用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 報左10間學校1間offer都無,老公話莫大恥辱 ...
樓主: orangejuice2007
go

報左10間學校1間offer都無,老公話莫大恥辱   [複製鏈接]

crystalupala 發表於 17-12-21 00:12
我只係話好多唔使,當然唔係全部唔使。我仔今年考直私小,細女考k1, 填咁多表真係唔係好記得邊間要邊間唔 ...

我兩件小朋友同你一樣大,我今年都面對小學,幼稚園競爭賽。

我兩公婆都係碩士,本地兩大,其中一位更正於兩大讀博,兩個都算係有牌專業,但大囡都有好多間直私唔收,但反而細仔幼稚園成績唔錯。

我記得有一間私小,問父母最高學歷後,有條線比你補充,我心諗,不如父母比埋個CV 或卡片你喇。

有好多因素都有影響,重申住宅位置或性質唔太影響,主要係小朋友面試表現。

回覆 喜羊羊媽 的帖子

IS 幼稚園無功課㗎,不過通告全英文,老師都只講英文。(書記可能識少少中文,會同老人家講基本廣東話)

islychiang 發表於 17-12-20 16:26
重有邊間醫院都好重要

不會啦!

我自己係普通中產住私樓,玩完成個interview算係好彩有5個offer可以選擇而且算有名有姓既學校,自己group咗個媽媽group加個仔讀PG同公司一大堆女人既小朋友收番黎既資料(我無讀pn),我好覺得其實考唔考到考到咩幾乎完全睇家長唔係個小朋友,係講緊個家長點教,幾乎考得好個啲,一係係屋企好有心教(好上心),一係成日出國遊山玩水,佢地全部都手執幾間名幼甚至神幼offer,好出得場面,所以考唔到除咗運重真係睇家長有幾上心同點教(純share,覺得事出總有因)

yubaba 發表於 17-12-21 10:21
不會啦!
此post膠味什濃。。點解你地仲咁認真答

crystalupala 發表於 17-12-20 02:25
其實小朋友先得兩歲幾,唔可以太奢求佢點well-trained. 而家考k1考唔到都覺得咁大件事,第日考小一點算?恕 ...

Agree

回覆 Forgetmenot999 的帖子

唔出奇呀~~其實我覺得真係唔好睇少住公屋的人 , 只要當年買落間公屋  , 最緊要現唔係做緊樓奴 , 兩公婆每月平均家庭收入都有 7至8 萬 , 其實 , 除左應付日常家庭開支同養車 , 每月仲可以負擔小朋友過萬蚊的學費 + 其他費用都綽綽有餘呀...!!  

Terencema7 發表於 17-12-20 22:26
又調返轉問,住宅唔太影響

求樓主公開家長學歷程度同中小學幼學校名稱
睇邊間幼稚園啦,出名果幾間一定兩樣背景睇晒
其中一間名幼家長friend當中,數專業,一堆醫療業(sales、護士都唔計);計家底,同班生意人 gathering 起步門檻係九龍站。「屋苑會所」可以留返自己做 gym 算

收呢兩類背景小朋友根本冇得輸,而事實升小佢地亦好多入左神校、不然就 international schools(爭崩頭果幾間)。

所以我對d不問家長背景而又保持到唔錯既升小 result 既幼稚園幾有好感

chriskaan 發表於 17-12-21 10:59
回覆 Forgetmenot999 的帖子

唔出奇呀~~其實我覺得真係唔好睇少住公屋的人 , 只要當年買落間公屋  , 最緊 ...

同意!身邊住公屋、居屋的同輩, 比我呢D住自己私樓的更有錢, 我地賺一分一毫都交稅, 他們好多自己接job工程水電, 就...大家明啦! 所以唔過入息上限又住到公屋而可以負擔貴学费的大有人在。
‹ 上一主題|下一主題