用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 基督教崇真重未有消息⋯
樓主: lololala
go

基督教崇真重未有消息⋯  

chanwendy 發表於 18-1-9 10:59
即係今次學校只係睇成績表同面試就決定收唔收?  咁如果報第二輪的, 係咪就會等埋edb rank order 先決定收唔 ...
我估TTCA係睇英文能力多d... 我識今年有offer既英文都係比較強

hugub 發表於 18-1-9 11:13
我估TTCA係睇英文能力多d... 我識今年有offer既英文都係比較強
咁我女真係超好彩喇, 好在我報第一輪, 如果報二輪, 佢應該唔收喇, 我女呈二英文有廿幾分做唔切, 跌咗兩個grade.

回覆 hugub 的帖子

謝分享!我女學校上年第一round waiting,再報第二round,就收左
穎穎係2006年3月5日入侵咗屋企喇! :-)

water55 發表於 18-1-9 12:05

謝分享!我女學校上年第一round waiting,再報第二round,就收左 ...
但係簡介會, 校長講咗第一輪唔得的, 唔洗再報第二輪喎.  校長話除非好特別的理由, 例如面試時係病住見, 咁先會比機會見多次咋喎.

chanwendy 發表於 18-1-9 12:25
但係簡介會, 校長講咗第一輪唔得的, 唔洗再報第二輪喎.  校長話除非好特別的理由, 例如面試時係病住見, 咁 ...
認真就輸啦.... 我當年就係信顏寶鈴校長以為waiting list會考濾...唔洗交第二次... 結果有同學in第二次(interview問題竟然完全無變之下)入到... 康校長你好野放流料

回覆 chanwendy 的帖子

我聽個家長講,是否真實我唔肯定

開心老實人 發表於 18-1-9 12:35
咁今次WAITING LIST, 如果學校收小朋友的話(有位),是否等3-4月先會CALL有OFFER?
yes.... 學校係寄信

我個日面試見到阿女同學,佢哥哥就係甘入左!

甘我覺得ttca應該會考慮waiting list 既人,如你所講你仔仔同朋友仔仔都是waiting入

water55 發表於 18-1-8 19:07
回覆 Doublefour 的帖子

好似未有人reject
又唔係,我囡話有個同學仔收到Reject
而另一個就未收任何信
我囡和另一個同學,同一日收信,收左, 我個不是BAND 1生

回覆 yauyauha 的帖子

原來有人reject,可能waiting都會有機會!

hugub 發表於 18-1-9 12:37
認真就輸啦.... 我當年就係信顏寶鈴校長以為waiting list會考濾...唔洗交第二次... 結果有同學in第二次(int ...
咁其實崇真兩輪面試的題目又會唔會一樣呢?  我女叫咗個同學仔報二輪.

hugub 發表於 18-1-9 12:37
認真就輸啦.... 我當年就係信顏寶鈴校長以為waiting list會考濾...唔洗交第二次... 結果有同學in第二次(int ...
昔日的決定入讀基祟也是不錯的選擇

回覆 water55 的帖子

剛剛收到聖士提反見都無得見,沙田培基未通知日期

回覆 admiral1008 的帖子

培基是27/1 面試, 如果有得in, 1月中會寄信通知.
[信念] 這東西是在您最脆弱的一刻能幫您堅持下去, 戰鬥到底.

回覆 admiral1008 的帖子

一般直資係睇五年級下學期和六年級上學期成績表為主. 如要考入直資, 第一關要通過.

admiral1008    發表於 18-1-9 17:10

回覆 yvonnetsang 的帖子

培基今年由700增至800人面見

請問知唔知1st round and 2nd round interview 收生名額是多少人?

2nd round 係唔係apply 就有得interview? or 會篩選揀中的人先有得interview?

回覆 yvonnetsang 的帖子

麻煩哂