用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 公開考試 Cambridge PET
樓主: GREENTEE
go

Cambridge PET [複製鏈接]

mark2006 發表於 18-3-11 14:54
你當時小朋友讀幾年級考CAE?thx

想去比較?咁就要問埋成績至得。每位小朋友有各自步伐,何必比較?

huba 發表於 18-3-11 18:51
想去比較?咁就要問埋成績至得。每位小朋友有各自步伐,何必比較?
問一下已說比較,何必太敏感!唉...

mark2006 發表於 18-3-11 20:35
問一下已說比較,何必太敏感!唉...
你只要看一下類似的分享便明白。
單是談幼稚園生考YLE starters, movers 還是 flyers 已為升小家長及孩子做成壓力。
當有中學還在安排學生考 PET, 另一邊卻見到有小學生考 CAE。言者無心,卻有聽者放不下,雖然未必是你。

海逸爸爸 發表於 18-3-11 18:43
在校考好方便。考試費會否有特別折扣?
係呵, 之前應該每年學校都有哩D公開試在校考, 不過從未想過報所以冇留意, 今次見時間都夾到就填form, 都冇留意有冇discount,  

你地報CAE 好勁!  公開試我只在P3報過(P4中考)TFjunior, 當時亦裸考, 冇滿分, 只中上, 應該是文法有關的較弱, 有點好奇而家會唔會有些進步所以試下報FCE.  其實學校張form 都冇CAE, 可能唔覺得有人會試.

HaYi 發表於 18-3-11 21:02
係呵, 之前應該每年學校都有哩D公開試在校考, 不過從未想過報所以冇留意, 今次見時間都夾到就填form, 都冇 ...
FCE 程度唔低㗎,考得好可去到等同 ielts 7.0水平,已經高過嶺南大學畢業的最低英語水平要求(ielts 6.5) 。
其實裸考劍橋英文試幾好,對孩子無什壓力,又能全面(聽、講、讀、寫)評核英語水平(不是考試技巧)。

huba 發表於 18-3-12 00:34
FCE 程度唔低㗎,考得好可去到等同 ielts 7.0水平,已經高過嶺南大學畢業的最低英語水平要求(ielts 6.5) 。 ...

對呀,反正冇咩壓力,得閒試下公開試模式,上次TFJunior 佢最吾慣是時間長,在一中学考,中学生70%,小学生都吾少。反正人人可報. Cambridge 有試埋speaking 都好,我個“聽说看“强過文法,想睇下會有咩結果

回覆 HaYi 的帖子

不用操練去考,大家都開心,抱着望下佢考左乜成績都好!如果要預備一堆操練去應付考試,小朋友也辛苦!如果為了升中,就不如考好學校試更好!

scyauchris 發表於 18-3-12 11:36
回覆 HaYi 的帖子

不用操練去考,大家都開心,抱着望下佢考左乜成績都好!如果要預備一堆操練去應付考試, ...
我個唔係刻苦形, 一路都冇辨法叫佢有效地"操"任何一科, 所以都冇想過去上course.  而期考哩D cambridge 都已呈完3, 又已落定左直資中學, 無論個試成績點都只是自己睇, 最多有10%機會7月去扣官津門才可能俾人睇. 所以都幾好架.   

回覆 HaYi 的帖子

好羨慕你,個小朋友呈完三!我囡囡今年小五,今年真係有壓力!升中撰校好煩,因為要找合適佢的中學,加上我希望近屋企!爸爸同我看法完全不一樣,不過其實爸爸從來唔理個女學業,但就好喜歡名校!我報考Cambridge 主要看囡囡能力去到邊,特別想知佢writing 和 speaking level.  加上我囡囡為一肯做就是去考英文試!

scyauchris 發表於 18-3-12 13:57
回覆 HaYi 的帖子

好羨慕你,個小朋友呈完三!我囡囡今年小五,今年真係有壓力!升中撰校好煩,因為要找合 ...
妳個女P5都考得好高級, 叻女! 到時自行or in 神直資會有D用! 好timing ! 英文超班起碼瑪利曼同SPconv 會睇?
我個星四先開始呈三, 到6月改為測驗(其他年級考試),  最重要考Cambridge  時間會係重要的呈分之後, 應該冇咩忙.  同埋我個一直是中遊邊沿人, 神校名校冇我份, 有佢想入的直資收就達標, 做唔做扣門呢D超難的野就到時先啦.  現階段都冇得都太緊張.

回覆 HaYi 的帖子

我女神校無份也不適合!MSS 不用啦,佢是MPS學生!我想佢轉直資,不用名校,希望可以比多些時間給佢從錯誤中學習!

回覆 HaYi 的帖子

讀到去任何一間都可以讀到書,比佢撞釘,比時間佢慢慢摸索!找間適合她的中學,佢先發揮到!

scyauchris 發表於 18-3-12 17:14
回覆 HaYi 的帖子

我女神校無份也不適合!MSS 不用啦,佢是MPS學生!我想佢轉直資,不用名校,希望可以比 ...
MPS 生都唔打算升番自己中學呵? 不過神直是好吸引, 我都識一D名津女校去試.   當然, 就算非神直資都各有所長. 我個喜歡科學野, 去過幾間直資, 羅氏注重科學, 印左成本書仔介紹同學參加腦神經國際會議等同上太空物料, NPL 有中藥同觀星台, 匯基有stem room, 港同的升學同career  好深刻.

回覆 HaYi 的帖子

我小朋友級數去不到神校!加上我唔跟小朋友學業包括温習考試,除左我會睇佢中文詞語,提佢温書!  不過轉校談可容易!祝你囡囡考試順利,入到間適合的中學!
‹ 上一主題|下一主題