用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 有冇小朋友天天練琴(綱琴/小提琴)唔洗勞氣,過兩招黎pls. ...
go

有冇小朋友天天練琴(綱琴/小提琴)唔洗勞氣,過兩招黎pls.

有冇小朋友天天練琴(綱琴/小提琴)唔洗勞氣,過兩招黎pls.

4.5歲.

係咪真係會影响親子關係?

有冇方法等佢乖 乖地練習.

Thanks!

Re: 有冇小朋友天天練琴(綱琴/小提琴)唔洗勞氣,過兩招黎pls.

我囝很喜歡練大長金, 自己主動練琴. 你可以try 下比佢練d佢喜歡的歌, 令佢有與趣先.

Re: 有冇小朋友天天練琴(綱琴/小提琴)唔洗勞氣,過兩招黎pls.

簽名被屏蔽

同意ming2講法.

小朋友係唔會主動practise架, 佢地都冇目標同唔夠self-discipline, 好似我個仔咁, 叫佢自己practise都係10次有5次(我都已經好滿意), 但係佢彈得好求其, 以為自己熟, 但其實唔得.

我睇過一d關於小朋友學音樂既practise問題, 自己試過用, ok呀, 過幾招比你, 不過呢d招式都要家長監督:

(1) 小朋友集中力有限, 一次practise唔可以太長.  20mins-30mins左右.  
(2) 以初級計, 每次只practise 1-2首歌.
(3) 放慢彈 (就算小朋友彈得好熟都好, 都要佢慢), 家長用手指指佢琴譜每個音, 要佢睇住我手指既音符, 做到眼到手到.  而因為彈得慢, 佢個腦有時間"消化"讀譜, 做到心到.
(4) 如果識小小音樂拍子, 家長口數出指子, 要小朋友聽住要o係第幾拍彈個音, train佢做到耳到.
(5)每日保持practise琴既習慣.

teresa,

想問妳仔仔學咗幾耐呀?
依家用緊咩書?
因見妳識彈琴, 妳仔仔進度會唔會比一般小朋友快, 我成日想問, 如果家長一d都唔識音樂, 咁點陪小朋友練琴, 我都覺得囡囡成日依賴我, 我識就可以話比佢聽, 到我唔識時, 都唔知點算

Aries媽咪:

我個仔8月就6歲, 佢4.5歲開始學琴, 年尾考Grade 1.

除左考琴書, 佢而家彈緊最大路既grade 1 琴書: John Thomson Grade 1 (紅色) 同 Everybody (紅藍色).

我同老師講明唔洗佢既進度快, 因為學琴係長遠既事, 我又唔係急在一時.  我想佢打好d基礎先, eg. 彈多d practise手指既曲等佢d手指靈活d.  

我識彈琴既唯一好處係我可以聽出個仔有乜彈得唔好同彈錯, 可以同老師配合去指正佢, 或者佢彈錯時我可以考番佢彈o個個音.  但其實最終去practise既都係我個仔, 如果佢懶, 結果都係一樣.

你有冇跟埋個女入去學琴?? 其實初級既piano唔難, 你跟埋個女一齊聽課, 你自己都學埋一份.  d音符簡單攪清CEDFGABC, 拍子, sharp/flat, 基本都可以明白.  

teresa,

我囡囡都係學緊初級, 佢四歲開始學, 但學咗差不多一年, 剛剛同佢轉咗老師, 所有嘢都要重新再學過, 手勢係最重要一環, 之前學得唔係幾好, 現在由零開始,  其實這老師係要求家長一定陪小朋友一起上堂, 老師說她教只係九個字, 但返到屋企陪小朋友練琴係家長, 所以一定會提點我點樣幫囡囡, 但囡囡就因此依賴我, 所以有時我都大聲同囡囡講, 學琴係妳唔係我 咁佢就死死地氣自己練
佢其實算乖, 每日都肯練琴, 因我同囡囡都唔睇鐘練琴, 通常都不知不覺就練一個鐘, 如果我肯陪佢, 有時會練上個半鐘, 不過d歌仔開始難, 佢就有d 抗拒, 有時叫佢備課, 一定第一句就說我唔識, 死都唔肯用腦呀
仲有一樣, 囡囡會背著我, 聽琴聲, 大約有10幾個白鍵的音, 佢都會聽得出, 聽人說係一件好事, 但我又知仲有咩可以幫吓佢, 或者訓練吓? 妳知唔知有咩好方法呀? :wink:

Aries媽咪,teresa,

我囡囡剛剛6歲多D才學琴 起初成日話唔學...
後來我講好叫佢學O左教媽咪,媽咪想學...但太大個
無咁大個家長學,就係咁囡囡答應學
佢上完第一堂,佢就同我講媽咪妳真係無介紹錯...
學琴真係好好玩    我聽到真係好開心
我也想她KEEP住   我想問大家初學,要唔要天天練琴
應該幾時開始比個習慣佢係要天天練琴

SzeSze418,

我囡囡初初學, 因無鋼琴,會係部大電子琴到練, 佢可以玩到半個鐘, 不到兩個月, 我就買咗鋼琴比佢, 跟住就每日都會練, 因唔睇時間, 所以會練好耐, 我唔想成日都比時間佢, 咁小朋友會成日睇鐘, 會分心的, 通常係有幾歌仔要練咪練幾耐law, 如果見佢幾倦, 都會叫佢停, 唔使一定練晒, 但最好一開始就每日都要練, 反而時間唔係問題, 係佢有無用心彈就真

簽名被屏蔽

我小朋友四歲半多D, 佢每天練琴兩次, 一次是在中午練, 工人姐姐睇住佢, 但這次通常佢都求求其其, 彈兩三首就算數, 大約十五分鐘. 第二次就等我放工返來督住佢練, 這次就通常有四十五鐘.   所以我都覺得小朋友年紀小, 的確會依賴些, 有時收工夜或想去一陣街, 叫佢自己練琴, 佢會答我 "我真係想你返來督住我先練呀", 真比佢吹漲架!  重有, 我小朋友都會好似Ming2咁講, 一坐低就鐘意亂彈一通先, 然後至開始練琴,初初我都會鬧佢, 而家已經無佢咁好氣, 等佢亂彈完先練囉!
我都好同意要小朋友養成每日練琴的習慣, 把練琴當成佢日常生活的一部份呢!

Teresa 寫道:
同意ming2講法.

小朋友係唔會主動practise架, 佢地都冇目標同唔夠self-discipline, 好似我個仔咁, 叫佢自己practise都係10次有5次(我都已經好滿意), 但係佢彈得好求其, 以為自己熟, 但其實唔得.

我睇過一d關於小朋友學音樂既practise問題, 自己試過用, ok呀, 過幾招比你, 不過呢d招式都要家長監督:

(1) 小朋友集中力有限, 一次practise唔可以太長.  20mins-30mins左右.  
(2) 以初級計, 每次只practise 1-2首歌.
(3) 放慢彈 (就算小朋友彈得好熟都好, 都要佢慢), 家長用手指指佢琴譜每個音, 要佢睇住我手指既音符, 做到眼到手到.  而因為彈得慢, 佢個腦有時間"消化"讀譜, 做到心到.
(4) 如果識小小音樂拍子, 家長口數出指子, 要小朋友聽住要o係第幾拍彈個音, train佢做到耳到.
(5)每日保持practise琴既習慣.

Teresa,
[size=medium]Thanks!

請問(4)是什麽意思,可否解釋一下?

ming2,
佢拉violin真係好似你咁講,鍾意亂拉十幾分鐘,然後練3分鐘

關於日日練習,暑假同佢去旅行1 week,洗唔洗帶埋個violin去?

請問(4)是什麽意思,可否解釋一下?

--------------------------------------------------------

例如首歌係4拍, 即係一個bar有4拍, 但係呢4拍都有好多種組合, eg. 1拍+1拍+1拍+1拍休止 / 半拍+半拍+1拍+2拍休止....

咁我就會數出 one--and--two--and--three--and--four--and.  

套用番落去我既例子, 就係:
1拍(one--and)+1拍(two--and)+1拍(three-and)+1拍休止(four--and);
半拍(one)+半拍(and)+1拍(two--and)+2拍休止(three--and--four--and)

唔知會唔會太complicated??

簽名被屏蔽

ming2,
我想請教妳.. 我買左個u1,差不多一年. 發覺有個鍵,好似係c或e啦.係一個成日彈的音.按左落去,吾彈番上來,或者彈得好慢.我已約了第3次tune琴同話左俾佢聽,叫佢到時維修啦.但係我想知點解會咁既.我個係新的琴,一星期彈4至5次啦.無咩特別wor,有時工人會同我清潔咁lor~~係未我個女太大力彈會咁架..?吾該晒..

各位,

如果你個小朋友話唔想學琴, 你哋會唔會有得佢? :cry:

jumama

jumama 寫道:
各位,

如果你個小朋友話唔想學琴, 你哋會唔會有得佢? :cry:

jumama

我唔會即刻比佢唔學, 會慢慢觀察, 同佢傾吓,  佢係唔係真的唔想學, 定有任何因素, 到最後發覺佢真係一d興趣都無, 我會依佢意願law, 因學琴係長遠, 唔可以迫架

簽名被屏蔽

佢學咗幾耐呀?我會睇定D先.

[quote]
jumama 寫道:
各位,

如果你個小朋友話唔想學琴, 你