用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田崇真中學
樓主: cherrycheung528
go

沙田崇真中學   [複製鏈接]

YmOra 發表於 17-12-31 11:18
認同呢!一笑置之...,了解到發生咩事嘅jm們當然識得一笑置之,最慘嘅係未明者仍然未識笑未知發生咩事,繼 ...
又唔可以講到數句分析系人云亦云, 再過多几年, 全世界有好多工作張会被大數句和人工智能所取代, 唔想被淘汰, 最好認識和欣賞多些數句分析, 特別点样分辦那些數句分析的偏差...

twhkleung 發表於 17-12-31 18:10
又唔可以講到數句分析系人云亦云, 再過多几年, 全世界有好多工作張会被大數句和人工智能所取代, 唔想被淘汰 ...

咁當然都要認識咩係數據盲點;事實上佢做並不是什麼新東西,與之前香港會考時期 會員khmama所做都係異曲同工

elbar 發表於 17-12-31 18:18

原来係咁意思,呵呵!

回覆樓主:

我係沙崇用家,我相信入U率高係事實,但亦相信入U的「含金度」不及曾記及一眾傳統名校。上年問過入三大率,大概30-40%,其中以中大較多,至於入醫不及其他名校,亦因中四選科時前領學生的取態有関。張校長昨天的説話,實令一眾家長振奮,身為家長的一份子,也看到數據上值得研究的位置,但相信未來幾年沙崇仍有突破,估計今年入表人數都在6-700之間,來年用家值得考慮。

學校可再提升梗係

回覆 elbar 的帖子

咁要 keep 住做都花時間同 effort, 不可沒殺功勞啊!

Ktfk 發表於 17-12-31 19:11
回覆 elbar 的帖子

當然,我並不否定數據分析;只係現時好多人一聽到數據就覺得天下無敵,以為唔會有破綻和盲點啫

crazyhippo    發表於 17-12-31 20:34

elbar 發表於 17-12-31 19:20
當然,我意思係只係現時好多人一講數據就覺得天下無敵,以為唔會有破綻和盲點啫
...

盲點相信一定有,也會有 fine tune 空間。

不過可能見到有盲點,有 impoved formula, 都要大部份學校有那方面數據至work 同有合理與廣泛comparison。

始終街坊玩下 (已好 pro ), 唔係教育局,乜數據都有或有權向校方取。

大前題係現用 formula 是否偏離太遠,如非,作為初步評選,大概也是不錯的ready reference...

fatman69 發表於 17-12-31 10:33
就算係入U率全港第二,都有人話STTSS係沙田區B1b校,永遠在曾呂之下!

睇番樓上呢兩年個 DSE list, 都好貼地下,數一數 沙崇都 #30 內。明眼人都睇得出成績係 。B1a or B1b 咪自己因一因囉

至於揾緊大衆銀 d xx競爭力排名榜等等,咪仲離地。當然,人地會話唔係只計成績。

fatman69 發表於 17-12-31 12:45
報1a1b校有吾同策略,誤判左會影響結果!

十分認同,分分鐘浪費咗個"自行機會",誤以為自己B1b有競爭力,誰不知無B1a實力米駛諗呢!

twhkleung 發表於 17-12-31 18:10
又唔可以講到數句分析系人云亦云, 再過多几年, 全世界有好多工作張会被大數句和人工智能所取代, 唔想被淘汰 ...

"數據"做得有質素可以睇到好多好精彩嘅嘢!用來""評量""的尺子,無論是""假設出來""或是""推測出來"",務必要從四方八面找出"""大數據"""來"""證明""",咁!哩把"""量尺"""才有人願意用,可讀性亦大大提升呢!一開始就把假設出來的量尺大肆使用,"會"害死或"已"害死好多jm的呢!

YmOra 發表於 18-1-1 09:09
"數據"做得有質素可以睇到好多好精彩嘅嘢!用來""評量""的尺子,無論是""假設出來""或是""推測出來"",務必要 ...

咁理論同實際確係好難做到完全一樣;除非倒轉由理論做出來結果使大部份人跟住去做…

Ktfk 發表於 17-12-31 19:11

咁要 keep 住做都花時間同 effort, 不可沒殺功勞啊!

時間的付出是不可沒殺,亦是小妹我初來EK時十分欣賞的地方,不過,日子耐咗,"霸氣"就越來越見""恐佈"",有多數人得到幫助入到"""霸主"""所建議的好英中固然開心,但是,那些少數,甚至乎係極少數jm們呢?!?!?!被講得好死嘅建議害死,同老點有乜分別,這批jm圍數雖然少,但亦需要受到重視和尊重,真係"""一個受害者都嫌多""",只要事情不要講得咁"""死""",衰咗都不會咁唔"""甘心"""的呢!

Ktfk 發表於 17-12-31 19:27
盲點相信一定有,也會有 fine tune 空間。

不過可能見到有盲點,有 impoved formula, 都要大部份學校有那 ...

刪除資料!辛苦打完D字消失咗!稍後再補打番呢!thx.thx.

已重打字於樓層#106.thx.thx.

YmOra 發表於 18-1-1 09:33
時間的付出是不可沒殺,亦是小妹我初來EK時十分欣賞的地方,不過,日子耐咗,"霸氣"就越來越見""恐佈"",有多數 ...

絕對同意⋯

舉一個例子,「他」經過掛在口邊,二線的九龍城小學,沒有公佈全面升中數字的某校,該校band 1生只有30%或以下(講得好死),但追踨過去二年,結果可以做到4x%近50%升上band 1中學(可靠的數字,唔好問我資料來源)⋯數據以外也要看看形勢如出生率、那分區、運仔與策略等。。。

但⋯⋯也欣賞「他」對EK的供獻及付出,但遠離「絕對」二字比較好D

sukitelfold 發表於 18-1-1 09:55

絕對同意⋯

就係經常性嘅"講得死"害死人,亦嚇退好多好多""堅料分享"",嚇退好多好多""數據分享"",每每見到有些討論開始進入新境象時,總被""""霸氣嚇退"""",總被""""說話講死"""",討論便停在那兒,結果,响EK睇嚟睇去都只得""""一個角度看世界"""".

YmOra 發表於 18-1-1 10:09
就係經常性嘅"講得死"害死人,亦嚇退好多好多""堅料分享"",嚇退好多好多""數據分享"",每每見到有些討論開始 ...

引述報章報導指,天光道小學會完全斷龍,不值得考慮天光道小學(也講得太死),雖則引述報導消息正確,但沒有加入「感情」二個字在考慮因素,結果中間落墨打個5折半斷龍,這些爭辯,在數年前冇得抝⋯⋯三天前正正初步告訴大家,「感情及歷史」不可以話斬欖就斬到!!!

YmOra    發表於 18-1-3 11:02

ㄧ兩個人做到的有限,定必有不完善地方。

樂見大家都有心想做好同一件事,世界定必更美好。

Ktfk 發表於 18-1-1 10:39
ㄧ兩個人做到的有限,定必有不完善地方。

樂見大家都有心想做好同一件事,世界定必更美好。 ...

便是這個原因,唔通人哋校長細細聲告訴你,上年幾多%band 1、2、3數字,會大大聲在EK講咩?!

不要「絕對」排除其他民間智慧、用家智慧、持份者資料⋯好多嘢校網、校務報告顯示唔到的。。。

sukitelfold 發表於 18-1-1 10:50
便是這個原因,唔通人哋校長細細聲告訴你,上年幾多%band 1、2、3數字,會大大聲在EK講咩?!

不要「絕對 ...

你所指的情況,我也相信確實發生過,亦多謝有心人肯分享。

另ㄧ方面,在把關人黎講 (先容許咁稱呼 ),呢d另類資料確定與採納與否也確實有很大難處。

要知道網上各種資料實在太多,在網上散播訊息乃容易不過之事,一d口痕友up兩up又好平常。正如上述所提及,錯誤分析資料會害死人,誤用錯資料去分析相信會害死更多人。

謹慎點也不無原因的。但多多少少造成真心有心人冇癮加氣結也是事實。自問,怎可兩全其美?我未到咁高境界...
‹ 上一主題|下一主題