用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 麗城joyful vs 思博,邊間好d?
go

麗城joyful vs 思博,邊間好d? [複製鏈接]

思博唔洗搭車 10mins 路程
joyful要15mins車程+10mins路程

思博近d
joyful遠d,但語境好似比較好d
   1    0    0    0

kinibaby129 發表於 17-12-19 20:37

舊年我都有lee兩間offer, 最後揀左思博,因為近屋企。語境係唔差,仔仔返左差唔多3個月,識多左好多英文,老師都好有愛心。不過如果想英普就真係要揀Joyful喇

Spooneg8 發表於 17-12-21 23:18
舊年我都有lee兩間offer, 最後揀左思博,因為近屋企。語境係唔差,仔仔返左差唔多3個月,識多左好多英文, ...

想問下點解只係讀左3個月既?
因為K1考到學校 所以就停左?

Spooneg8 發表於 17-12-21 23:18
舊年我都有lee兩間offer, 最後揀左思博,因為近屋企。語境係唔差,仔仔返左差唔多3個月,識多左好多英文, ...

想問一班幾人?係咪net teacher做班主任呀?另外擔心衛生問題,小朋友返左學會唔會成日病呀?

Hoihinmama 發表於 17-12-22 00:33
想問下點解只係讀左3個月既?
因為K1考到學校 所以就停左?

唔係!佢9月B,10月先開學

kinibaby129 發表於 17-12-22 00:41
想問一班幾人?係咪net teacher做班主任呀?另外擔心衛生問題,小朋友返左學會唔會成日病呀?
...

好似係10幾人一班,N有兩個Net teacher, 唔係班主任,但應該每天都有Net上堂。

so far我個仔無病過。

Angelina_barbie    發表於 17-12-22 12:10

Spooneg8 發表於 17-12-22 11:05
好似係10幾人一班,N有兩個Net teacher, 唔係班主任,但應該每天都有Net上堂。

so far我個仔無病過。

thx

丁丁Mami 發表於 18-1-1 20:42
思博好,校長有heart , 老師有愛心。一班20鬆D人,有一個班主任(唔係NET),一個助教,全校有4個NET,唔係 ...

全校只有4個NET, 两個負責N班,剩下两個負责6班K1到K3,咁K嘅小朋友咪得好少NET教英文嘅時間?

而且唔係小班教學,咁每位小朋友一日只可以同NET講得一两句英文?

B7Mimi 發表於 18-1-3 16:52
全校只有4個NET, 两個負責N班,剩下两個負责6班K1到K3,咁K嘅小朋友咪得好少NET教英文嘅時間?

而且唔係 ...

如諗住k1轉校,揀近嘅都OK。諗住讀多幾年,joyful有常駐net同普通話老師,抵好多

https://www.edu-kingdom.com//forum.php?mod=viewthread&tid=3573072

可參考26/28樓

deco99 發表於 18-1-3 21:47
如諗住k1轉校,揀近嘅都OK。諗住讀多幾年,joyful有常駐net同普通話老師,抵好多
...

其實都未confirm會唔會讀上,可能真係要讀過先知好唔好再決定呀

kinibaby129 發表於 17-12-19 20:37

我會建議學校要揀近既,唔好睇得返學嗰兩、三個鐘頭太重要!小朋友如何成長,其實係睇家長點運用學校以外嗰廿個鐘,即使市區既所謂"名校"亦只不過係聚集同類型家長既團體

申利: 小朋友係2017年思博畢業生,由N讀到K3

archie1728 發表於 18-1-7 11:19
我會建議學校要揀近既,唔好睇得返學嗰兩、三個鐘頭太重要!小朋友如何成長,其實係睇家長點運用學校以外 ...

請教一下:

1. 如果有JM問:“思博遠d,JOYFUL近D,語境比較好D“, 閣下會建讀邊間呢?

2. 閣下話:“市區名校只係聚集同類家長嘅團體“,請問佢地係邊類家長呢?

3. 我地两夫婦同大部份香港人一樣,要7、8點先放工反到屋企,好多時返到屋企,小朋友都要上床睡覺。請問有乜團體或方法可以更有效咁,令到小朋友,在我地上班那二、三小時,可以學到嘢呢?

B7Mimi 發表於 18-1-7 22:12
請教一下:

1. 如果有JM問:“思博遠d,JOYFUL近D,語境比較好D“, 閣下會建讀邊間呢?

1. 我小朋友冇讀過Joyful,所以唔適宜亂作比較!我只可以講,思博既老師本身就肯定係用英普(但低年級可能會因應程度夾d廣東話),學生亦被要求用英普溝通,而我仔當年就大概有3成同班同學屋企本身用英文,1成左右用普通話,所以我滿意思博既語境。當然,往後日子冇人知 (戴番個頭盔先 )

2. 送得小朋友入市區名幼既家長,對子女將來升學都必定有要求,唔會甘於命運安排等教育局抽獎派位,所以早早會訓練小朋友備戰,主動出擊考名直/私小!當你見識過"十八般武藝"既小朋友,你就會感受倒佢家長過往幾年付出過既努力,絕無可能係任何一間每日上3個鐘堂既幼稚園可以教出黎!

3. 呢個問題正正突顯FTM (full-time mom)既重要!不過搵食冇辦法,我自己兩公婆都係早出晚歸,唯有搖距安排多d野畀小朋友去做,例如你想小朋友英文好,咪畀佢睇多d英文書/卡通,有時間就帶佢去d外國小朋友較多既地方玩,去到k2可以玩下串字遊戲咁,學語文非一朝一夕既事,一定係一步一步慢慢去浸,如果學校有語境的確會好好多,但都係嗰句: 返3個鐘頭學唔通真係識飛咩!當然,好多有心有力既家長亦會選擇課餘時間送小朋友去外補,AXC Pathways、Kxdsmart、Jxlly Jupiter... 呢d都係專收名幼學生既補習社。

archie1728 發表於 18-1-8 00:41

1. 我小朋友冇讀過Joyful,所以唔適宜亂作比較!我只可以 ...

你同你囝囝都好叻呀!你地每日除左返學,有2O個鐘可以用.

我兩夫婦同大部份香港家庭一樣,正值人生事業博紥階段,每日能夠放工返到屋企親子一個鐘,已經好感恩。

不單如此,你份工仲可以遥控安排教小朋友,小朋友又可以自己睇書,自學成才,真係令人羡慕。好多人份工同我一樣,在公司做私人野,初則警告,再犯即炒。點敢返工遥控教小朋友。

我地小朋友對得最多的人係老師同姐姐,我地呢類家長,對學校有依賴,有期望:依賴學校傳授比到小朋友一D我地教唔到嘅嘢,期望學校可以提升我地小朋友才能,短期目標升小搵到好嘅學校。

每人睇法唔同,都有主觀成份。我地客觀睇下唔同數據,Joyful 無論在師生比例,小班教學,英普語境,NET及普通話老師長駐,學費/性價比,以至考上直資私小的比例,都比較優勝,這些資料都是實實在在,很容易找到的。

所以即使是在校三小時不會飛,我地呢D一般中產家庭,揀一間好D嘅學校唔會有壞。

B7Mimi 發表於 18-1-8 20:28
你同你囝囝都好叻呀!你地每日除左返學,有2O個鐘可以用.

我兩夫婦同大部份香港家庭一樣,正值人 ...

或者我表達得唔好,我唔係想硬sell乜野,只不過純粹有人問,我又以舊生家長/過來人分享下,反正我自己小朋友已經入左小學,間幼稚園往後係點其實都唔關我事

學校係重要,但相比起家長,重要既程度真係可能遠遠比你地想像中低。每個人都有自己既agenda,搵食固之然緊要,不過如果真係完全分配唔倒時間,好坦白講,除非讀龍幼,我唔相信有任何一間幼稚園,單靠每日3個鐘既課堂,可以成就倒小朋友入讀到好既小學。

我表達能力差,或者你有時間自己上去"小一選校"區,睇下d小學小一面試時對一個剛上K3既小朋友既要求,聽下d過來人既分享,感受下零offer d家長既悔意同壓力,你就會明白我想講乜。考小學就係咁,係家長之間鬥瘋狂,而d小學又好buy呢套,結果....... 這就是今天香港的教育制度

archie1728 發表於 18-1-8 22:15

或者我表達得唔好,我唔係想硬sell乜野,只不過純粹有人 ...

http://www.joyfulenglish.edu.hk/download/Primary_One_Admission_Result_with_Academic_Year_16_17.pdf

這是在Joyful 網站找到的去年升小資
料,當中三校120多位學生畢業,有60多位升到不同的直/私小。

我相信呢60幾位家長,同我一樣,日忙夜忙,未可以自己花好多時間操小朋友。我小朋友可以入呢D直/私小,我已經收貨。我唔需要小朋友上到頂級私/神小,因為俾佢上到,我都冇本事幫佢操,因為而家D嘢我都唔識。

所以我寧可揾一間唔洗特別操,升小唔差嘅學校。在呢種靠學校,靠自己的環境下讀上去。

B7Mimi 發表於 18-1-10 14:51
http://www.joyfulenglish.edu.hk/download/Primary_One_Admission_Result_with_Academic_Year_16_17.pdf
...

荃灣區黎講,Joyful確實係唔錯

無論讀邊間幼稚園都好,祝願大家小朋友將來能夠順利入讀心儀小學

archie1728 發表於 18-1-13 14:35
荃灣區黎講,Joyful確實係唔錯  

無論讀邊間幼稚園都好,祝願大家小朋友將來能夠順利入讀心儀小學  ...

有你呢位思博忠實用家都話Joyful 好,咁相信大家都識揀啦

其實“祝願“呢D說話都係虛嘅,唔會因為人地祝願就會入到好學校,始終都係result oriented 好D,客觀D,Joyful 有一半入到直/私小。

在學校每天三小時好似好少,好似唔重要。但係每天比思博多两小時嘅英普訓練,仲係師生比例低一倍,日積月累,4年後畢業就睇到分別
‹ 上一主題|下一主題