------------------------------
[img align=left]http://www.fx-word.com/img1/20070115/1168850504I.gif[/img]

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題