用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 報左10間學校1間offer都無,老公話莫大恥辱 ...
樓主: orangejuice2007
go

報左10間學校1間offer都無,老公話莫大恥辱  

我小朋友也是間間waiting,佢8月b,但佢好有創意,同埋識順數1-100,倒數10-1,a-z好流暢同認讀到,仲好多英文字詞(教過同未教過)都識拼讀。
佢係我心目中已好叻。
其實以佢月齡in得都唔差,所以我已很感恩。

Waiting 同reject 的確唔開心,但面試不代表一切。

Waiting 就寫信啦,
唔能夠用恥辱來形容。

孩子成長路還長,順其自然,讓他開心成長不是很好咩?
太負面思想對整個家庭都唔好。

凡事盡力便可!

希望大家努力,想通了,你們便快樂!
不要灰心!
好好愛護孩子!

喜羊羊媽 發表於 17-12-20 13:14
我小朋友也是間間waiting,佢8月b,但佢好有創意,同埋識順數1-100,倒數10-1,a-z好流暢同認讀到,仲好多英 ...

咁無理由waiting喎。 叻成咁

回覆 walkinglau 的帖子

但好多學校面試唔睇呢啲,亦唔係考呢啲。
家長職業同地址都唔係考慮嘅最大因素。

我囝外出時比較怕羞,佢係企埋一邊觀察思考型。

去面試時我見好多小朋友好叻好積極主動,問一答二,
但我囝問一答一,慢熱唔太主動。
有得自由答或搶答佢係唔主動架。

我見好多小朋友都好叻,所以我覺得囝做唔到正取都好正常。

我都有寫信呀!
但我覺得盡左力就得,唔好將得失睇得太重。

結果點都好,都要開心錫囝囝,
仲會繼續努力教好佢。

pcpchan 發表於 17-12-20 13:08
跟本睇你出世紙第一眼已經定咗收唔收你

點解?出世紙有你申報的住址

可能係醫生律師家長睇唔起村校唔報ja,haha

可能樓主既私樓校網唔靚呢,haha

八鄉元岡幼稚園有學生家長係大學教授喎!世事無絕對嘅!有能力家長可投放更多資源落小孩身上係一定!所以醫生律師唔揀邨校,第一佢地想更優質教育,第二佢地都唔會住公屋...唔通專登要小孩返遠d都返邨校!你可知近都係選校條件!
我識人住公屋都入到學之園、根德、st cat喎、甚至國際學校喎!
我唔會百分百話無呢d學校,不過其實唔係你諗到咁誇張!
如果咁陰謀論,不如話連出世紙邊間醫院都考慮!

超級奶爸爸 發表於 17-12-20 08:21
雖然呢個帖膠味濃郁,不過都想講住中產屋苑對面試真係無優勢,有時都要買保險報下邨校。劉華咁有錢都係報下 ...

成日都想講,競爭神名幼,競爭直私,有時係一班所謂中產同專業人士家長比自己o既壓力,係家長自己想入,絕對唔係小朋友想同唔想,係家長過唔到自己果關,覺得自己o既社會地位不能接受邨校。

中產定義? 有財爺o既人工? 家住私樓? (居屋公屋要被排除?)

睇真d,睇入d , 同你競爭果班成班都好大機會屋苑有會所架wo, 有d 豪宅亦未必有會所wo, 可能家長出面有其他球會或俱樂部會籍呢?

我覺得住宅地點,有小小影響,不過唔係話住私樓就一定得。

父母職業唔多唔小都有影響,反而我認為學歷同父母中小學係有影響,因為如果父母小學畢業,真係同子女做唔到功課,另外,父母小學會影響子女升小自行結果。

父母社會地位,成就,已經可以影響子女成長中的資源多少,當然你o既遺傳因子亦可以影響到子女成長,但亦未必,但幸運的,是你個仔女已經有一個好o既住屋環境。

好多醫生o既子女都未必入到心儀學校,不過當然我仍然覺得人脈關係同社會知名人士於選校上是會有優勢。

放低自己個身段,兩歲幾,唔使灰心,人生都係漫長,今日冇名幼他日可能哈佛收佢呢?

回覆 喜羊羊媽 的帖子

我仔性格同你仔一樣。上年考K1 5間熱門不是waiting就是reject,後來選了屋企附近IS幼稚園,他現在讀得好開心。

喜羊羊媽 發表於 17-12-20 13:46
回覆 walkinglau 的帖子

但好多學校面試唔睇呢啲,亦唔係考呢啲。

請問求位信點寫?

hkgra 發表於 17-12-20 08:40
回覆 hamsubbb 的帖子

又一村都無收我個小朋友~

全曰就少D 位嘅

mandy_ng207 發表於 17-12-20 15:45
回覆 喜羊羊媽 的帖子

我仔性格同你仔一樣。上年考K1 5間熱門不是waiting就是reject,後來選了屋企附近IS幼 ...
我都有諗過,但自己唔係讀IS,唔知跟佢功課上嘅野難唔難呢!

Jennifercheung 發表於 17-12-20 15:56
請問求位信點寫?
之前有人post過
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3391048
另你上網search國王之家生活事,有好多參考

重有邊間醫院都好重要

樓主的B 是否細B?  很多名校是先收大B 的, 我的細B IN 某名校不錯, 有一間是全GP 表演最好, 但一間REJECT, 一間得WAITING.
細B 的話仲有下年機會做超大B, 不要放棄.
BTW, 你講的住宅理論就真係要change mind, 我相信學校看你個人學歷, 品德 還有這可能, 看住宅就真係有D 搞笑....

其實過左註冊期就會有好多學校CALL WAITING, 可能到時你一次過收返幾個OFFER, 你老公又係煩讀邊間好架啦.....

我仔細B報14間,頭10間都reject/waiting,仲有一間未有結果,好彩最後有3間offer

喜羊羊媽 發表於 17-12-20 16:26
之前有人post過
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3391048
另你上網search國王之 ...

thank you so much

喜羊羊媽    發表於 17-12-20 16:57

回覆樓主:

放鬆啲,'你哋揀嘅都係名校,自然多人爭啦

回覆樓主:

樓主個話題真係膠味十足。 mouth:" />mouth:" /> mouth:" />  家境好似同面試無咩關係吖?? 住有會所私樓,就代表有名幼收??? 其實,你層樓,係租定係買,學校都唔知啦?租同買已經好大分別。 反而父母職業,學歷就真係有d影響。 睇嚟,你真係要反省下。 係反省下你嘅價值觀吖。 住私樓同教育方法有直接關係嗎???

其實知唔知恥辱點解?
1個2歲既小朋友令人有莫大恥辱, 我只會覺得呢件事情好可悲