用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 請教:學正體字用廣東話/普通話
樓主: liembaba
go

請教:學正體字用廣東話/普通話

回覆樓主

多謝大家的分享。

初步打算,我會先自行教小女廣東話繁體,這會方便我與她共讀、寫字、看餐牌、水牌等,她也參加了合唱團,希望可以提昇她對中文/閱讀的興趣。

liembaba 發表於 18-1-5 23:08
多謝大家的分享。

初步打算,我會先自行教小女廣東話繁體,這會方便我與她共讀、寫字、看餐牌、水牌等,她 ...

我都自己用廣東話教繁體,學校教的當另外普通話班。因為自己可以教到和伴讀,我覺會得有效率些,補習都補唔到咁多。

其實語言係有生命的,隨著時代變遷,不斷改變. 什麼是"正體"字?不要跟我開玩笑了, 不少簡體字也是由行書和草書而來, 難道你說古人寫的就不是"正體"字嗎?  又如學英文, 大家總會跟時代並進, 不會沙翁時代的 thou, thy, art吧?

學所謂"正體"字的原因是什麼? 我想和保留文化是息息相關吧? 那香港人有多少會要求孩子讀中國歷史? 會寫幾個"正體"字就是保留文化? 文化和歷史本就是脫不了關係.

至於國際學校教繁體,我個人不是很同意.  國際學校的對象學生,本來就是遊走多國的家庭,而除了台灣和香港外,大部份教授中文的國家/學校都是以簡體為主,也就是現今世界主流. 在港學繁體,再移居其他國家, 上學讀中文便少了連貫性.  國際學校教繁體,恕我直言, 純粹是滿足部份本地家長, 與國際沾不上邊.

elmostoney 發表於 18-1-6 11:43
其實語言係有生命的,隨著時代變遷,不斷改變. 什麼是"正體"字?不要跟我開玩笑了, 不少簡體字也是由行書和草 ...

這個話題一向很敏感。本人不反對家長學繁或簡,最緊要小朋友有能力就問題不大。

個人分享,家中小朋友比較笨,而且要學習多國語言(同鄉下話)。我本身是學繁體大的,中文不算超好,詩詞歌賦認識一點點。二十一世紀下有時一個中文字識寫唔識打(我用速成),有時識打唔識寫,慢慢就多錯別字。

有一天,我小朋友問我,「盪鞦韆」怎寫。我記得好難寫,已經忘記了繁寫怎寫(只記得小時默書經常錯)。手快之下求求其其一寫「盪秋千」。(本人事前不知簡體怎寫)

之後我問我另一半,簡寫是怎樣寫,她說我咪寫得幾好。原來我自己寫左簡體字。我也明白繁體中會有多一點中國文化,但有時繁體深到我自己都唔記得左,小朋友學多國語言已經很吃力,我不忍心小朋友因為覺得難寫而討厭中文。

最後我就作了一個重要決定,簡繁,就隨他吧,最緊要佢唔討厭中文,得閒同我表演朗讀唐詩,睇四大名著,下中國象棋,就足夠了。

回覆樓主:

香港長大的小朋友,只要唔憎中文,繁簡體兩下就通,根本唔難。小朋友亦無討厭大陸,輕視簡體的既定立場,在佢地來講,根本唔係一件大事。

liembaba 發表於 17-12-19 23:14
小女將入讀以簡體字教授中文的國際學校第一班。由於我們都是土生土長的香港人,很希望她能學正體中文字,所 ...

我自己是香港長大,我一位好朋友是新加坡人用慣簡體。
她以前一直以為,我們香港人學簡體,比她們新加坡人學繁體易。
其實未必。
對小朋友,或初學中文的人,繁體簡體是兩種 "符號",要繁轉簡或簡轉繁,其實一樣難。
並非簡體一定易一點。
要小朋友繁簡同時學,是太難。
如果學校教簡體,建議先不要另外再要她外補學繁體。
當然,你可以教她繁體和簡體的概念和為何有兩種字體歷史原因,
個別字詞,剛學了新字,也可以給佢看看繁體版本,例如車 vs 车,
但不要刻意要佢學繁體。
慢慢來,不用急。

繁體字, 要處理極複製的應用

有助訓練大腦

簡體後期學回繁體, 困難

繁體後期學回簡體, 容易

繁複雜的語言, 有助小孩提升大腦應用

如果可以,簡體, 學都不要學

直接用繁體, 簡體之後才理

因為你後來的, 比較接近真相的書

都可能只能在台灣出現 ,以繁體寫出

一來到香港, 以簡體出的書, 改頭換面

將來簡體, 在港越來越普遍

真相也離香港也越來越遠

由簡體寫出來的新聞, 由繁體寫出來的新聞, 你信繁體, 定簡體?

hehehaha2017 發表於 18-1-7 23:50
繁體字, 要處理極複製的應用

有助訓練大腦

從小讀IS的學生, 有幾個長大後會走去睇以繁體為主的大陸真相書? 睇都用英文啦 (即使覆蓋冇咁全面). 而且而家好多人都係網上睇文, 繁轉簡都係with a click of a button.最重要的是, if the person cares enough, he will find a way to convert the language into an identifiable form to himself .  如果不在意, 佢地寫物真相個個人都唔會睇.  讀得 is, 其實大部份家長都係想細路有functional level 中文, 冇要求佢金庸唐詩文言文. 若想小朋友有比較好的中文修養, 讀is真係難辦到, 始終佢地教中文當一個學科咁教, 而非immersion.

至於繁轉簡對我地呢d中文為主的人可能容易 (但我都花左d時間適應), 但對IS學生係兩件事, 因佢地用中文當工具, 好少會自娛睇書. 我就識某本地中文有名IS畢業,學校教繁體的年青人, 佢抱怨以前學校學繁體, 佢而家睇簡體勁難, 影響工作.  佢反而叫我要比細路學簡體.  所以 is 學生點學中文最好, 恐怕唔係我地呢代人能明白, 因我地自小環境就係中文.

對我個人而言, 學到中文就得.  個人由最初抗拒, 到而家遍向我自己d細路學簡體 (可惜2號今年被迫簡轉繁, 又要由頭學.之前 我對佢識繁體, 一向係係日常生活指出就算, 識認就夠, 唔洗學寫, 太花時間). 咪話IS學生, 就算LS學生, 將來條路都唔知去邊, 唔一定係局限係大中華生活工作. 放眼世界, 擴闊視野, 我想佢學一種去到外國都有得係大學修到的中文, 繁體應該唔係.

其實大部IS家長, 孩子只要不討厭中文, 肯學就已上上大吉.  我以前都好執著想細路學繁體, 但學校教簡體, 你叫佢同時學兩樣, 如果想佢學得好, 其實真係幾花時間. 個過程可能令佢更憎中文, 何必呢?  如果你有個IS細路, 鍾意中文, 唔介意又繁又簡, 恭喜你, 但那是非常少數.我為左同我個細路共讀, 教佢認字, 自己去左學拼音, 講唔上好叻, 但自問而家都有模有樣.簡體也由最初識認唔識寫 (識認係因多年睇書, 亦非一朝一夕, 最初都好慢. 識國內朋友, 睇d繁體"真相"書都一樣冇問題, 等於我睇簡體, 由最初唔識到估估下就得), 到一路教一路學.

至於學繁體有助腦部活動呢樣,你睇韓國完全拼除漢字(more accurately 係中文書寫) 用佢地自己"字母", 又或日本用左大量kana取代中文 (雖然佢地都有用漢字, 但非全部, 而且不少都係簡化版), 我睇唔出佢地因此智商有降低左.

我對簡體冇物特別喜好, 有偏好係覺得對IS 學生學中文來講實際d. 但我覺得冇需要去妖魔化簡體.  language lives and changes throughout history.  That's life.

語言是用來交流的,學語言需要環境。
我認為如果父母本身講廣東話,那中文學廣東話和寫正體字。這是我接觸不同小朋友的結論。
我本身可以講廣東話,普通話,英文。我接觸過家裏父母本身講廣東話小朋友比那些家裏本身講廣東話而讀國際學校學普通話的小朋友在中文表達上更有邏輯,用詞上也更適合當時的語境。道理很簡單,比如家裏請菲傭的,只要來香港一段時間都或多或少會一些廣東話日常用語。
其實中國內地本身每個地方都有自己的方言,上海有上海話,福建有福建話等等。反而普通話並不是很多人會說的語言,只是由於國家規定要求罷了。這也是為什麼你聽毛澤東,他是湖南人,他只會說湖南話。本身普通話只是由北方很少一部分人說的方言,口音更像北京話。所以除北方人外,內地本身很多人都說不好普通話。這也是為什麼在香港某些教授普通話的機構會標榜自己是北京普通話了。
其實因為本身普通話歷史很短(你只要問問內地人的長輩有多少人是說普通話就知道了),而中華文化最為人稱道的是唐詩宋詞,所以學中華文化還是學廣東話最為地道。因為你用普通話去讀唐詩宋詞根本就不押韻。而且有些字根本只有廣東才會使用。普通話根本就冇。

而普通話作為第二方言來學就可以了。

elmostoney 發表於 18-1-8 11:16
從小讀IS的學生, 有幾個長大後會走去睇以繁體為主的大陸真相書? 睇都用英文啦 (即使覆蓋冇咁全面). 而且而 ...

elmostoney 想請教吓你關於近來IBO表示將會喺2020年取消中文繁體課程及試卷,你小孩教開繁體的學校有無咩回應?

我仔間IS原本教簡體但可接受用繁體交功課或考試,所以我哋不嬲校外學繁體。呢個安排唔係因為我哋對繁體有特別情意結,純粹係因為佢自己本身認繁體比認簡體効果好好多,同學之間亦覺得簡體字其實比繁體字難記(純認字不計寫)。但宜家如果IB取消繁體考試,變咗好似係時候重新考慮我地係咪應該狠狠地學返簡體,學得慢啲辛苦啲都唔好再花太多精神糾纏喺繁簡之間

mamaishere 發表於 18-6-15 11:03
elmostoney 想請教吓你關於近來IBO表示將會喺2020年取消中文繁體課程及試卷,你小孩教開繁體的學校有無咩 ...

如果從ibdp 報考人數來說,應該短時候內不會取消繁體。如果取消繁體,最頭痛應該係本地直私(行IB的)。而且台灣應該也有很多學生考繁體ibdp

貝珠 發表於 18-6-15 14:22
如果從ibdp 報考人數來說,應該短時候內不會取消繁體。如果取消繁體,最頭痛應該係本地直私(行IB的)。而 ...

我都係咁諗。如果取消繁體,香港有好多local IB學校都唔知點調節。而且RC VSA CDNIS等等都係行繁體,語言亦好難話轉就轉!對於今次嘅消息真係有好多問號。