用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 請問學校predict DSE 分數準確嗎?
go

請問學校predict DSE 分數準確嗎?

阿囡學校派了DSE predict 分數, 請問有經驗人士predict 分數和實際DSE分數相差大嗎?

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

唔知你學校點估wor......

aa06 發表於 17-12-19 14:06
阿囡學校派了DSE predict 分數, 請問有經驗人士predict 分數和實際DSE分數相差大嗎? ...
應該準確過我 Predict 股票既價格。沙盤論戰係理論野,實戰會多咗好多不確定因素,但係應該唔會會話距離好遠。

阿囡學校派了DSE predict 分數, 請問有經驗人士predict 分數和實際DSE分數相差大嗎? ...
可能各校的評估準確度都不同, 最好問番前屆家長, 或者問老師

回覆 MC1128 的帖子

老師話好準, 前屆家長唔識.

aa06 發表於 17-12-19 16:33

作為參考無妨

有無參加外界模擬試? 都有個評級可以比照吓

USTdriver    發表於 17-12-19 19:13

如果高中幾年一向  校內表現穩定,我會傾向接受學校的PG。現實係專心預備DSE好過啦。

留言既概念,一係唔好留,要留言就唔好無寧兩可啦! 咩比心機好過!

我覺得問過往PG 準唔準最實際,如果你前輩唔識,再問第二個,總有一個會識得! 關心子女既一定會留意的! 多數學校的 PG 不會相差太遠,但最緊要係保持水準! 不要大跌!

MC1128 發表於 17-12-19 16:38
作為參考無妨

有無參加外界模擬試? 都有個評級可以比照吓

我都想知

aa06 發表於 17-12-19 16:33

老師預測學校既整體DSE成績可以好準確,原因係基數大。預測學生既 Best 6 都唔會太唔準確(如果啲老師醒既+/-2分之內應該唔難),單獨一科估+/-1分應該好正常。

USTdriver 發表於 17-12-19 19:12
留言既概念,一係唔好留,要留言就唔好無寧兩可啦! 咩比心機好過!

我覺得問過往PG 準唔準最實際 ...
佢話「比心機好過」,其實都係好正常,預測既野,無可能完全準確。除咗老師,其實無人可以真係知道差錯有幾大。

需要留意,有啲學生,平時校內考試成績都穩定,加上心理質素好,老師基本上可以估到(+/-0.5之內),例如預測係5既,結果都會係5;預測係5或者5*既,結果唔係5,就係5*。
但係有啲學生,平時校內考試成績都唔多穩定,加上心理質素唔太好,一考試就心都震,老師基本上無可以估到個學生既表現。

我覺得理科準確性會高過文科。
我女學校冇幫佢地Predict,但佢校外補數學,補習社預測好準,完成對辦。

相差不遠

王家爸爸 發表於 17-12-19 21:22
需要留意,有啲學生,平時校內考試成績都穩定,加上心理質素好,老師基本上可以估到(+/-0.5之內),例如預 ...
想請教,考試黎講,點先算心理質素好?有冇得後天訓練?

mother904 發表於 17-12-19 23:21
想請教,考試黎講,點先算心理質素好?有冇得後天訓練?
心理素質好起碼考試時唔會驚;遇到唔識既刁鑽問題時識得從已有知識諗解決辦法;發現做錯既時候唔會自怨自艾,而係冷靜諗清楚錯係邊、點錯法,然後交卷前改正好。

驚改變係心理素質差既人既最大特性,遇到問題會恐懼,唔識揾解決方法。所以最好既訓練係平時要佢自己問題自己解決。
另外因為驚改變,所以都怕得罪人,會諗辦法跟其他人既意見,想討好其他人,會訓練佢唔好盲目跟從,要多思考。
鍾意怨係心理素質差既人既另一個特點,唔好俾小朋友習慣怨人,平時遇見問題,訓練佢搵解決方法,而唔係怨人。

mother904    發表於 17-12-20 10:02

小兒考7科, 3科=PG, 3科=PG+1, 1科=PG+2

回覆 cow 的帖子

是不是你的兒子學校估計保守, 還是你的兒子超水平發揮?