用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 荃灣思博 vs 海濱迦南 n班
go

荃灣思博 vs 海濱迦南 n班 [複製鏈接]

如題, 思博定迦南?
兩間interview感覺都唔差,想求兩邊用家分享!
   1    0    0    0

我囡之前讀N班海濱迦㑲老師校長有愛心丶後讀k班轉青衣

Ricky1686 發表於 17-12-19 23:27
我囡之前讀N班海濱迦㑲老師校長有愛心丶後讀k班轉青衣

感謝你回覆(emoji)
想問下學術方面如何?同之後轉去另一度比較迦南算深定淺?

四年前伽南學術比較淺,老師校長有愛心開心.現在伽南
我就不知道了!

Hoihinmama 發表於 17-12-19 21:05
如題, 思博定迦南?

荃灣區N班學位唔多,我仔係10月細B,所以4年前得思博呢間新校有offer(p.m.),結果一讀讀左4年,岩岩2017年9月升小一

我冇機會接觸迦南所以冇條件作比較,不過就N班黎講,小朋友得兩歲,我覺得家長唔應該喺學術上抱太高期望,始終每個小朋友開竅既時間都唔同,早d開將來唔一定最叻,遲少少亦未必係蠢,我仔K2之前都係十下十下,曾經都有考慮過係咪要轉校,不過經歷過直/私洗禮後,我覺得我地按阿仔意願唔轉校既決定係正確既。

學校而言,其實最最最緊要就係小朋友自己熱充返學既,如果小朋友唔鍾意就咩都假!其次就係間學校可以畀多d機會小朋友接觸/經歷不同既人和事,尤其係屋企較少機會畀佢接觸倒既野,例如: 接觸(emoji)同國藉既人、玩集體遊戲等。

我相信冇一間學校係會教壞小朋友,但資源同教學重點的確各有不同。不過經歷過直/私洗禮後,我可以確確實實咁同大家講: 唔好睇得間幼稚園太重!唔好天真地認為返兩、三個鐘學,學校就可以教到小朋友會飛!小朋友如何成長,其實係睇返學以外嗰廿個鐘家長點去運用,呢個世界只有一分耕耘一分收獲!

Angelina_barbie    發表於 18-5-16 09:53

丁丁Mami 發表於 18-1-8 11:50
冇錯,大家唔好睇得間幼稚園太重要,正所謂"養不教  父之過“,小朋友要靠自己教嘅。如果唸住在學校三個鐘 ...

其實如果將迦南的拋書包事件,說迦南老師沒有愛心,那便是五十步笑百步。

創辦了52年,有12家分校的迦南,在過往的日子,確實是發生過一些令家長擔心的不愉快事件。但是比較創校只有4年,負面消息便已不絕的思博,兩校在處理錯失的手法上,便截然不同。

迦南校方於承認過失,不推卸責任,不迴避,迅速問責纠正,令到家長對校方恢復信心。就以拋書包事件為例,迦南没有砌詞狡辯,立即開除違規老師,絕不包疪、姑息、縱容。

反之,思博發生過疏忽令小孩受傷,延誤求醫事件,初則不願向家長承認,家長迫於報警,才能看cctv, 找出真相,事後還要推說是家長搞事。還有去年初,因為資不抵債,被債權人申請清盤,但校方不但沒有及早通知家長作出安排,直至8月底臨近開學,有傳媒揭露事件,初則在記者面前說謊說家長知情。但沒過兩天才正式出通告,說學校已在6月被臨時清盤人接手,並且即將轉手,前言不對後語。如此種種處理過失的手法,諉過於人,有違辦學者該有的春風化雨,以身作則的精神。

很明顯,所謂集團式經營的學校,無論在管理上,教育理念上,身體力行上,以身作則上,經濟實力上,都比部份管理不善的單頭學校優勝。

面對出生人口減少,競爭越來越激烈,那些管理不善的單頭私立學校,只會受到淘汰,面臨隨時倒閉的風險。

所以家長替孩子選校,學校的管理,處事手法,資金實力,是不得不考慮的因素。

VVbabyVV 發表於 18-1-10 14:34
其實如果將迦南的拋書包事件,說迦南老師沒有愛心,那便是五十步笑百步。

創辦了52年,有12家分校的迦南 ...

冰封三尺,非一日之寒; 物先腐而後蟲生。

一間真正做得好的學校,不會無緣無故被清盤的。

Hoihinmama 發表於 17-12-19 21:05
如題, 思博定迦南?

迦南

丁丁Mami 發表於 18-2-2 18:45
迦南而家call waiting, 剩位唔多,點解唔揀思博呢?地方又大,D裝修又特別,只不過係營運差D啫。
...

請問迦南call waiting 完左未? 係咪冇收到電話即係無機會? 現在只得思博收左AM, 但係覺得間學校唔係咁好,唔想讀。而家等緊其他學校 waiting,唔知要等到幾時。

EasyWoman 發表於 18-5-15 20:28
海迦應該full 左,冇call waiting 了。荃迦好似4月底時仲有call waiting, 現在仲有冇call 就唔太清楚。
...

我就唔介意多國內人讀,小朋友仲可以多機會練習普通話。而家只有一家收,但間學校唔係咁好,唔知點算。

KKKittyKKK 發表於 18-5-16 20:24
我就唔介意多國內人讀,小朋友仲可以多機會練習普通話。而家只有一家收,但間學校唔係咁好,唔知點算。
...

請問係咪細B? 如果係細B,建議唔好心急,勉強入間唔好嘅N。有老師朋友話,其實大B同细B在身心發展上真係明顯有差别,呢個情況可能上到中二,三先消失。換句話講,好多细B在考K1,小,中學可能表現會唔及大B,入到好學校機會少左。所以不如等多大半年,用大B身份去考N,表現好啲,考到好學校機會大啲,將來升小升中條路都好啲。

所以如果勉強入一間一老師睇11個小朋友嘅幼稚園,不如讀playgroup, 時間靈活,小朋友作息时間好,最重要係出年考到好N機會都斤大左.

...

唔鐘意咪唔好讀囉~

...

講咁多嘢都只係想話$4840學費貴啫。。。俾唔起就唔好讀啦。。。讀學卷囉
‹ 上一主題|下一主題