用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 基督教崇真重未有消息⋯
樓主: lololala
go

基督教崇真重未有消息⋯   [複製鏈接]

回覆 Michelle_Hung 的帖子

可以再報名?
穎穎係2006年3月5日入侵咗屋企喇! :-)

回覆樓主:

同問:
崇小學生可以而家再報名?
崇小學生有offer 但冇註册可以返轉頭?

(1) 事實,  匯基的公開試成績, 有目共睹. 入讀是即時受惠. 學費也稍平, 2000多人申請, 中簽又放棄? 成績應該可入讀津中B1A校啦! 咁點解又比學費讀基崇呢? 做法吾合邏輯. 如果係我就一定吾會放棄匯基, 就算放棄匯基, 一定夠彈藥抽官津B1校

(2) 基祟是否可以因為1個校長而"升呢" 是不明朗因素, 無話一定會喎! 此終, 是一個團隊的力量, 也要學生配合. 只有個人名氣, 1人公司, 幫吾到提升成績架!

(3) 再講, 沙祟和基祟學制和整體配套(硬件+軟件) 全不一樣,  要基祟"升呢"有難度. 某區有間B1中學(吾開名), 因公開試成績吾好, 換了位有賁戰經驗的校長, 改制度, 數年以來, 公開試成績都係吾多穩陣,  年年都係觀望的態度. 咁當然偶然亦有成功的例子但不會是短短幾年的事

(4) 有人氣的直資, 申請人數都過2000. LKP, NPL, 中基....., LKP應吾止, 有朋友申請, no. 係3XXX

(5) 300 個waiting, 吾多, 你地問下朋友, 以我知有1間, waiting人數 係收生的7倍, LKP 又有幾多呢?

(6) 客觀分析, 不明朗因確素確實吾少

不過, 每所學校有佢的優點和缺點, 基崇也是. 選校, 各有所需, 適合為最重要因素! 自己分析下, 吾好人云亦云.

Michelle_Hung 發表於 18-3-16 22:37
剛剛崇小開完家長會,因為基崇轉校長,張校長來講下有咩新方向,中學果邊話現時 waiting list 大約 300 人 ...

因為張校長的名氣,我都識有崇小朋友本來想放棄註冊基崇,但現在因爲張校長,佢想再註冊,我諗未會多左人報基崇,聽我崇小朋友講,張校長似乎都想將沙崇風氣應用到基崇

回覆 CheungAA 的帖子

好簡單啫,因為匯基收果班本來就志不同匯基,考慮註冊都係想買個保險,當知道基崇轉校長就好多人註冊都慳返,反正最後佢地2間都未必讀,唔註冊匯基仲彈性大咗,果班學生要去基崇,基崇隨時都會收返,匯基收得一定係崇小最 top 果班啦。我仔果班收咗6個,最後2個有註冊,4個放棄匯基。老老實實,咁多年崇小風氣都係唔願入基崇,現在只係少咗個心理阻障
其實基崇一直都升值緊,EK 亦有家長比較過佢成績比北區 band 1 好,就算唔換校長我地都 forecast 佢再過幾年都有機會坐正 band1, 換校長係心理上肯定多咗咁解,而事實張校長執行力亦係非常高

回覆 CheungAA 的帖子

好認同你既分析,其實300個waiting係不多,當中有人試水溫,有人已有更好offer,始終都要畀錢讀直資而基崇都唔係算平學費既一間,都要考慮清楚!同埋配合自己子女能力才對!而沙崇係沙田係band1中學,而是免費的,收的都是每間學校較好成績的,如果要付費讀一間band1直資除非好吸引,如果唔係band1生確有更多選擇

回覆 snake666 的帖子

現在崇小小六會安排再報,但只限成績在校排前70%,今次講明如再報要見家長,表明心蹟一定會讀,唔會其他學校收又走人先收應該會多咗班本來想考匯基/顏寶鈴但考唔到又唔想大抽獎嘅翻兜(果班試完水都無乜信心抽獎啦)
另有啲同學考到唔算最 top 嘅其他直資,可能地點或宗教問題,現在對張校長有信心都考慮翻兜
而本來註咗冊等緊其他直資 offer 嘅大部份轉軚話一動不如一靜,已經疊埋心水基崇
都係果句,轉校長對崇少家長來講唔多唔少信心大咗,多咗班在中游,以前佢地寧願出去讀間差唔多程度嘅都唔返基崇嘅學生入讀

我估計今年影響唔太大,始終已經去到哩個階段,大家考慮嘅嘢多咗,好多家長話如果一早話轉,就唔搞咁多嘢去考其他學校,現在有 offer 嘅會再考慮,但未必會留,因為打亂曬個計劃。但之後幾年會 take 基崇 offer 嘅崇小學生應該多咗,特別的大嘅經歷過考學校覺得好煩,細嘅仲讀緊果啲家長都放軟手,諗住入基崇算數。
崇小家長其實一般都唔太 aggressive, 講真進取嘅當年就唔入崇小,入得去都係 hea 底,同崇小大部份學生係家長有子女教育津貼先讀,中學上直資學費問題不大,仲平咗,現在小學交緊$5k/$7k,所以下學年開始影響較大

Michelle_Hung 發表於 18-3-17 11:45

現在崇小小六會安排再報,但只限成績在校排前70%,今次講明如再報要見家長,表明心 ...

Michelle, 謝謝你詳細的回覆!

我仔唔係崇小,係first round嘅waiting list。
崇小學生可以再報名,咁我哋waiting list睇怕都冇乜機會。

唔會,加油,崇小我估就算轉軚都係多十零廿個中游,影響有限,佢都已經暗盤講明崇小學生都要符合學要求先收,唔再做崇小嘅"第一收容港"(以往崇小派得唔好嘅學生基崇多數收返,今年開始無哩支歌仔唱)。今年真係影響唔大,出年開始就唔敢講雖然我應該好大機會放棄基崇,但基崇係一間好學校,希望將來佢可以更上一層

除了學費比較大負擔外, 亞仔只係B2生, 真係無乜選擇, 去到大抽獎, 分分鐘唔好彩碌埋去B3就死得, 佢換校長, 到亞仔DSE都六年後, 睇來學校轉好機會大過轉差, 對B1生當然不是考慮之列

請問知唔知第二輪的結果出晒未呀? 係咪只出咗成功的, 沒出後備? 我見有同學仔話未有消息.

成功既, 9號已收信

回覆 chanwendy 的帖子

上次第一輪都同期出waiting

water55 發表於 18-3-19 13:25
回覆 chanwendy 的帖子

上次第一輪都同期出waiting
係呀, 但係有同學仔話未有消息, 所以我先咁問.

醒目開學勳章

snake666 發表於 18-3-17 12:13

Michelle, 謝謝你詳細的回覆!
我小朋友都唔係基崇生, 咁即係沒有機會啦(WAITING LIST)
;-)

回覆樓主

開心老實人 發表於 18-3-23 08:28
呈三成績好過呈二,需要寄呈三成績去waiting list 直資嗎?
試吓無壞

ELLA1122 發表於 18-1-8 19:07
回覆 Christy211 的帖子

我欣賞唔打算去讀就唔註冊的家長。
我更欣賞那些唔打算去讀,就唔申請的家長。唔好浪費自己及他人的時間。

paulalover 發表於 18-3-17 10:05
因為張校長的名氣,我都識有崇小朋友本來想放棄註冊基崇,但現在因爲張校長,佢想再註冊,我諗未會多左人 ...

不要過份高估校長對學校帶嚟既影響。

沙崇成績提升其中包括以下原因:

1. 中一至中六學生人數少咗一班
2. 只有小部份(不足1/4)學生可選修3X

如果以上政策也在基崇推行,家長又是否接受?

CheungAA    發表於 18-3-24 12:21
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題