用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 請問學校predict DSE 分數準確嗎?
樓主: aa06
go

請問學校predict DSE 分數準確嗎?

cow 發表於 17-12-20 09:32
小兒考7科, 3科=PG, 3科=PG+1, 1科=PG+2
PG+/-1係正常

回覆 aa06 的帖子

應該係佢平時考試得過且過, 考DSE時較認真。

October. 發表於 17-12-19 21:47
我覺得理科準確性會高過文科。
我女學校冇幫佢地Predict,但佢校外補數學,補習社預測好準,完成對辦。 ...
請教是跟哪間補習預測咁準, 想一試睇吓成績去到邊, 唔該

JoseHui 發表於 17-12-20 13:27
請教是跟哪間補習預測咁準, 想一試睇吓成績去到邊, 唔該
唔係大型星級補習社,天后及太子有教室。

October. 發表於 17-12-19 21:47
我覺得理科準確性會高過文科。
我女學校冇幫佢地Predict,但佢校外補數學,補習社預測好準,完成對辦。 ...

補習社用籤筒求?

補習社一定無老師咁了解嗰學生,點可能準確?同啲人話黃大仙既解籤佬準一樣,解得夠多,總有準既。

我仔在學校成績麻麻,但他喜歡看課外書,學校估低好多.因出中他識的米高分D學校的估算我都無問, 是阿仔放榜後才說給我知

朋友個仔話中、英、數、LS, 學校PG 是4、4、5*、4 但結果是5*、5、5**、5
而今年我去家長會問過,校長則透露,根據過去幾屆經驗mock exam之後出的PG可參考喎

王家爸爸 發表於 17-12-21 14:47
補習社用籤筒求?
真係計住時間來操卷,數學答案岩就岩,咩分數咩GRADE, 有數得計,加上補咗一段時間後,學生能力點,老師已大致摸清楚晒。

October. 發表於 17-12-21 20:47
真係計住時間來操卷,數學答案岩就岩,咩分數咩GRADE, 有數得計,加上補咗一段時間後,學生能力點,老師已 ...
學校老師操卷,加上平時對學生既認識(連續三年,每日見面),當然估計準確既機會好高,但係都會估錯。因為老師根據足夠資料估,當然亦都唔會錯好多,最多1分之差。補習社情況就好唔同,好少係連續見三年、日日見。補習社對學生既了解一定更少,數學範圍闊,個學生錯係唔識,某部分根基唔好,唔小心,定係其他原因,佢哋無可能知道。唔夠資料,補習社除咗用籤筒外,無可能預料到嗰學生成績。

回覆 好想哭 的帖子

同學仔最後衝刺發力,還有臨場表現